Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

FNV vraagt hulp Schiphol-directie voor nieuwe cao taxfreewinkels

Door Redactie Nationale Transportgids
schedule 4 min
location_on [xx]km
Vakbond FNV wil dat Schiphol optreedt tegen het inperken van de rechten van het winkelpersoneel op de luchthaven. Dat schrijft de bond in een open brief aan Schiphol-directeur Dick Benschop. Volgens FNV wil Schiphol Airport Retail, het bedrijf achter de See Buy Fly-winkels achter de douane, het personeel onder een arbeidsvoorwaardenregeling (avr) laten vallen in plaats van onder een cao. Het winkelbedrijf zegt juist dat de vakbond niet wil praten over een nieuwe cao.

Zo'n avr geeft het winkelpersoneel minder rechten dan als ze onder een cao vallen, waaronder minder kans om mee te praten over de arbeidsvoorwaarden en het loon. "Zo’n regeling wordt eenzijdig opgelegd door de werkgever en beperkt de werknemers enorm om samen met de vakbond op te komen voor hun rechten", zegt FNV-bestuurder Linda Vermeulen.

De vakbond wendt zich tot Benschop, omdat die onlangs heeft gezegd dat alle werknemers op Schiphol onder een cao moeten vallen. Bovendien heeft Schiphol Group 40 procent van de aandelen in Schiphol Airport Retail in handen. "Hij kan als grootaandeelhouder én als verhuurder het verschil maken", stelt Vermeulen.

Versoberingen

Directeur Simon Asmus van Schiphol Airport Retail bestrijdt dat zijn bedrijf niet met de bonden over een cao wil praten. "Maar wij moeten enkele versoberingen doorvoeren en toen we dat zeiden, haakten FNV en CNV meteen af." Het winkelbedrijf wacht nog op een reactie van vakbond De Unie. Omdat de bonden niet willen praten, is het winkelbedrijf voorbereidingen gaan treffen voor een avr.

Door corona nam het aantal reizigers sterk af en dus moest Schiphol Airport Retail schulden aangaan, legt Asmus uit. Om weer levensvatbaar te worden wil het bedrijf onder meer in de onregelmatigheidstoeslag snijden. Asmus benadrukt dat dit niet alleen met corona te maken heeft. "Ook door andere wetgeving rond de verkoop van tabak daalt ons omzetpotentieel flink. Corona heeft de noodzaak voor aanpassing van de cao alleen versneld."

Er zijn circa honderd mensen in vaste dienst bij de winkels van Schiphol Airport Retail.

Door: ANP

27 februari '24 ( 8:15)

Forse reorganisatie reisorganisatie Expedia

Expedia Group, het bedrijf achter reiswebsites als Hotels.com en Trivago, gaat wereldwijd ongeveer 1500 banen schrappen. Dat komt overeen met 9 procent van het totale personeelsbestand. Daarmee wil het bedrijf de kosten drukken, marktaandeel winnen en de groei herstellen.

27 februari '24 ( 7:09)

Corendon gaat vanaf Maastricht vliegen op Mallorca en Málaga

Deze zomer vliegt Corendon vanaf Maastricht Aachen Airport ook naar het Spaanse Mallorca en Málaga. De vluchten naar deze nieuwe bestemmingen worden uitgevoerd met een Airbus A320. Dit vliegtuig wordt door de reisorganisatie voor de zomermaanden op Maastricht Aachen Airport gestationeerd. Dat meldt Corendon.

26 februari '24 ( 6:15)

Ryanair moet deze zomer misschien vluchten schrappen

De Ierse luchtvaartmaatschappij Ryanair waarschuwt dat ze deze zomer mogelijk vluchten moet gaan schrappen. Volgens topman Michael O'Leary krijgt Ryanair minder toestellen van vliegtuigfabrikant Boeing aangeleverd dan was beloofd.

22 februari '24 (13:45)

Storm Louis: KLM schrapt vandaag 64 vluchten op Schiphol

KLM schrapt donderdag 64 Europese vluchten van en naar Schiphol omdat harde windstoten worden verwacht, meldt de luchtvaartmaatschappij. Nederland krijgt aan het einde van de dag te maken met storm Louis, die volgens Weeronline vanaf de middag zorgt voor harde wind, stevige buien en zware windstoten in het westen van het land.

21 februari '24 (10:48)

Zomerdienstregeling KLM vanaf eind maart

KLM vliegt komende zomer naar 155 bestemmingen: 92 in Europa en 63 intercontinentaal. KLM groeit ongeveer 7% in stoelen in vergelijking met de zomerdienstregeling van 2023 en komt daarbij nagenoeg op precoronaniveau uit. De zomerdienstregeling gaat in op 31 maart 2024 en loopt tot en met 26 oktober 2024.

20 februari '24 (14:44)

KLM laat vliegtuigen weer vliegen naar Tel Aviv

KLM vliegt vanaf 1 april weer naar de Israëlische stad Tel Aviv. De luchtvaartmaatschappij staakte die vluchten na de aanslagen van Hamas in Israël op 7 oktober en het uitbreken van de oorlog in de Gazastrook.

20 februari '24 (10:15)

Staking grondpersoneel Lufthansa: ook op Schiphol vluchten geannuleerd

De Duitse luchtvaartmaatschappij Lufthansa verwacht de meeste vluchten dinsdag te moeten schrappen door een staking van het grondpersoneel. Ook op Schiphol zijn vluchten naar Duitsland geannuleerd. Voor KLM heeft de staking vooralsnog geen gevolgen, laat een woordvoerder weten.

19 februari '24 ( 9:55)

Duitse vakbond kondigt opnieuw grote staking aan bij Lufthansa

De Duitse vakbond Verdi heeft het grondpersoneel van luchtvaartconcern Lufthansa opgeroepen tot een nieuwe grote staking op dinsdag. Door de actie zullen er waarschijnlijk weer veel vluchten uitvallen of vertragen, net als bij een soortgelijke staking eerder deze maand.

19 februari '24 ( 9:04)

Nieuw asfalt en verlichting op Kaagbaan; negen weken dicht

De Kaagbaan op Schiphol gaat vanaf maandag negen weken dicht voor onderhoud. De start- en landingsbaan krijgt in die periode onder andere een nieuwe asfaltlaag en de verlichting wordt vervangen. Gedurende de klus kan de overlast voor omwonenden toenemen, waarschuwde Schiphol eerder deze maand.

16 februari '24 (14:00)

Luchtvaart vreest op te draaien voor kostenoverschrijding Schiphol

Luchtvaartmaatschappijen zijn uiterst kritisch op de investeringsplannen die Schiphol bekend heeft gemaakt. De nationale luchthaven wil de komende jaren miljarden euro's investeren in bijvoorbeeld nieuwe bagagekelders en tilhulpen. Maar de Nederlandse branchevereniging voor luchtvaartmaatschappijen BARIN vreest vooral grote kostenoverschrijdingen waarvoor airlines via havengelden moeten opdraaien.