Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

'Air France-KLM wilde EU-subsidie voor aankoop vliegtuigen'

Door Redactie Nationale Transportgids
schedule 5 min
location_on [xx]km
Air France-KLM en Airbus zouden een beroep hebben willen doen op de groene stimuleringsfondsen van de Europese Unie voor de aanschaf van nieuwe vliegtuigen. Dat staat in vrijgegeven documenten van klimaatlobbywaakhond InfluenceMap.

De bedrijven voerden in documenten en presentaties aan dat de uitstoot van vliegtuigen kan worden verminderd als oude modellen vervangen worden voor efficiëntere nieuwe vliegtuigen. Daarvoor zou dan de steun vanuit de door de belastingbetaler gefinancierde stimuleringsmaatregelen nodig zijn.

Volgens Air France-KLM zou de steun in de vorm van een groene stimulans-subsidie verstrekt kunnen worden, zo zou het bedrijf de kwestie hebben samengevat in de documenten. Air France-KLM weigerde commentaar te geven. Airbus erkent dat de uitstoot van vliegtuigen kan worden verminderd als oude toestellen met pensioen worden gestuurd en worden vervangen door zuinigere types.

Kerosine

De documenten van Air France-KLM en Airbus maken deel uit van een reeks e-mails, brieven en standpuntnota's die InfluenceMap in het kader van de vrijheid van informatie heeft verkregen. De onthullingen komen op het moment dat investeerders steeds meer druk uitoefenen op vervuilende industrieën om openheid te verschaffen over hun lobby voor klimaatkwesties.

In het lobbyrapport wordt ook uitgebreid ingegaan op de inspanningen van andere Europese luchtvaartmaatschappijen om plannen voor het gebruik van duurzame luchtvaartbrandstof af te zwakken en kerosine te belasten. Dan gaat het onder meer om British Airways-moeder IAG, Lufthansa en Ryanair.

Belangrijkste tegenstanders

Volgens InfluenceMap steunen de maatschappijen de ambitie van de Europese luchtvaart om tegen 2050 niets meer uit te stoten. Maar ze zouden zich verzetten tegen specifieke klimaatregelgeving op nationaal en Europees niveau om dat doel te bereiken. Grote luchtvaartmaatschappijen die 30 miljard euro aan crisissteun hebben ontvangen, behoren "tot de belangrijkste tegenstanders van een ambitieus klimaatbeleid in de regio", aldus InfluenceMap.

Luchtvaartmaatschappijen uitten kritiek op het rapport nadat een voorpublicatieversie circuleerde. "Het idee dat wij actief hebben gelobbyd tegen het EU-klimaatbeleid om deze doelstellingen te bereiken is onjuist", aldus Airlines for Europa (A4E), waarin de maatschappijen zijn verenigd.

Door: ANP

16 april '24 (10:00)

Door perikelen op Schiphol 1500 tot 2000 passagiers getroffen

De combinatie van een storing in het luchtverkeersleidingssysteem en onstuimig weer heeft maandagavond en -nacht op Schiphol tussen de 1500 en 2000 passagiers getroffen. Zij moesten de nacht doorbrengen op de luchthaven of in een hotel, zegt een woordvoerster van Schiphol. In totaal zijn tot dinsdagochtend 76 vluchten geannuleerd.

16 april '24 ( 7:32)

Turkse badplaats Alanya in meivakantie weer populaire bestemming

Voor de meivakantie ziet reisaanbieder Corendon een opvallende toename van het aantal vakantieboekingen naar Turkije. Het gaat om een stijging van 23% ten opzichte van 2023. Dat meldt Corendon.

16 april '24 ( 6:15)

Vanochtend opnieuw tientallen vluchten geschrapt op Schiphol

Vanwege onstuimig weer worden dinsdagochtend opnieuw tientallen vluchten geannuleerd. Dat meldt een woordvoerster van Schiphol. Naar verwachting heeft de luchthaven tot ongeveer het middaguur last van vertragingen en uitval.

16 april '24 ( 6:00)

Nauwelijks vliegverkeer van en naar Nederland vanwege storing

Door een storing aan het luchtverkeersleidingssysteem is er sinds maandagavond laat bijna geen vliegverkeer mogelijk van en naar Nederlandse vliegvelden. Dat meldt Luchtverkeersleiding Nederland (LVNL). De storing ontstond rond 23.00 uur en treft onder meer Schiphol en Rotterdam The Hague Airport.

15 april '24 (16:15)

Schiphol en Groningen Airport Eelde gaan samenwerken

Schiphol en Groningen Airport Eelde (GAE) gaan samenwerken, onder meer om de regionale luchthaven verder te helpen op het gebied van duurzaamheid. Ook gaan de twee vliegvelden kennis uitwisselen over het ontwikkelen van routes. Zo willen Schiphol en de Groningse luchthaven de "beperkte luchthavencapaciteit in Nederland" beter gebruiken, maken ze bekend.

15 april '24 (12:45)

Zware windstoten: tientallen vluchten op Schiphol geannuleerd

Tientallen vluchten op luchthaven Schiphol worden maandagmiddag en -avond geannuleerd in verband met zware windstoten. Dat laat een woordvoerder van Schiphol weten. Het gaat in totaal om negentig retourvluchten die komen te vervallen, het merendeel van KLM.

12 april '24 (12:00)

Defensie wil in gesprek met omwonenden vliegbasis Leeuwarden

Defensie wil praten met omwonenden van vliegbasis Leeuwarden over de geluidsoverlast die F-35 gevechtsvliegtuigen veroorzaken, zegt demissionair minister Kajsa Ollongren. Maar volgens haar blijft er ook altijd overlast in de buurt van een vliegbasis.

09 april '24 (16:30)

ILT ziet meer geluidsmeldingen Schiphol terwijl vloot stiller is

Vliegtuigen worden stiller, terwijl het aantal meldingen over geluidshinder rond Schiphol toeneemt. Dat schrijft de Inspectie Leefomgeving en Transport dinsdag in een rapport.

09 april '24 (10:00)

Boete voor Transavia vanwege oneerlijke behandeling stagiairs

Transavia heeft van de Arbeidsinspectie een boete van ruim 46.000 euro gekregen omdat het in 2021 stagiairs als volwaardige medewerkers inzette. Ook moet de luchtvaartmaatschappij de zestig stagiairs met terugwerkende kracht loon en vakantiebijslag betalen. Dat kost de luchtvaartmaatschappij in totaal 623.000 euro.

04 april '24 (14:30)

Voor het eerst sinds coronapandemie meer vraag naar vliegreizen

De wereldwijde vraag naar vliegreizen is in februari voor het eerst boven het niveau van voor de coronapandemie uitgekomen, maakt de internationale brancheorganisatie voor de luchtvaart IATA bekend.