Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Voormalige bestuurders D-reizen maken doorstart lastiger dan gedacht

Door Redactie Nationale Transportgids
schedule 8 min
location_on [xx]km
D-reizen heropent de deuren, maar het hele proces gaat wel wat trager dan eerder aangekondigd. Volgens directeur Marc van Deursen van Prijsvrij, dat onderdelen van D-reizen overnam na het faillissement, hebben de voormalige bestuurders van de reisbureauketen achter de schermen nog geprobeerd winkels "weg te kapen".

Prijsvrij bereikte met de curatoren overeenstemming over een doorstart van de merknaam en het klantenbestand. De reisorganisatie wil verder met zo'n 150 van de oorspronkelijke 285 reisbureaus en ongeveer 450 van de vroegere 1100 medewerkers. Maar Prijsvrij moest na de deal met de curatoren zelf met bijvoorbeeld verhuurders van de winkelpanden in onderhandeling om filialen te kunnen voortzetten.

Nieuw pand en nieuwe medewerkers 

"Sinds het bankroet van D-reizen hebben sommige panden al een andere huurder gekregen. En soms heeft het personeel van de winkel al een andere baan gevonden", legt Van Deursen uit. Hij ergert zich er ook aan dat de bestuurders die D-reizen voor het bankroet in handen hadden, diverse verhuurders en voormalig personeel zouden hebben benaderd. Dit om bepaalde reisbureaus onder een andere naam te kunnen doorzetten. Als dat gebeurt moet Van Deursen voor de betreffende locaties op zoek naar een nieuw pand en nieuwe medewerkers.

Ton Tekstra, een van de curatoren, herkent de moeilijkheden maar heeft er vertrouwen in dat de doorstart niet in gevaar komt. Hij heeft aan investeerder Wim Smit van The Travel Company, die samenwerkte met de voormalige bestuurders, laten weten dat hij moet stoppen met zijn pogingen om winkels weg te kapen. Volgens Tekstra heeft Smit inmiddels aangegeven aan dat verzoek gehoor te geven. De curatoren hebben daarnaast bij voormalige medewerkers benadrukt dat ze juridisch gezien niet zomaar voor een ander reisbureau aan de slag kunnen gaan. Het personeel dat vroeger bij D-reizen werkte, kan namelijk nog worden gehouden aan een concurrentiebeding uit hun oude arbeidscontract.

Eerste reisbureau opent donderdag

De eerste reisbureaus met de naam D-reizen op de gevel gaan donderdag weer open. Van Deursen verwacht voor het einde van deze maand ongeveer 75 tot 85 winkels in bedrijf te hebben. Eigenlijk hoopte hij dan al 100 filialen open te hebben, maar hij denkt nu dat dit niet langer realistisch is. Tegen het einde van het jaar wil de Prijsvrij-baas nog wel op de door hem beoogde 150 D-reizen-winkels uitkomen.

De voormalige bestuurders van D-reizen en investeerder Smit waren niet direct bereikbaar voor commentaar. Smit liet onlangs al aan vakmedium TravMagazine weten dat hij afziet van de overname van winkels van D-reizen.

Failliet 

D-reizen werd begin april failliet verklaard. De onderneming was door de coronacrisis flink in financiële problemen gekomen. De afwikkeling van het bankroet ging afgelopen maanden al niet zonder slag of stoot. De voormalige bestuurders hadden de naam D-reizen in een bedrijfje geplaatst dat buiten de failliete groep viel. Pas na ingreep van de curatoren werd dit teruggedraaid. Ook speelde er over de merkrechten nog een rechtszaak tussen de curatoren en de oude directie.

Door: ANP

22 februari '24 (13:45)

Storm Louis: KLM schrapt vandaag 64 vluchten op Schiphol

KLM schrapt donderdag 64 Europese vluchten van en naar Schiphol omdat harde windstoten worden verwacht, meldt de luchtvaartmaatschappij. Nederland krijgt aan het einde van de dag te maken met storm Louis, die volgens Weeronline vanaf de middag zorgt voor harde wind, stevige buien en zware windstoten in het westen van het land.

21 februari '24 (10:48)

Zomerdienstregeling KLM vanaf eind maart

KLM vliegt komende zomer naar 155 bestemmingen: 92 in Europa en 63 intercontinentaal. KLM groeit ongeveer 7% in stoelen in vergelijking met de zomerdienstregeling van 2023 en komt daarbij nagenoeg op precoronaniveau uit. De zomerdienstregeling gaat in op 31 maart 2024 en loopt tot en met 26 oktober 2024.

