Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add

KLM houdt zich vooralsnog aan afspraken met Staat om steunpakket

Door Redactie Nationale Transportgids
schedule 5 min
location_on [xx]km
KLM houdt zicht vooralsnog aan de afspraken die zijn gemaakt als onderdeel van het coronasteunpakket dat de maatschappij van de overheid kreeg. Zo ligt de maatschappij op koers om tegen 2022 de operationele kosten met zeker 15 procent te hebben teruggebracht. Daar draagt ook het personeel zijn steentje aan bij. Geld dat is ontvangen is ook alleen gebruikt voor KLM-doeleinden en er is geen dividend uitgekeerd, zo komt naar voren uit de eerste rapportage van de bij KLM gestalde staatsagent.

De Nederlandse regering verleende KLM tot nu toe 3,4 miljard euro aan steun. Het pakket bestaat uit leningen, waarvan 1 miljard euro direct van de overheid en 2,4 miljard euro van banken. De Nederlandse overheid staat voor 90 procent garant voor de lening van banken. KLM moet de leningen binnen 5,5 jaar aflossen. De staatsagent moet toezien op het naleven van de afspraken.

De staatsagent maakt geen deel uit van het bestuur of van de raad van commissarissen van KLM. Wel heeft hij het recht om onderwerpen te agenderen bij vergaderingen, waarbij hij ook aanwezig mag zijn. Daarnaast moet hij ook over het reilen en zeilen bij de onderneming worden ingelicht.

Terugdringen nachtvluchten 

Over plannen om de hinder van vliegtuigen van KLM te beperken is de afgelopen tijd ook gesproken. Daarover worden nog verdere afspraken gemaakt, nadat het plan voor hinderbeperking is getoetst door een onafhankelijke partij. Een belangrijk punt om tot minder overlast te komen is het terugdringen van het aantal nachtvluchten op Schiphol. De wet die dit moet regelen, moet nog door de Tweede Kamer. KLM zal als grootste gebruiker van Schiphol hier ook een "evenredige bijdrage" aan leveren, zo valt in een brief aan de Tweede Kamer te lezen.

Verder is afgesproken dat KLM zijn CO2-uitstoot voor vertrekkende vluchten tegen 2030 heeft teruggebracht tot het niveau van 2005, als onderdeel van bredere duurzaamheidsafspraken. KLM denkt de totale uitstoot van de vluchten nog verder terug te kunnen dringen. Volgens de staatsagent moeten de definities wat beter worden afgestemd om te kunnen toetsen of afspraken worden nagekomen. Ook geeft de impact van de coronacrisis, waardoor veel minder werd gevlogen, hier een vertekend beeld.

Belastingontwijking

Verder wordt nog onderzocht of personeel van KLM belastingontwijking mogelijk heeft gemaakt, of er zelf aan meewerkte. Daar wordt in een volgende rapportage komend najaar op teruggekomen.

Door: ANP

06 december '24 (15:00)

Kabinet ontziet luchtvaart: krimp Schiphol niet nog groter

Het kabinet wil volgend jaar 478.000 vliegbewegingen toestaan op Schiphol. Daarmee accepteert het dat het aantal omwonenden met ernstige geluidshinder door vliegverkeer, voorlopig minder daalt dan de afgesproken 20 procent.

06 december '24 (11:15)

Schiphol wil met vast team architecten herkenbare bouwstijl terug

Schiphol wil met een vast team architecten toewerken naar één herkenbare bouwstijl op de luchthaven. Er moet een leidende architect komen die de ontwerpvisie gaat vormgeven en daaronder vaste architecten die het beleid doorzetten op kleinere schaal. Deze werkwijze moet ook leiden tot kostenbesparingen.

06 december '24 ( 8:50)

Danskerstactie Schiphol: Jingle all the Runway

Schiphol brengt reizigers in de aanloop naar de kerst in de feeststemming met een kerstactie: Jingle all the Runway. Woensdag 11 december 2024 verandert de locatie tussen parkeerterrein P1 en Schiphol Plaza in een winterse dansvloer. Daar maken bezoekers kans op diverse prijzen. Dat meldt Schiphol.

06 december '24 ( 6:45)

Ruim honderd vluchten op Schiphol geannuleerd vanwege zware windstoten

Op Schiphol zijn meer dan honderd vluchten geannuleerd vanwege de harde wind, meldt een woordvoerder. De luchthaven verwacht vrijdagochtend en een deel van de middag impact voor het vliegverkeer door de zware windstoten, waarvoor het KNMI voor een groot deel van Nederland code geel heeft afgegeven.

05 december '24 (10:00)

KLM hekelt rekenmodel kabinet voor krimp Schiphol

Luchtvaartmaatschappij KLM heeft grote bezwaren tegen een rekenmodel dat het kabinet gebruikt voor een besluit over het verminderen van overlast op Schiphol. De regering lijkt door dat model aan te sturen op krimp, terwijl dat volgens KLM onnodig is, schrijft topvrouw Marjan Rintel aan minister Barry Madlener van Infrastructuur en Waterstaat.

04 december '24 (11:15)

Air France-KLM gaat met AI van Google reisgedrag in kaart brengen

Air France-KLM gaat samenwerken met Google om met behulp van kunstmatige intelligentie (AI) meer inzicht in het reisgedrag van passagiers te krijgen. Dat heeft de luchtvaartgroep woensdag bekendgemaakt.

03 december '24 (19:45)

KLM test menu met maaltijden tegen betaling in februari

KLM begint vanaf halverwege februari met het testen van een menu met maaltijden tegen betaling aan boord. De test vindt plaats in de economy class op vluchten naar Oslo, Porto en Lissabon.

03 december '24 ( 8:29)

Wereldprimeur KLM Catering Services met twee volledig elektrische cateringtrucks

Airlinecateraar KLM Catering Services (KCS) heeft vrijdag 29 november 2024 twee volledig elektrische en gekoelde cateringtrucks in gebruik genomen. Een wereldprimeur. Met de introductie van deze trucks draagt KCS bij aan de doelstelling van KLM wat betreft een emissievrije grondafhandeling in 2030. Dat meldt KLM.

01 december '24 ( 9:00)

Vliegtuig van Transavia keert terug om medisch noodgeval

Een vlucht van Transavia vanaf luchthaven Eindhoven naar Faro in Portugal is zondagochtend boven Frankrijk omgekeerd om een medisch noodgeval aan boord. Het vliegtuig was ter hoogte van Parijs toen de piloten besloten terug te keren. Het vliegtuig is geland in Brussel, waar de passagier medische hulp krijgt. Het toestel met vluchtnummer HV6607 zal daarna alsnog naar Faro vliegen, zegt een woordvoerster van de luchtvaartmaatschappij.

29 november '24 (14:30)

Kabinet bestudeert advies over F-35-onderdelen maar reageert nog niet

Het kabinet bestudeert het advies van de advocaat-generaal aan de Hoge Raad over het verbod op de levering van F-35-onderdelen aan Israël. Minister Reinette Klever (Buitenlandse Handel) noemde het na afloop van de ministerraad een "belangrijk advies", maar wilde er inhoudelijk nog niet op reageren.