Vakbond FNV dreigt met acties bij taxfreeshops Schiphol

Medewerkers van taxfreeshops See Buy Fly op Schiphol dreigen met stakingen als de directie van Schiphol Airport Retail (SAR) de huidige cao wil vervangen voor een arbeidsvoorwaardenregeling (avr). Daarmee wordt in de ogen van de medewerkers de medezeggenschap van personeel beperkt. SAR krijgt tot woensdag 11.00 uur de tijd om het plan van tafel te halen, anders volgen er acties, waarschuwt vakbond FNV.

Volgens FNV heeft SAR de laatste jaren miljoenen euro's winst gemaakt, maar dat is niet terug te zien in de lonen van de werknemers. Daarbij zou de coronacrisis als excuus worden gebruikt om de cao te vervangen voor een goedkopere regeling. FNV heeft het ultimatum voor het weekend al verzonden, maar heeft daar nog geen reactie op ontvangen.

Afscheid van 160 werknemers en uitzendkrachten

De cao geldt voor de nog 120 overgebleven werknemers bij SAR. Als gevolg van de crisis heeft de uitbater van de See Buy Fly-winkels afscheid genomen van zo'n 160 werknemers en uitzendkrachten. Vanwege de geringe drukte op Schiphol zijn momenteel ook maar vier van de veertien winkels van de keten geopend. Volgens Simon Asmus, die aan het hoofd staat van SAR, zal het aantal geopende winkels ook in de drukkere zomermaanden beperkt blijven tot vier.

Hij wijst erop dat FNV eenzijdig met eisen komt, maar nooit serieus heeft overwogen om aan de onderhandelingstafel plaats te nemen. De avr geldt volgens Asmus momenteel alleen voor een aantal nieuw aan te nemen werknemers. Voor de huidige werknemers verandert er, ondanks het opzeggen van de cao, op dit moment niets aan de arbeidsvoorwaarden. Asmus zou graag zien dat alle medewerkers onder dezelfde regeling vallen, maar zag zich vanwege de houding van FNV genoodzaakt tot deze tussentijdse regeling.

'Niemand is gebaat bij staking'

SAR waagde afgelopen jaar al een poging om met FNV te onderhandelen over arbeidsvoorwaarden, om het aantal gedwongen ontslagen bij de winkeluitbater te minimaliseren. FNV zei toen gelijk al geen versoberingen in de regelingen te dulden. Asmus zegt nog altijd open te staan voor gesprekken met FNV. Hij snapt de oproep van de vakbond om te gaan staken ook niet, ook omdat niemand daarbij zou zijn gebaat.

Door: ANP