Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

ILT: Groningen Airport Eelde voldoet aan geluids- en gebruiksregels

Door Redactie Nationale Transportgids
schedule 5 min
location_on [xx]km
Groningen Airport Eelde hield zich het afgelopen jaar aan de gebruiksregels en de geluidsnormen. Dat staat in de handhavingsrapportage van de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) die afgelopen vrijdag door minister Van Nieuwenhuizen (IenW) naar de Tweede Kamer is gestuurd. De coronacrisis had ook effect op de activiteiten op Groningen Airport Eelde. Daardoor wijken de resultaten sterk af van die van voorgaande jaren. Dit meldt de ILT. 

Voor regionale luchthavens zoals Groningen Airport Eelde, gelden regels voor het gebruik van de luchthaven en geluidsnormen. Ook zijn er regels om het vliegen over bewoond gebied zoveel mogelijk te beperken. De Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) controleert of Groningen Airport Eelde en de partijen die daarop vliegen, zich aan de geluidsnormen en regels houden. Gebeurt dat niet? Dan kan de ILT maatregelen, dwangsommen of boetes opleggen. Na afloop van een gebruiksjaar stelt de ILT een handhavingsrapportage op met de resultaten van het toezicht. Deze gaat over de periode van 1 april 2020 tot en met 31 maart 2021.

Coronamaatregelen van grote invloed

Uit de handhavingsrapportage blijkt dat de coronamaatregelen van grote invloed waren op het aantal vliegtuigbewegingen op Groningen Airport Eelde. De gevolgen zijn vooral zichtbaar bij de berekende geluidsbelasting in de handhavingspunten, het aantal vluchten buiten openingstijden en het aantal militaire vluchten.

Groningen Airport Eelde heeft de grenswaarden voor de geluidbelasting in de handhavingspunten niet overschreden. Bij circuitvluchten en parachutevluchten traden ook geen onrechtmatigheden op. Bij de gecontroleerde militaire vluchten constateerde de ILT geen onrechtmatigheden.

Minder nachtvluchten

Het aantal vliegtuigbewegingen na 23.00 is duidelijk afgenomen door de coronacrisis. Er waren 138 vluchten na 23.00 uur. Deze waren nodig vanwege reddingsacties, hulpverlening of medische vluchten met een vereiste onmiddellijke start of landing. Er zijn hierdoor geen onrechtmatigheden op dit punt.

De ILT onderzocht 31 vluchten die van de vertrekroutes afweken. Daarbij was sprake van één overtreding die te maken had met het correct vliegen van de vertrekprocedures. De betreffende luchtvaartmaatschappij kreeg een waarschuwingsbrief van de inspectie.

Door: Nationale Transportgids

16 april '24 (10:00)

Door perikelen op Schiphol 1500 tot 2000 passagiers getroffen

De combinatie van een storing in het luchtverkeersleidingssysteem en onstuimig weer heeft maandagavond en -nacht op Schiphol tussen de 1500 en 2000 passagiers getroffen. Zij moesten de nacht doorbrengen op de luchthaven of in een hotel, zegt een woordvoerster van Schiphol. In totaal zijn tot dinsdagochtend 76 vluchten geannuleerd.

16 april '24 ( 7:32)

Turkse badplaats Alanya in meivakantie weer populaire bestemming

Voor de meivakantie ziet reisaanbieder Corendon een opvallende toename van het aantal vakantieboekingen naar Turkije. Het gaat om een stijging van 23% ten opzichte van 2023. Dat meldt Corendon.

16 april '24 ( 6:15)

Vanochtend opnieuw tientallen vluchten geschrapt op Schiphol

Vanwege onstuimig weer worden dinsdagochtend opnieuw tientallen vluchten geannuleerd. Dat meldt een woordvoerster van Schiphol. Naar verwachting heeft de luchthaven tot ongeveer het middaguur last van vertragingen en uitval.

16 april '24 ( 6:00)

Nauwelijks vliegverkeer van en naar Nederland vanwege storing

Door een storing aan het luchtverkeersleidingssysteem is er sinds maandagavond laat bijna geen vliegverkeer mogelijk van en naar Nederlandse vliegvelden. Dat meldt Luchtverkeersleiding Nederland (LVNL). De storing ontstond rond 23.00 uur en treft onder meer Schiphol en Rotterdam The Hague Airport.

15 april '24 (16:15)

Schiphol en Groningen Airport Eelde gaan samenwerken

Schiphol en Groningen Airport Eelde (GAE) gaan samenwerken, onder meer om de regionale luchthaven verder te helpen op het gebied van duurzaamheid. Ook gaan de twee vliegvelden kennis uitwisselen over het ontwikkelen van routes. Zo willen Schiphol en de Groningse luchthaven de "beperkte luchthavencapaciteit in Nederland" beter gebruiken, maken ze bekend.

15 april '24 (12:45)

Zware windstoten: tientallen vluchten op Schiphol geannuleerd

Tientallen vluchten op luchthaven Schiphol worden maandagmiddag en -avond geannuleerd in verband met zware windstoten. Dat laat een woordvoerder van Schiphol weten. Het gaat in totaal om negentig retourvluchten die komen te vervallen, het merendeel van KLM.

12 april '24 (12:00)

Defensie wil in gesprek met omwonenden vliegbasis Leeuwarden

Defensie wil praten met omwonenden van vliegbasis Leeuwarden over de geluidsoverlast die F-35 gevechtsvliegtuigen veroorzaken, zegt demissionair minister Kajsa Ollongren. Maar volgens haar blijft er ook altijd overlast in de buurt van een vliegbasis.

09 april '24 (16:30)

ILT ziet meer geluidsmeldingen Schiphol terwijl vloot stiller is

Vliegtuigen worden stiller, terwijl het aantal meldingen over geluidshinder rond Schiphol toeneemt. Dat schrijft de Inspectie Leefomgeving en Transport dinsdag in een rapport.

09 april '24 (10:00)

Boete voor Transavia vanwege oneerlijke behandeling stagiairs

Transavia heeft van de Arbeidsinspectie een boete van ruim 46.000 euro gekregen omdat het in 2021 stagiairs als volwaardige medewerkers inzette. Ook moet de luchtvaartmaatschappij de zestig stagiairs met terugwerkende kracht loon en vakantiebijslag betalen. Dat kost de luchtvaartmaatschappij in totaal 623.000 euro.

04 april '24 (14:30)

Voor het eerst sinds coronapandemie meer vraag naar vliegreizen

De wereldwijde vraag naar vliegreizen is in februari voor het eerst boven het niveau van voor de coronapandemie uitgekomen, maakt de internationale brancheorganisatie voor de luchtvaart IATA bekend.