Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Ryanair diep in het rood door crisis

Door Redactie Nationale Transportgids
schedule 6 min
location_on [xx]km
Prijsvechter Ryanair heeft het afgelopen boekjaar afgesloten met dieprode cijfers. De maatschappij beleefde naar eigen zeggen het moeilijkste jaar in haar 35-jarige geschiedenis, waarin het luchtverkeer als gevolg van de crisis van de ene op de andere dag instortte.

Ryanair zette in de twaalf maanden tot en met maart een verlies van 815 miljoen euro in de boeken. Daarbovenop kwam een afboeking van 200 miljoen euro, vanwege vooraf gemaakte afspraken over brandstofprijzen en valutaschommelingen.

Ryanair verwijt regeringen in Europa dat ze met "weinig kennis van zaken en met een gebrek aan coördinatie" vliegverboden, reisbeperkingen en andere coronamaatregelen oplegden. Het concern zag het aantal passagiers in de meetperiode met 81 procent dalen tot 27,5 miljoen. Dat zorgde ervoor dat de omzet met eenzelfde percentage zakte tot 1,6 miljard euro.

Lagere kosten

Tegenover de lagere opbrengsten stonden ook fors lagere kosten. Voor het uitvoeren van zijn operaties was Ryanair in het boekjaar 2,5 miljard euro kwijt, twee derde minder dan een jaar eerder. Ryanair wist de impact van de crisis deels op te vangen met loonsverlagingen voor personeel en werkondersteuningsmaatregelen van overheden. Het bedrijf staat naar eigen zeggen ook klaar om snel weer te kunnen opschalen nu reisrestricties steeds meer worden opgeheven.

In een toelichting op de jaarcijfers haalt Ryanair weer uit naar de "tsunami aan staatssteun" die maatschappijen als Air France-KLM, Alitalia, LOT, Lufthansa en TAP hebben gekregen. Volgens Ryanair zorgen de miljarden die naar die luchtvaartondernemingen vloeiden voor concurrentieverstoringen. Ook worden inefficiënte maatschappijen door de steun in de lucht gehouden.

Onzekerheid

Het huidige boekjaar zal volgens Ryanair ook uitdagend zijn, vooral omdat er nog altijd veel onzekerheid is over reisbeperkingen en andere maatregelen. In het eerste kwartaal tot en met juni rekenen de Ieren op 5 miljoen tot 6 miljoen reizigers.

Voor de rest van het jaar valt er volgens Ryanair nog niet veel te zeggen. Het bedrijf repte eerder over 80 miljoen tot 120 miljoen reizigers dit jaar. Dat zullen er naar verwachting eerder 80 miljoen dan 120 miljoen zijn, aldus Ryanair nu. Met een succesvolle inentingscampagne zou het mogelijk moeten zijn om het jaar break-even af te sluiten, meent de prijsvechter.

Door: ANP

Lees ook: Polderbaan op Schiphol weer beschikbaar

21 februari '24 (10:48)

Zomerdienstregeling KLM vanaf eind maart

KLM vliegt komende zomer naar 155 bestemmingen: 92 in Europa en 63 intercontinentaal. KLM groeit ongeveer 7% in stoelen in vergelijking met de zomerdienstregeling van 2023 en komt daarbij nagenoeg op precoronaniveau uit. De zomerdienstregeling gaat in op 31 maart 2024 en loopt tot en met 26 oktober 2024.

20 februari '24 (14:44)

KLM laat vliegtuigen weer vliegen naar Tel Aviv

KLM vliegt vanaf 1 april weer naar de Israëlische stad Tel Aviv. De luchtvaartmaatschappij staakte die vluchten na de aanslagen van Hamas in Israël op 7 oktober en het uitbreken van de oorlog in de Gazastrook.

20 februari '24 (10:15)

Staking grondpersoneel Lufthansa: ook op Schiphol vluchten geannuleerd

De Duitse luchtvaartmaatschappij Lufthansa verwacht de meeste vluchten dinsdag te moeten schrappen door een staking van het grondpersoneel. Ook op Schiphol zijn vluchten naar Duitsland geannuleerd. Voor KLM heeft de staking vooralsnog geen gevolgen, laat een woordvoerder weten.

