Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add

Ryanair diep in het rood door crisis

Door Redactie Nationale Transportgids
schedule 6 min
location_on [xx]km
Prijsvechter Ryanair heeft het afgelopen boekjaar afgesloten met dieprode cijfers. De maatschappij beleefde naar eigen zeggen het moeilijkste jaar in haar 35-jarige geschiedenis, waarin het luchtverkeer als gevolg van de crisis van de ene op de andere dag instortte.

Ryanair zette in de twaalf maanden tot en met maart een verlies van 815 miljoen euro in de boeken. Daarbovenop kwam een afboeking van 200 miljoen euro, vanwege vooraf gemaakte afspraken over brandstofprijzen en valutaschommelingen.

Ryanair verwijt regeringen in Europa dat ze met "weinig kennis van zaken en met een gebrek aan coördinatie" vliegverboden, reisbeperkingen en andere coronamaatregelen oplegden. Het concern zag het aantal passagiers in de meetperiode met 81 procent dalen tot 27,5 miljoen. Dat zorgde ervoor dat de omzet met eenzelfde percentage zakte tot 1,6 miljard euro.

Lagere kosten

Tegenover de lagere opbrengsten stonden ook fors lagere kosten. Voor het uitvoeren van zijn operaties was Ryanair in het boekjaar 2,5 miljard euro kwijt, twee derde minder dan een jaar eerder. Ryanair wist de impact van de crisis deels op te vangen met loonsverlagingen voor personeel en werkondersteuningsmaatregelen van overheden. Het bedrijf staat naar eigen zeggen ook klaar om snel weer te kunnen opschalen nu reisrestricties steeds meer worden opgeheven.

In een toelichting op de jaarcijfers haalt Ryanair weer uit naar de "tsunami aan staatssteun" die maatschappijen als Air France-KLM, Alitalia, LOT, Lufthansa en TAP hebben gekregen. Volgens Ryanair zorgen de miljarden die naar die luchtvaartondernemingen vloeiden voor concurrentieverstoringen. Ook worden inefficiënte maatschappijen door de steun in de lucht gehouden.

Onzekerheid

Het huidige boekjaar zal volgens Ryanair ook uitdagend zijn, vooral omdat er nog altijd veel onzekerheid is over reisbeperkingen en andere maatregelen. In het eerste kwartaal tot en met juni rekenen de Ieren op 5 miljoen tot 6 miljoen reizigers.

Voor de rest van het jaar valt er volgens Ryanair nog niet veel te zeggen. Het bedrijf repte eerder over 80 miljoen tot 120 miljoen reizigers dit jaar. Dat zullen er naar verwachting eerder 80 miljoen dan 120 miljoen zijn, aldus Ryanair nu. Met een succesvolle inentingscampagne zou het mogelijk moeten zijn om het jaar break-even af te sluiten, meent de prijsvechter.

Door: ANP

Lees ook: Polderbaan op Schiphol weer beschikbaar

18 januari '25 ( 9:00)

Ongeveer 50 vluchten op Schiphol geannuleerd om vorst en mist

Ongeveer vijftig vluchten via Schiphol zijn voor zondag geannuleerd. Volgens een woordvoerster van de luchthaven komt dat door een combinatie van weersomstandigheden, waaronder de vorst en de mist. Schiphol waarschuwt daarnaast voor vertragingen. Reizigers wordt geadviseerd hun actuele vluchtinformatie goed in de gaten te houden.

15 januari '25 (12:45)

Voorspelde mist: KLM schrapt donderdag veertig vluchten op Schiphol

KLM annuleert donderdag uit voorzorg veertig vluchten op Schiphol om de mist die dan is voorspeld. Dat meldt een woordvoerder. De luchtvaartmaatschappij moest woensdag ook al veel vluchten schrappen, eveneens door de mist.

15 januari '25 ( 8:30)

Mist: tientallen vluchten geannuleerd op Schiphol om mist

Op Schiphol zijn woensdagochtend enkele tientallen vluchten geannuleerd vanwege de mist. Dat meldt een woordvoerder van de luchthaven. Reizigers moeten ook rekening houden met vertragingen.

15 januari '25 ( 8:15)

Mist hindert vliegverkeer

Eindhoven Airport heeft last van de mist waarmee een groot deel van Nederland woensdagochtend kampt. Door de mist, waarvoor het KNMI voor negen provincies code geel heeft afgegeven, kunnen vertragingen en annuleringen ontstaan, waarschuwt Eindhoven Airport op de eigen website.

13 januari '25 (11:36)

Kjell Kloosterziel nieuwe directeur Strategy & Airport Planning van Royal Schiphol Group

Kjell Kloosterziel is de nieuwe directeur Strategy & Airport Planning van Royal Schiphol Group. Hij volgt Richard Emmerink op, die in november afscheid nam. Naast zijn nieuwe functie blijft Kloosterziel directeur van Schiphol International. Dat meldt Schiphol.

13 januari '25 (11:15)

Ook bij Nederlanders populaire vliegveld Brussel-Charleroi schrapt alle vluchten door stakingen

Het vliegveld van Brussel-Charleroi annuleert vanaf het middaguur alle vertrekkende vluchten voor de rest van de dag. Er zijn te weinig beveiligers door protestacties van vakbonden.

10 januari '25 ( 9:18)

Aantal reizigers op Schiphol blijft toenemen

In 2024 reisden 66,8 miljoen reizigers met het vliegtuig van, via of naar Schiphol. Een toename van 8% ten opzichte van 2023. De meesten reisden naar het Verenigd Koninkrijk, Spanje, Italië, de Verenigde Staten en Turkije. Het aantal vluchten van en naar Schiphol was 473.814 in kalenderjaar 2024. Een toename van 7% ten opzichte van 2023. Dit betreft de voorlopige verkeer- en vervoercijfers van Schiphol. De definitieve cijfers volgen bij de publicatie van de jaarcijfers in februari. Dat meldt Schiphol.

06 januari '25 (21:30)

Transavia denkt met extra toestellen problemen te voorkomen

Transavia denkt met de toevoeging van twee extra reservevliegtuigen capaciteitsproblemen dit jaar te kunnen voorkomen. Ook is het volledige vliegschema van de maatschappij later beschikbaar gekomen dan normaal, om er zeker van te zijn dat alle geplande vluchten kunnen worden uitgevoerd. Dat zegt topman Marcel de Nooijer in gesprek met het ANP.

03 januari '25 ( 9:25)

Airbus heeft leveringsdoel 2024 niet gehaald

Airbus heeft zijn leveringsdoel voor 2024 net niet gehaald. De Europese luchtvaartfabrikant wist ongeveer 760 toestellen af te leveren bij klanten, en kwam er daarmee zo'n tien te kort. Dat melden ingewijden aan persbureau Bloomberg. De daadwerkelijke aantallen, die op 9 januari worden bekendgemaakt, kunnen volgens de bronnen nog wel iets afwijken.

31 december '24 ( 9:20)

Dodelijkste jaar voor burgerluchtvaart

Met de recente vliegtuigongelukken in Kazachstan en Zuid-Korea is 2024 het dodelijkste jaar voor de burgerluchtvaart sinds 2018. Het aantal dodelijke slachtoffers aan boord van passagiersvliegtuigen is tot nu toe 318, zo blijkt uit gegevens van luchtvaartanalist Cirium. In 2018 vielen ruim 500 doden.