Ongeluk met F-16 op vliegbasis Leeuwarden

Op vliegbasis Leeuwarden is een Belgisch F-16-vliegtuig donderdagochtend een gebouw binnengereden. De piloot maakte gebruik van de schietstoel en raakte daarbij gewond. Hij is naar het ziekenhuis in Leeuwarden gebracht, meldt de veiligheidsregio. Hoe de piloot er precies aan toe is, weet een woordvoerder niet. Ook iemand die in een technische ruimte in het gebouw aan het werk was, raakte gewond. De persoon raakte lichtgewond en is ter plaatse door ambulancepersoneel nagekeken, aldus de woordvoerder.

"De vlieger heeft zichzelf in veiligheid kunnen brengen", schrijft de luchtmacht op Twitter. "Er is geen brand en ook geen explosie geweest." Een woordvoerder laat weten dat het incident plaatshad bij het opstarten van de F-16. Het vliegtuig deed mee aan een internationale oefening.

De Belgische defensieminister Ludivine Dedonder bevestigde al eerder op de ochtend dat het om een Belgisch toestel gaat. "De minister laat zich minuut per minuut informeren over de situatie", aldus haar woordvoerder.

Einde F-16 vliegtuigen in Leeuwarden

Na 42 jaar kwam er juist donderdag officieel een eind aan de stationering van de F-16-vliegtuigen op de Friese vliegbasis.

Door: ANP