Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Luchtvaartaandelen omlaag door zorgen over Indiase coronavariant

Door Redactie Nationale Transportgids
schedule 6 min
location_on [xx]km
Luchtvaartbedrijven en andere aandelen uit de reissector waren maandag duidelijke verliezers op de Europese beurzen. Bij beleggers leefden zorgen over de vele coronabesmettingen door de Indiase variant van het virus. Ook Ryanair, dat met resultaten naar buiten kwam, hoorde aan het slot van de handelsdag bij de verliezers. Eerder op de dag ging de koers van het aandeel nog omhoog.

Ryanair zakte uiteindelijk bijna 3 procent in Dublin. De Ierse budgetmaatschappij leed afgelopen boekjaar een recordverlies door de lockdowns en reisbeperkingen vanwege de coronapandemie. Maar de prijsvechter zag de boekingen vanaf begin april wel flink aantrekken. Toch sprak Ryanair nog geen verwachtingen uit vanwege de aanhoudende onzekerheid rond de coronasituatie.

Branchegenoten als Lufthansa, easyJet en British Airways-moeder IAG speelden tot bijna 4 procent aan beurswaarde kwijt. Trainline, een digitaal platform voor reizen per trein of touringcar, verloor zelfs meer dan 5 procent. Reisorganisatie TUI leverde in Frankfurt 1 procent in en in Amsterdam ging Air France-KLM bijna 1 procent omlaag.

Weinig beweging

De Europese beurzen lieten over de gehele linie verder weinig beweging zien, na het sterke herstel op vrijdag. Beleggers bleven voorzichtig door de inflatiezorgen, die vorige week voor onrust zorgden op de aandelenmarkten. De vrees dat nieuwe coronavarianten de verdere heropening van de wereldeconomie kunnen vertragen zorgde eveneens voor terughoudendheid. Ook vielen de cijfers over de Chinese winkelverkopen en de industriële productie tegen. De AEX-index op Beursplein 5 eindigde heel licht in de min op 703,22 punten. De MidKap klom een fractie tot 1049,69 punten. Frankfurt en Parijs daalden tot 0,3 procent.

De hoofdindex in Londen noteerde bij het slot 0,1 procent lager. In het Verenigd Koninkrijk zijn de coronamaatregelen verder versoepeld en mogen bars en restaurants ook binnen klanten ontvangen. Ook vertrokken de eerste Britse vakantiegangers naar landen die op de groene lijst staan waar ze naartoe mogen reizen, zonder dat ze bij terugkomst in quarantaine hoeven. De Britse premier Boris Johnson waarschuwde wel dat de opmars van de Indiase virusvariant verdere versoepelingen kan bemoeilijken.

Bayer

In Frankfurt zakte Bayer circa 1 procent. Het Duitse chemieconcern verloor opnieuw een zaak in de juridische strijd rond bestrijdingsmiddel Roundup, dat kankerverwekkend is. Het besluit kan meer consumenten aanmoedigen een claim tegen Bayer in te dienen. Daarnaast verloor B&S Group zo'n 1,5 procent bij de kleinere bedrijven in Amsterdam. Het bedrijf dat zich bezighoudt met de bevoorrading van cruiseschepen en de distributie van drank- en parfummerken, had last van de coronacrisis en zag de kwartaalomzet dalen.

De euro stond op 1,2150 dollar, tegen 1,2132 dollar op vrijdag. Een vat Amerikaanse olie werd 1,1 procent duurder op 66,07 dollar. Brentolie kostte 0,9 procent meer op 69,31 dollar per vat.

Door: ANP

01 maart '24 (11:00)

Ryanair schrapt komende zomer vluchten

De Ierse luchtvaartmaatschappij Ryanair gaat deze zomer minder vaak vliegen tussen enkele van zijn bestemmingen, bevestigt topman Michael O'Leary. Eerder waarschuwde hij al dat de grootste luchtvaartmaatschappij van Europa tijdens de zomervakantie mogelijk vluchten zou moeten schrappen. Dat komt volgens Ryanair omdat het minder nieuwe toestellen van vliegtuigfabrikant Boeing krijgt aangeleverd dan gehoopt.

