Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add

Coronatests en quarantaineplicht gaan vliegverbod vervangen

Door Redactie Nationale Transportgids
schedule 4 min
location_on [xx]km
Reizigers uit landen die op de lijst van zeerhoogrisicolanden staan, moeten vanaf deze dinsdag verplicht in quarantaine. Ook moeten ze kunnen aantonen dat ze recent negatief zijn getest op het coronavirus. Met deze maatregelen wordt het vliegverbod uit die landen niet verlengd, kondigde het kabinet even voor middernacht aan.

Op de lijst van zeerhoogrisicogebieden staan momenteel 25 landen. Voor India, Zuid-Afrika en een aantal landen in Midden- en Zuid-Amerika gold al een vliegverbod, dat nu dus is vervallen. Overigens mogen reizigers uit die gebieden nog steeds niet naar Nederland komen omdat er een inreisverbod geldt voor mensen die zich buiten de Europese Unie bevinden. Daarop kunnen wel uitzonderingen gemaakt worden.

"Zorgwekkende virusvariant"

De lijst bevat ook een aantal landen dichter bij Nederland, waaronder Zweden, Cyprus en Litouwen. Suriname staat ook op de lijst. Dat land is bovendien een van de zeventien landen waar een "zorgwekkende virusvariant" rondgaat. Wie uit een van deze landen naar Nederland komt moet naast een PCR-test, hooguit een dag voor vertrek ook een sneltest laten doen.

De quarantaineplicht houdt in dat mensen zich na aankomst in Nederland tien dagen moeten afzonderen. Als ze na vijf dagen negatief testen, mogen ze al eerder de deur uit. De regels gelden ook voor mensen die naar Bonaire, Sint Eustatius of Saba reizen. Ze gelden bovendien nu ook voor mensen die bijvoorbeeld met de auto of boot naar Nederland komen.

Quarantaineplicht en test net zo effectief als vliegverbod 

Volgens het Outbreak Management Team is de quarantaineplicht in combinatie met de tests ongeveer net zo effectief als een vliegverbod om te voorkomen dat er coronapatiënten al dan niet met een zorgwekkende variant van het virus naar Nederland komen. Er is een website gebouwd waarmee reizigers kunnen kijken of ze in quarantaine moeten en hoe ze dat moeten regelen: de Quarantaine Reischeck.

Door: ANP

13 januari '25 (11:36)

Kjell Kloosterziel nieuwe directeur Strategy & Airport Planning van Royal Schiphol Group

Kjell Kloosterziel is de nieuwe directeur Strategy & Airport Planning van Royal Schiphol Group. Hij volgt Richard Emmerink op, die in november afscheid nam. Naast zijn nieuwe functie blijft Kloosterziel directeur van Schiphol International. Dat meldt Schiphol.

13 januari '25 (11:15)

Ook bij Nederlanders populaire vliegveld Brussel-Charleroi schrapt alle vluchten door stakingen

Het vliegveld van Brussel-Charleroi annuleert vanaf het middaguur alle vertrekkende vluchten voor de rest van de dag. Er zijn te weinig beveiligers door protestacties van vakbonden.

10 januari '25 ( 9:18)

Aantal reizigers op Schiphol blijft toenemen

In 2024 reisden 66,8 miljoen reizigers met het vliegtuig van, via of naar Schiphol. Een toename van 8% ten opzichte van 2023. De meesten reisden naar het Verenigd Koninkrijk, Spanje, Italië, de Verenigde Staten en Turkije. Het aantal vluchten van en naar Schiphol was 473.814 in kalenderjaar 2024. Een toename van 7% ten opzichte van 2023. Dit betreft de voorlopige verkeer- en vervoercijfers van Schiphol. De definitieve cijfers volgen bij de publicatie van de jaarcijfers in februari. Dat meldt Schiphol.

06 januari '25 (21:30)

Transavia denkt met extra toestellen problemen te voorkomen

Transavia denkt met de toevoeging van twee extra reservevliegtuigen capaciteitsproblemen dit jaar te kunnen voorkomen. Ook is het volledige vliegschema van de maatschappij later beschikbaar gekomen dan normaal, om er zeker van te zijn dat alle geplande vluchten kunnen worden uitgevoerd. Dat zegt topman Marcel de Nooijer in gesprek met het ANP.

03 januari '25 ( 9:25)

Airbus heeft leveringsdoel 2024 niet gehaald

Airbus heeft zijn leveringsdoel voor 2024 net niet gehaald. De Europese luchtvaartfabrikant wist ongeveer 760 toestellen af te leveren bij klanten, en kwam er daarmee zo'n tien te kort. Dat melden ingewijden aan persbureau Bloomberg. De daadwerkelijke aantallen, die op 9 januari worden bekendgemaakt, kunnen volgens de bronnen nog wel iets afwijken.

31 december '24 ( 9:20)

Dodelijkste jaar voor burgerluchtvaart

Met de recente vliegtuigongelukken in Kazachstan en Zuid-Korea is 2024 het dodelijkste jaar voor de burgerluchtvaart sinds 2018. Het aantal dodelijke slachtoffers aan boord van passagiersvliegtuigen is tot nu toe 318, zo blijkt uit gegevens van luchtvaartanalist Cirium. In 2018 vielen ruim 500 doden.

30 december '24 (10:00)

Vluchten Rotterdam en Eindhoven afgelopen weekend geannuleerd vanwege dichte mist

Meeerdere vluchten zijn vrijdag geannuleerd op Rotterdam The Hague Airport vanwege laaghangende mist. Het gaat om zeven vertrekkende vluchten en zeven binnenkomende vluchten die geschrapt moesten worden. Ook zijn enkele toestellen uitgeweken naar Schiphol.

30 december '24 ( 9:00)

Twee vliegtuigen KLM na vertrek Schiphol teruggekeerd

Twee vliegtuigen van KLM zijn zondagavond na vertrek teruggekeerd naar Schiphol. Ze kampten volgens de vliegtuigmaatschappij met technische problemen aan boord. De toestellen, twee Boeings 777, staan veilig aan de grond. Alle passagiers en bemanningsleden zijn in orde. Het is nog niet bekend wanneer en hoe de inzittenden alsnog naar hun bestemming worden gebracht.

27 december '24 (13:15)

Uitspraken RvS aanleiding om onderzoek naar natuurvergunning Schiphol te heropenen

De rechtbank in Den Haag heeft het onderzoek rondom de natuurvergunning van Schiphol heropend. Aanleiding daarvoor zijn uitspraken van de Raad van State eerder deze maand over het schuiven met stikstofruimte, het zogeheten salderen. De rechter wil nu weten wat deze uitspraken betekenen voor de lopende procedures omtrent de natuurvergunning van Schiphol.

27 december '24 ( 9:45)

NAVO-top in juni zorgt voor flink minder vluchten via Schiphol

In de dagen rond de NAVO-top in juni gaan van en naar Schiphol ongeveer een kwart minder vluchten, meldt de luchthaven. Tijdens de top in Den Haag op 24 en 25 juni worden ruim 8500 mensen verwacht en delegatieleden komen aan op Schiphol.