Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

KLM moet ontslagen piloten Martinair Cargo weer in dienst nemen

Door Redactie Nationale Transportgids
schedule 3 min
location_on [xx]km
Luchtvaartmaatschappij KLM moet eerder ontslagen piloten die voor Martinair Cargo vlogen weer in dienst nemen. Dat heeft het gerechtshof in Den Haag in hoger beroep bepaald in een slepende zaak die door 116 huidige en voormalige vliegers was aangespannen. Het ontslag van piloten van Martinair was onderdeel van de integratie van de maatschappij in KLM. Daarbij moesten piloten weer onderaan beginnen bij KLM met verlies van arbeidsvoorwaarden.

De vliegers stapten naar de rechter om alsnog behoud van hun baan en hun oude arbeidsvoorwaarden af te dwingen. Ze meenden dat sprake was van een overgang van onderneming, waarbij zij dezelfde rechten hadden moeten krijgen als de KLM-piloten. Daarin geeft het gerechtshof ze nu gelijk. Per 1 januari 2014 zijn ze volgens de rechter in dienst gekomen van KLM. Eerder had het hof Amsterdam geoordeeld dat er geen sprake was van overgang van onderneming. Dat arrest werd door de Hoge Raad vernietigd.

Senioriteitsvoordelen 

In de tijd bij Martinair hadden de piloten ook bepaalde senioriteitsvoordelen opgebouwd. De vrachtvliegers eisten daarmee ook een plaats op de senioriteitslijst van KLM met behoud van de opgebouwde senioriteit bij Martinair. Dat heeft het hof afgewezen, omdat er bij de overgang van onderneming geen sprake mag zijn van versobering van de arbeidsvoorwaarden. Dat betekent concreet dat de instroom van de piloten wel op het niveau is van de voorwaarden bij Martinair, maar de opgebouwde senioriteit bij KLM geldt vanaf 2014. Evengoed kan dit de luchtvaartmaatschappij opzadelen met flinke betalingen achteraf.

KLM zegt de uitspraak te bestuderen en beraadt zich op vervolgstappen.

Door: ANP

19 maart '24 (11:42)

KLM-piloten vaker de dupe van ‘’GPS-spoofing’’

Piloten van de KLM krijgen steeds vaker te maken met het fenomeen ‘’GPS-spoofing. Dat meldt Up In The Sky. De storingen zouden het vaakst voorkomen in het Midden-Oosten.

18 maart '24 ( 9:21)

Bij nachtsluiting Schiphol kans op duurdere tickets Transavia

Transavia vreest veel duurdere vliegtickets als het plan voor een nachtsluiting van Schiphol doorgaat. "We gaan dan toe naar een exclusieve samenleving, dat is waar Schiphol voor staat met dit plan. Vliegen is dan alleen voor de rijkeren weggelegd", heeft topman Marcel de Nooijer gezegd in gesprek met De Telegraaf.

15 maart '24 ( 8:00)

Eindhoven Airport vanaf februari 2027 vijf maanden dicht

Eindhoven Airport gaat vanaf februari 2027 vijf maanden dicht. De start-en-landingsbaan moeten worden gerenoveerd. Dat heeft de directie van de luchthaven laten weten.

15 maart '24 ( 7:21)

Transavia gaat vliegen op Granada

Vanaf maandag 30 september 2024 kunnen reizigers met Transavia vliegen naar Granada. De vliegtuigmaatschappij heeft deze stad in de Spaanse regio Andalusië toegevoegd aan haar netwerk. Daarover bericht Transavia.

14 maart '24 (13:30)

KLM investeert in nieuwe simulators

De KLM gaat investeren in extra simulators. Dat meldt luchtvaartnieuws.nl. De machines zijn nodig om extra capaciteit te bieden. In mei worden de simulators volgens planning gebouwd. 

14 maart '24 (13:19)

Ook airport Weeze getroffen door staking: vrijdag geen vluchten

Airport Weeze vraagt reizigers om vrijdag niet naar de luchthaven toe te komen. Reden voor deze oproep is een staking van luchthavenbeveiligers. De Duitse luchthaven verwacht dat ruim 2500 reizigers de dupe worden van de werkonderbreking. Het vliegveld van Weeze is populair onder Nederlanders, dus we verwachten dat ook Nederlanders last zullen hebben van deze staking.

14 maart '24 (10:18)

Air France-KLM in beroep tegen EU-vonnis

Air France-KLM gaat in beroep tegen een uitspraak van de op een na hoogste rechter van de Europese Unie tegen Franse staatssteun tijdens de coronacrisis. Dat meldt het ANP in een persbericht. Volgens het Gerecht van de Europese Unie had de Europese Commissie haar werk niet goed gedaan bij het goedkeuren van financiële hulp aan Air France in 2020 en 2021.

13 maart '24 ( 6:00)

Excuses TUI voor deel reisbeschrijving Suriname

Reisconcern TUI biedt met "het schaamrood op de kaken" excuses aan voor een beschrijving bij een rondreis door Suriname, waarbij Nederlandse vakantiegangers in de schoenen kunnen stappen van "onze dappere voorouders". De reisaanbieder heeft de tekst aangepast, nadat op sociale media kritiek was geuit.

12 maart '24 ( 8:36)

Klokkenluider die misstanden aan het licht bracht bij Boeing dood gevonden

Een klokkenluider die zorgen over de veiligheid bij een fabriek van vliegtuigbouwer Boeing aan het licht heeft gebracht, is dood gevonden. Dat meldt de Britse omroep BBC. Het gaat om John Barnett, die in 2017 met pensioen ging na 32 jaar voor Boeing te hebben gewerkt.

11 maart '24 (14:15)

Lufthansa schrapt duizend vluchten door staking

Lufthansa schrapt dinsdag en woensdag duizend vluchten door een staking van cabinepersoneel. De staking van de ongeveer 19.000 stewardessen en stewards van Lufthansa en Lufthansa Cityline werd zaterdag aangekondigd door de Duitse vakbond voor cabinewerknemers Ufo om eisen voor onder meer hoger loon kracht bij te zetten.