Normal_rss_entry-487166

Reizigers houden zich niet meer altijd aan de mondkapjesplicht op Schiphol. Sinds de maskers grotendeels niet meer gedragen hoeven te worden in openbare ruimtes lijken reizigers vergeten dat de mondkapjes op Schiphol nog wel verplicht zijn. "Het is niet meer vanzelfsprekend", zegt een woordvoerder van de luchthaven.

Schiphol vraagt op verschillende manieren aandacht voor het probleem. Zo staan er borden bij de ingang, zijn er waarschuwingen via het omroepsysteem en lopen er medewerkers rond om reizigers te wijzen op de plicht. "Er is meer inspanning voor nodig dan voorheen", aldus de zegsman.

Mondkapjes zijn op Schiphol nog verplicht omdat niet overal 1,5 meter afstand kan worden gehouden. Bij de veiligheids- en paspoortcontrole en bij de gates is het vaak druk op een beperkte ruimte en kunnen mensen gevraagd worden dichtbij elkaar te gaan staan.

Meer plezier

Op plekken waar afstand houden wel mogelijk is heeft Schiphol "heel veel" medewerkers rondlopen om reizigers daarop te wijzen. Ook zijn er stickers op de vloer aangebracht en communiceert het omroepsysteem erover.

Schiphol zegt dat medewerkers zich over het algemeen veilig voelen op de luchthaven en er met meer plezier werken dan voorheen. "In plaats van alleen passagiers voor noodzakelijke reizen zien we nu ook weer veel mensen met vrolijke gezichten die gaan reizen. Wij en onze partners vinden het hartstikke leuk dat er meer reuring komt", aldus de woordvoerder.

Eerder zei Schiphol de piek voor komende zomer in augustus te verwachten. Op de drukste dagen dacht de luchthaven tot 160.000 reizigers te verwerken. Op piekdagen voor de crisis passeerden tot wel 235.000 reizigers de luchthaven. De luchthaven komt waarschijnlijk deze week met nadere informatie over de verwachte zomerdrukte.

Door: ANP