20 februari '24 (14:44)

KLM laat vliegtuigen weer vliegen naar Tel Aviv

KLM vliegt vanaf 1 april weer naar de Israëlische stad Tel Aviv. De luchtvaartmaatschappij staakte die vluchten na de aanslagen van Hamas in Israël op 7 oktober en het uitbreken van de oorlog in de Gazastrook.

20 februari '24 (10:15)

Staking grondpersoneel Lufthansa: ook op Schiphol vluchten geannuleerd

De Duitse luchtvaartmaatschappij Lufthansa verwacht de meeste vluchten dinsdag te moeten schrappen door een staking van het grondpersoneel. Ook op Schiphol zijn vluchten naar Duitsland geannuleerd. Voor KLM heeft de staking vooralsnog geen gevolgen, laat een woordvoerder weten.

19 februari '24 ( 9:55)

Duitse vakbond kondigt opnieuw grote staking aan bij Lufthansa

De Duitse vakbond Verdi heeft het grondpersoneel van luchtvaartconcern Lufthansa opgeroepen tot een nieuwe grote staking op dinsdag. Door de actie zullen er waarschijnlijk weer veel vluchten uitvallen of vertragen, net als bij een soortgelijke staking eerder deze maand.

19 februari '24 ( 9:04)

Nieuw asfalt en verlichting op Kaagbaan; negen weken dicht

De Kaagbaan op Schiphol gaat vanaf maandag negen weken dicht voor onderhoud. De start- en landingsbaan krijgt in die periode onder andere een nieuwe asfaltlaag en de verlichting wordt vervangen. Gedurende de klus kan de overlast voor omwonenden toenemen, waarschuwde Schiphol eerder deze maand.

16 februari '24 (14:00)

Luchtvaart vreest op te draaien voor kostenoverschrijding Schiphol

Luchtvaartmaatschappijen zijn uiterst kritisch op de investeringsplannen die Schiphol bekend heeft gemaakt. De nationale luchthaven wil de komende jaren miljarden euro's investeren in bijvoorbeeld nieuwe bagagekelders en tilhulpen. Maar de Nederlandse branchevereniging voor luchtvaartmaatschappijen BARIN vreest vooral grote kostenoverschrijdingen waarvoor airlines via havengelden moeten opdraaien.

16 februari '24 (13:25)

Schiphol maakt zich hard voor extra beveiliging in de zomer

Schiphol zet "alles op alles" om voldoende beveiligers in huis te hebben om de zomerdrukte op de luchthaven weer aan te kunnen. "We zitten er bovenop, maar alle projecties zien er goed uit", zei financieel topman van Schiphol Robert Carsouw vrijdag in een toelichting op de jaarcijfers. De afgelopen tijd zijn veel beveiligers aangenomen om de chaos van de zomer in 2022 te voorkomen. Toen ontstonden er lange rijen op het vliegveld als gevolg van een tekort aan personeel bij de security-afdeling.

16 februari '24 (12:45)

Schiphol nog aan de rekentafel wat betreft havengelden

Schiphol weet nog niet hoeveel meer luchtvaartmaatschappijen moeten gaan betalen om de komende jaren gebruik te blijven maken van de luchthaven. Daar wordt volgens financieel topman Robert Carsouw nog aan gerekend, zei hij vrijdag in een toelichting op de jaarcijfers. De gesprekken over deze zogeheten havengelden beginnen in maart. De luchtvaartmaatschappijen moeten deels de grote investeringen van Schiphol gaan dragen, die gestopt worden in het vernieuwen en onderhoud van het vliegveld. Dat kan leiden tot hogere ticketprijzen, als maatschappijen die kosten gaan doorberekenen.

16 februari '24 ( 8:55)

Airbus produceert nieuwe vliegtuigen, waaronder een waterstoftoestel

Airbus werkt aan een generatie nieuwe vliegtuigen. Daarvoor lopen twee projecten, vertelde topman Guillaume Faury tijdens een toelichting op de jaarresultaten. Een van de toestellen moet gaan vliegen op waterstof, het andere moet het best verkochte type A320 van de vliegtuigfabrikant gaan vervangen. Tegen 2035 moet de opvolger in gebruik worden genomen.