19 februari '24 ( 9:55)

Duitse vakbond kondigt opnieuw grote staking aan bij Lufthansa

De Duitse vakbond Verdi heeft het grondpersoneel van luchtvaartconcern Lufthansa opgeroepen tot een nieuwe grote staking op dinsdag. Door de actie zullen er waarschijnlijk weer veel vluchten uitvallen of vertragen, net als bij een soortgelijke staking eerder deze maand.

19 februari '24 ( 9:04)

Nieuw asfalt en verlichting op Kaagbaan; negen weken dicht

De Kaagbaan op Schiphol gaat vanaf maandag negen weken dicht voor onderhoud. De start- en landingsbaan krijgt in die periode onder andere een nieuwe asfaltlaag en de verlichting wordt vervangen. Gedurende de klus kan de overlast voor omwonenden toenemen, waarschuwde Schiphol eerder deze maand.

16 februari '24 (14:00)

Luchtvaart vreest op te draaien voor kostenoverschrijding Schiphol

Luchtvaartmaatschappijen zijn uiterst kritisch op de investeringsplannen die Schiphol bekend heeft gemaakt. De nationale luchthaven wil de komende jaren miljarden euro's investeren in bijvoorbeeld nieuwe bagagekelders en tilhulpen. Maar de Nederlandse branchevereniging voor luchtvaartmaatschappijen BARIN vreest vooral grote kostenoverschrijdingen waarvoor airlines via havengelden moeten opdraaien.

16 februari '24 (13:25)

Schiphol maakt zich hard voor extra beveiliging in de zomer

Schiphol zet "alles op alles" om voldoende beveiligers in huis te hebben om de zomerdrukte op de luchthaven weer aan te kunnen. "We zitten er bovenop, maar alle projecties zien er goed uit", zei financieel topman van Schiphol Robert Carsouw vrijdag in een toelichting op de jaarcijfers. De afgelopen tijd zijn veel beveiligers aangenomen om de chaos van de zomer in 2022 te voorkomen. Toen ontstonden er lange rijen op het vliegveld als gevolg van een tekort aan personeel bij de security-afdeling.

16 februari '24 (12:45)

Schiphol nog aan de rekentafel wat betreft havengelden

Schiphol weet nog niet hoeveel meer luchtvaartmaatschappijen moeten gaan betalen om de komende jaren gebruik te blijven maken van de luchthaven. Daar wordt volgens financieel topman Robert Carsouw nog aan gerekend, zei hij vrijdag in een toelichting op de jaarcijfers. De gesprekken over deze zogeheten havengelden beginnen in maart. De luchtvaartmaatschappijen moeten deels de grote investeringen van Schiphol gaan dragen, die gestopt worden in het vernieuwen en onderhoud van het vliegveld. Dat kan leiden tot hogere ticketprijzen, als maatschappijen die kosten gaan doorberekenen.

16 februari '24 ( 8:55)

Airbus produceert nieuwe vliegtuigen, waaronder een waterstoftoestel

Airbus werkt aan een generatie nieuwe vliegtuigen. Daarvoor lopen twee projecten, vertelde topman Guillaume Faury tijdens een toelichting op de jaarresultaten. Een van de toestellen moet gaan vliegen op waterstof, het andere moet het best verkochte type A320 van de vliegtuigfabrikant gaan vervangen. Tegen 2035 moet de opvolger in gebruik worden genomen.

16 februari '24 ( 8:30)

In 2023 weer winst voor Schiphol

Schiphol Group, waar naast de gelijknamige luchthaven ook Eindhoven Airport en Rotterdam The Hague Airport onder vallen, heeft vorig jaar weer winst gemaakt, na een fors verlies een jaar eerder. Maar belangrijke activiteiten binnen de organisatie zijn nog steeds "stevig verlieslatend". Daarom heeft het luchthavenbedrijf besloten geen dividend uit te keren aan de aandeelhouders, waarvan de Staat en de gemeente Amsterdam de grootste zijn.