Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Drukte op Schiphol zal wennen zijn, maar is beheersbaar

Door Redactie Nationale Transportgids
schedule 4 min
location_on [xx]km
Luchthaven Schiphol verwacht in de zomervakantie niet al te veel problemen vanwege de tijdrovende rompslomp rond vaccinatie- en testdocumenten in combinatie met de verwachte drukte. Volgens een woordvoerder zullen bij het inchecken meer handelingen verricht moeten worden, wat voor langere doorlooptijden kan zorgen. Maar dit zal volgens hem niet voor al te grote problemen gaan zorgen, mits mensen ook goed voorbereid van huis gaan. "De drukte zal ook weer even wennen worden", zegt hij.

Het is de bedoeling dat er op 1 juli een digitaal coronapaspoort is, maar gevreesd wordt dat die deadline niet wordt gehaald. Luchtvaartmaatschappijen vrezen voor chaos vanwege de papierwinkel, meldt De Telegraaf. Zolang er nog geen digitaal certificaat is, zullen reizigers hun inentingspapieren of het PCR-testbewijs geprint moeten meenemen. Het controleren van die documenten duurt langer en daarmee ligt chaos op de loer.

Volgens Schiphol zal daar geen sprake van zijn. Voor reizigers die intercontinentaal vliegen raadt de luchthaven aan gewoon 3 uur voor vertrek op Schiphol te zijn, zoals in normale tijden ook het geval is. Voor Europese vluchten blijft ook de gebruikelijke tijd van 2 uur van tevoren op de luchthaven gehanteerd.

Piek in augustus

Schiphol raadt reizigers aan om goed voorbereid op reis te gaan. "Zorg dat je de juiste documenten bij je hebt. Kijk per land wat verder nodig is. En hou er rekening mee dat het allemaal iets langer kan gaan duren", aldus de zegsman.

De piek komende zomer zal in de maand augustus liggen, omdat mensen hun reis zolang mogelijk uitstellen in de hoop dat coronamaatregelen tegen die tijd verder zijn versoepeld. Op de drukste dagen verwacht Schiphol tot 160.000 reizigers te verwerken. Op piekdagen voor de crisis passeerden tot wel 235.000 reizigers de luchthaven.

Personele problemen

Schiphol zegt vooralsnog geen signalen te hebben dat beveiligingsbedrijven, afhandelaars of luchtvaartmaatschappijen met personele probleem kampen, omdat ze tijdens de crisis juist afscheid moesten nemen van personeel. Ook Schiphol zelf greep in, maar benadrukt dat het bij zijn reorganisatie er duidelijk rekening mee heeft gehouden dat er voldoende mensen "op de vloer" beschikbaar bleven.

Door: ANP

22 februari '24 (13:45)

Storm Louis: KLM schrapt vandaag 64 vluchten op Schiphol

KLM schrapt donderdag 64 Europese vluchten van en naar Schiphol omdat harde windstoten worden verwacht, meldt de luchtvaartmaatschappij. Nederland krijgt aan het einde van de dag te maken met storm Louis, die volgens Weeronline vanaf de middag zorgt voor harde wind, stevige buien en zware windstoten in het westen van het land.

21 februari '24 (10:48)

Zomerdienstregeling KLM vanaf eind maart

KLM vliegt komende zomer naar 155 bestemmingen: 92 in Europa en 63 intercontinentaal. KLM groeit ongeveer 7% in stoelen in vergelijking met de zomerdienstregeling van 2023 en komt daarbij nagenoeg op precoronaniveau uit. De zomerdienstregeling gaat in op 31 maart 2024 en loopt tot en met 26 oktober 2024.

20 februari '24 (14:44)

KLM laat vliegtuigen weer vliegen naar Tel Aviv

KLM vliegt vanaf 1 april weer naar de Israëlische stad Tel Aviv. De luchtvaartmaatschappij staakte die vluchten na de aanslagen van Hamas in Israël op 7 oktober en het uitbreken van de oorlog in de Gazastrook.

