Omwonenden Schiphol nu op de hoogte van vliegverkeer met Notifly-app

Schiphol Airport heeft de app Notifly gelanceerd waarmee omwonenden van de luchthaven Schiphol altijd inzicht hebben in het vliegverkeer op hun locatie. In de app zien buren real-time informatie over het vliegverkeer. De app maakt bovendien het verwachte vliegverkeer en baangebruik voor de komende 24 uur inzichtelijk. Indien het verwachte vliegverkeer onverwachts verandert door bijvoorbeeld veranderende weersomstandigheden, dan kunnen gebruikers van Notifly desgewenst een notificatie ontvangen. Dit meldt Schiphol.

Per uur kunnen omwonenden bekijken hoeveel vliegtuigen er op hun locatie naar verwachting overvliegen. Ook kunnen gebruikers op de kaart met het live vliegverkeer eenvoudig zien om welk type vliegtuig het gaat, op welke baan deze gestart is of gaat landen, waar hij naar toe gaat of vandaan komt en wat de vlieghoogte of –snelheid is. 

Samen met buren ontwikkeld

Uit onderzoek dat Schiphol twee jaar geleden startte naar de informatiebehoefte onder omwonenden, bleek dat er vraag is naar meer voorspelbaarheid van het vliegverkeer en meer proactieve communicatie daarover. Met Notifly wil de luchthaven antwoord geven op deze vraag. Voor livegang is Notifly een aantal maanden met buren getest. Op basis van de feedback uit deze zogenaamde beta-test is de app geoptimaliseerd en klaargemaakt voor livegang. Ook na lancering blijft Schiphol in samenwerking met omwonenden werken aan de doorontwikkeling van de app, onder andere aan het vergroten van het werkingsgebied.

De nieuwe app is te downloaden via de Google Play Store en iOS App Store

Door: Nationale Transportgids