Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add

ILT: Groningen Airport Eelde voldoet aan geluids- en gebruiksregels

Door Redactie Nationale Transportgids
schedule 5 min
Groningen Airport Eelde hield zich het afgelopen jaar aan de gebruiksregels en de geluidsnormen. Dat staat in de handhavingsrapportage van de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) die afgelopen vrijdag door minister Van Nieuwenhuizen (IenW) naar de Tweede Kamer is gestuurd. De coronacrisis had ook effect op de activiteiten op Groningen Airport Eelde. Daardoor wijken de resultaten sterk af van die van voorgaande jaren. Dit meldt de ILT. 

Voor regionale luchthavens zoals Groningen Airport Eelde, gelden regels voor het gebruik van de luchthaven en geluidsnormen. Ook zijn er regels om het vliegen over bewoond gebied zoveel mogelijk te beperken. De Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) controleert of Groningen Airport Eelde en de partijen die daarop vliegen, zich aan de geluidsnormen en regels houden. Gebeurt dat niet? Dan kan de ILT maatregelen, dwangsommen of boetes opleggen. Na afloop van een gebruiksjaar stelt de ILT een handhavingsrapportage op met de resultaten van het toezicht. Deze gaat over de periode van 1 april 2020 tot en met 31 maart 2021.

Coronamaatregelen van grote invloed

Uit de handhavingsrapportage blijkt dat de coronamaatregelen van grote invloed waren op het aantal vliegtuigbewegingen op Groningen Airport Eelde. De gevolgen zijn vooral zichtbaar bij de berekende geluidsbelasting in de handhavingspunten, het aantal vluchten buiten openingstijden en het aantal militaire vluchten.

Groningen Airport Eelde heeft de grenswaarden voor de geluidbelasting in de handhavingspunten niet overschreden. Bij circuitvluchten en parachutevluchten traden ook geen onrechtmatigheden op. Bij de gecontroleerde militaire vluchten constateerde de ILT geen onrechtmatigheden.

Minder nachtvluchten

Het aantal vliegtuigbewegingen na 23.00 is duidelijk afgenomen door de coronacrisis. Er waren 138 vluchten na 23.00 uur. Deze waren nodig vanwege reddingsacties, hulpverlening of medische vluchten met een vereiste onmiddellijke start of landing. Er zijn hierdoor geen onrechtmatigheden op dit punt.

De ILT onderzocht 31 vluchten die van de vertrekroutes afweken. Daarbij was sprake van één overtreding die te maken had met het correct vliegen van de vertrekprocedures. De betreffende luchtvaartmaatschappij kreeg een waarschuwingsbrief van de inspectie.

Door: Nationale Transportgids

20 september '22 (16:24)

Elektrische vliegtoestellen naar Groningen Airport Eelde?

Volgens directeur Meiltje de Groot van Groningen Airport Eelde vliegen over enkele jaren elektrische vliegtuigen op de regionale luchthaven. Dat meldt Groninger Internet Courant.

29 september '22 ( 9:28)

KLM vliegt voorlopig nog beperkt naar China toe

KLM vliegt voorlopig nog in beperkte mate naar China. In het winterschema is plaats voor drie vluchten per week naar Shanghai/Hangzhou met tussenstop in Seoul, zo meldde de luchtvaartmaatschappij bij de presentatie van haar winterdienstregeling.

27 september '22 ( 8:42)

Aantal vluchten worden verplaatst van Schiphol naar vliegveld Brussel

Reisorganisatie TUI gaat in oktober een aantal vluchten verplaatsen van Amsterdam naar Brussel vanwege de beperkingen van de vluchtcapaciteit door Schiphol. Volgens TUI gaat het om vakanties met vertrek in de periode 10 tot en met 31 oktober naar de bestemmingen Tenerife, Kos, Mallorca, Kreta en Gambia.

22 september '22 ( 9:31)

Luchtvaartindustrie waarschuwt voor hogere prijzen tickets

De ticketprijzen voor vliegreizen zullen mogelijk flink stijgen nu de sector te kampen heeft met de gevolgen van de coronapandemie, hoge olieprijzen en geopolitieke spanningen. Daarvoor waarschuwen bestuurders in de sector.

21 september '22 (13:10)

KLM annuleert weer tientallen vluchten op Schiphol

KLM moet de komende dagen weer vele tientallen vluchten annuleren om aan de nieuwe beperkingen van Schiphol te voldoen. Tot vrijdag gaat het dagelijks om gemiddeld vijftien vluchten die niet doorgaan, in het weekend zijn dit er volgens een woordvoerster "naar verwachting iets meer". Voor de periode daarna is de luchtvaartmaatschappij nog bezig "de puzzel compleet te krijgen".

20 september '22 (16:59)

Schiphol hoeft niet te rekenen op hulp van Eindhoven Airport

Schiphol hoeft niet te rekenen op hulp van Eindhoven Airport bij het aanpakken van de drukte. Tot eind oktober kan de luchthaven namelijk slechts een aantal vluchten overnemen. Dit meldt Studio 040.

20 september '22 (16:06)

Forse loonsverhoging bij Schiphol moet daar werken aantrekkelijker maken

Schiphol gaat een samenwerking aan met belangenorganisatie Nederlandse Veiligheidsbranche. Dit vanwege het personeelstekort dat nog lang niet is verholpen. Dit meldt Up in the Sky.

19 september '22 (10:46)

Vanwege drukte op Schiphol helpt het kantoorpersoneel mee in vertrekhallen

Onder meer de inzet van kantoorpersoneel moet de drukte op Schiphol maandag beheersbaar houden. Voor maandag verwacht de luchthaven namelijk opnieuw een "piekdag". Volgens een woordvoerder is het vooralsnog relatief rustig en staan de rijen voor de beveiliging binnen in de vertrekhallen.

19 september '22 ( 9:15)

KLM schrapt vandaag 42 vluchten vanwege drukte op Schiphol

Vanwege de drukte en personeelskrapte op Schiphol heeft KLM voor maandag 42 vluchten uit de dienstregeling gehaald. Die ingreep deed de maatschappij na een eerdere oproep van de luchthaven om minder passagiers vanaf Schiphol te vervoeren om de drukte het hoofd te bieden.

15 september '22 (17:07)

“Bij elke activiteit zetten we de Bèta&TechMentality-bril op”

Een wereld die er door corona heel andersuitziet: dat vraagt om een andere aanpak van techniekpromotie. NetwerkbedrijfAlliander ontwikkelt nieuwe vormen van kennismaken met techniek. Na het volgenvan een workshop bij Jet-Net & TechNet doen zij dit langs de meetlat vanhet Bèta&TechMentality-model.