20 februari '24 (10:15)

Staking grondpersoneel Lufthansa: ook op Schiphol vluchten geannuleerd

De Duitse luchtvaartmaatschappij Lufthansa verwacht de meeste vluchten dinsdag te moeten schrappen door een staking van het grondpersoneel. Ook op Schiphol zijn vluchten naar Duitsland geannuleerd. Voor KLM heeft de staking vooralsnog geen gevolgen, laat een woordvoerder weten.

19 februari '24 ( 9:55)

Duitse vakbond kondigt opnieuw grote staking aan bij Lufthansa

De Duitse vakbond Verdi heeft het grondpersoneel van luchtvaartconcern Lufthansa opgeroepen tot een nieuwe grote staking op dinsdag. Door de actie zullen er waarschijnlijk weer veel vluchten uitvallen of vertragen, net als bij een soortgelijke staking eerder deze maand.

19 februari '24 ( 9:04)

Nieuw asfalt en verlichting op Kaagbaan; negen weken dicht

De Kaagbaan op Schiphol gaat vanaf maandag negen weken dicht voor onderhoud. De start- en landingsbaan krijgt in die periode onder andere een nieuwe asfaltlaag en de verlichting wordt vervangen. Gedurende de klus kan de overlast voor omwonenden toenemen, waarschuwde Schiphol eerder deze maand.

16 februari '24 (14:00)

Luchtvaart vreest op te draaien voor kostenoverschrijding Schiphol

Luchtvaartmaatschappijen zijn uiterst kritisch op de investeringsplannen die Schiphol bekend heeft gemaakt. De nationale luchthaven wil de komende jaren miljarden euro's investeren in bijvoorbeeld nieuwe bagagekelders en tilhulpen. Maar de Nederlandse branchevereniging voor luchtvaartmaatschappijen BARIN vreest vooral grote kostenoverschrijdingen waarvoor airlines via havengelden moeten opdraaien.

16 februari '24 (13:25)

Schiphol maakt zich hard voor extra beveiliging in de zomer

Schiphol zet "alles op alles" om voldoende beveiligers in huis te hebben om de zomerdrukte op de luchthaven weer aan te kunnen. "We zitten er bovenop, maar alle projecties zien er goed uit", zei financieel topman van Schiphol Robert Carsouw vrijdag in een toelichting op de jaarcijfers. De afgelopen tijd zijn veel beveiligers aangenomen om de chaos van de zomer in 2022 te voorkomen. Toen ontstonden er lange rijen op het vliegveld als gevolg van een tekort aan personeel bij de security-afdeling.

16 februari '24 (12:45)

Schiphol nog aan de rekentafel wat betreft havengelden

Schiphol weet nog niet hoeveel meer luchtvaartmaatschappijen moeten gaan betalen om de komende jaren gebruik te blijven maken van de luchthaven. Daar wordt volgens financieel topman Robert Carsouw nog aan gerekend, zei hij vrijdag in een toelichting op de jaarcijfers. De gesprekken over deze zogeheten havengelden beginnen in maart. De luchtvaartmaatschappijen moeten deels de grote investeringen van Schiphol gaan dragen, die gestopt worden in het vernieuwen en onderhoud van het vliegveld. Dat kan leiden tot hogere ticketprijzen, als maatschappijen die kosten gaan doorberekenen.

16 februari '24 ( 8:55)

Airbus produceert nieuwe vliegtuigen, waaronder een waterstoftoestel

Airbus werkt aan een generatie nieuwe vliegtuigen. Daarvoor lopen twee projecten, vertelde topman Guillaume Faury tijdens een toelichting op de jaarresultaten. Een van de toestellen moet gaan vliegen op waterstof, het andere moet het best verkochte type A320 van de vliegtuigfabrikant gaan vervangen. Tegen 2035 moet de opvolger in gebruik worden genomen.