29 februari '24 (14:45)

Air France-KLM: geen geld apart gezet voor onwettige coronasteun

Air France-KLM heeft vooralsnog geen voorziening getroffen voor de miljarden aan coronastaatssteun die het luchtvaartconcern onterecht heeft ontvangen. Dat meldde topman Ben Smith in een toelichting op de jaarcijfers. Het gaat om steunpakketten van Frankrijk en Nederland die het bedrijf door de pandemie moesten helpen. Daarvoor had de Europese Commissie toestemming gegeven, maar die werd onlangs nietig verklaard door de Europese rechter.

29 februari '24 (12:45)

Directie KLM kritisch op mogelijk nog hogere havengelden Schiphol

KLM-directeuren Marjan Rintel en Erik Swelheim zijn kritisch op het mogelijk verder verhogen van de zogeheten havengelden op Schiphol. De thuisluchthaven van luchtvaartmaatschappij KLM wil de komende jaren flink investeren in vernieuwing en onderhoud. Maar om die investeringen te dekken, zal de luchthaven een beroep moeten doen op luchtvaartmaatschappijen, voor wie de tarieven mogelijk zullen stijgen. Met hogere prijzen voor vliegtickets tot gevolg.

29 februari '24 (11:45)

Ramp met MH17 kostte de Staat zeker 166 miljoen euro

Het neerhalen van vlucht MH17 in juli 2014 heeft Nederlandse overheidsinstanties tot en met 2022 zeker 166 miljoen euro gekost. Het onderzoek naar de toedracht van de ramp nam het grootste deel van de kosten in beslag: meer dan 53 miljoen euro. Dat meldt de Algemene Rekenkamer donderdag in een rapport.

29 februari '24 (11:40)

Binnen paar jaar kun je thuis zelf de paspoortcontrole Schiphol doen

De paspoortcontrole op Schiphol kan binnen enkele jaren aanzienlijk worden vereenvoudigd dankzij een app waarmee reizigers zich thuis alvast kunnen registreren. Een proef daarmee verloopt succesvol.

29 februari '24 (11:36)

Regionale luchthavens blijven binnen normen voor geluid

De regionale luchthavens Lelystad Airport, Maastricht Aachen Airport en Rotterdam The Hague Airport bleven vorig jaar binnen de normen die gelden voor geluid, meldt de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) donderdag. De bevindingen gelden voor het zogenoemde gebruiksjaar, dat loopt van 1 november tot en met 31 oktober.

29 februari '24 (10:49)

Kwartaalresultaat KLM valt tegen door slecht weer en leveringsproblemen

KLM had in de laatste maanden van 2023 te maken met de nodige tegenslagen. Zo leidde het slechte weer tot het schrappen van vluchten en hadden ook problemen met de levering van onderdelen impact op het resultaat. Als gevolg daarvan ging er over het vierde kwartaal een operationeel verlies van 18 miljoen euro in de boeken. Om de gevolgen van de leveringsproblemen te ondervangen, zijn inmiddels wel maatregelen genomen, geeft KLM-topvrouw Marjan Rintel aan in gesprek met het ANP. "Zodat we kunnen blijven vliegen."

29 februari '24 ( 7:30)

Air France-KLM boekte in 2023 recordwinst

Luchtvaartconcern Air France-KLM heeft niet eerder zo'n hoge winst geboekt als in 2023. In totaal bleef er onder de streep 934 miljoen euro over, ruim 28 procent meer dan een jaar eerder. Het laatste kwartaal van vorig jaar daarentegen was wel verlieslatend. Onder meer de oorlog in Gaza, maar ook het slechte weer rond Schiphol drukten op het resultaat.

29 februari '24 ( 6:00)

Luchthaven Schiphol experimenteert met digitale paspoortcontrole

Schiphol experimenteert met een nieuw digitaal systeem waarmee de paspoortcontrole sneller kan verlopen. Deelnemers aan het experiment kunnen dankzij een speciale app alvast hun gegevens voorafgaand aan hun reis doorgeven.

27 februari '24 ( 8:15)

Forse reorganisatie reisorganisatie Expedia

Expedia Group, het bedrijf achter reiswebsites als Hotels.com en Trivago, gaat wereldwijd ongeveer 1500 banen schrappen. Dat komt overeen met 9 procent van het totale personeelsbestand. Daarmee wil het bedrijf de kosten drukken, marktaandeel winnen en de groei herstellen.