Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add

Brancheorganisatie: Vraag naar luchtvrachtvervoer stijgt naar recordhoogte

Door Redactie Nationale Transportgids
schedule 5 min
location_on [xx]km
De vraag naar luchtvrachtvervoer is in maart naar een recordhoogte gestegen. Volgens de internationale brancheorganisatie IATA lag de de behoefte om goederen via de lucht te transporteren net als een maand eerder op een hoger niveau dan voor de coronacrisis.

In vergelijking met maart 2019 was sprake van een stijging van de vraag met 4,4 procent. IATA maakt vanwege de "buitengewone impact" van de coronacrisis geen vergelijking met een jaar eerder maar met de situatie van voor de crisis.

Het groeitempo was evenwel lager dan een maand eerder toen de vraag naar luchtvrachtvervoer met 9 procent toenam in vergelijking met februari 2019. Dat kwam vooral door zwakkere prestaties in Azië en Afrika.

Capaciteit

De capaciteit steeg op maandbasis met 5,6 procent. In vergelijking met maart 2019 daalde de capaciteit met bijna 12 procent. Dat komt vooral doordat er minder passagiersvliegtuigen vliegen. Doorgaans nemen die ook een groot deel van het luchtvrachttransport op zich.

Verder riep de IATA overheden op om de ervoor te zorgen dat de hoge kosten voor coronatesten er niet voor zorgen dat vliegen voor personen en gezinnen onmogelijk wordt. De organisatie vergeleek de kosten voor de tests in zestien verschillende landen en merkte op dat alleen Frankrijk de kosten volledig op zich neemt. Voor een PCR-test moest in andere landen gemiddeld tussen de 90 en 208 dollar worden betaald. Nederland was niet een van de onderzochte landen.

Testkosten

Volgens IATA-topman Willie Walsh kunnen de kosten van het testen het herstel van de luchtvaart in de weg zitten. Zeker nu in verschillende landen weer meer mogelijk is qua reizen. Op kortere vluchten zijn de testkosten hoger dan de prijs voor het ticket. "De kosten van de tests moeten beheersbaar blijven. Dat is van cruciaal belang als regeringen banen in het toerisme en vervoer willen redden", aldus Walsh.

De vraag naar luchtreizen nam in maart voor de vierde maand op rij toe. In vergelijking met de situatie van voor de crisis ligt de vraag naar tickets nog altijd twee derde onder dat niveau. Een maand eerder werd een kwart van de tickets verkocht in vergelijking met twee jaar eerder.

Door: ANP

04 juli '25 (12:56)

Topman Air France-KLM stelt vakbonden gerust over overname SAS

Medewerkers van bijvoorbeeld KLM hoeven niet te vrezen voor hun baan door de overname van de Scandinavische luchtvaartmaatschappij SAS. Volgens topman Ben Smith van Air France-KLM streeft het luchtvaartconcern juist naar verdere groei met de toevoeging van SAS.

04 juli '25 ( 8:35)

Boeing 747 van Corendon in kunstzinnig jasje

In het jubileumjaar van Corendon krijgt de iconische Boeing 747 in de tuin van het Corendon Amsterdam Schiphol Airport Hotel in Badhoevedorp een nieuw jasje. Beeldend kunstenaar Lieuwe van Gogh heeft een opvallend kunstwerk voor het toestel ontworpen. Medewerkers van Corendon hebben hun eigen creatieve bijdrage geleverd, die Van Gogh verwerkte in het kunstwerk. Dat meldt Corendon.

04 juli '25 ( 7:31)

Air France-KLM wil Scandinavische maatschappij SAS overnemen

Air France-KLM wil de Scandinavische luchtvaartmaatschappij SAS overnemen. De Frans-Nederlandse luchtvaartcombinatie heeft al een belang van bijna 20 procent, maar wil dat uitbreiden naar 60,5 procent.

03 juli '25 (14:59)

KLM test nieuwe bagageregels aan boord van het vliegtuig

Vliegen met ruimbagage, handbagage of een accessoire. Luchtvaartmaatschappijen stunten steeds vaker met tarieven rondom bagage die meegaat op een vlucht. Hoe kleiner de tas, hoe minder je betaalt en hoe groter de tas, hoe meer je bijbetaalt. KLM is de laatste luchtvaartmaatschappij die de tarieven heeft aangepast. KLM test sinds 1 juli het ‘basic’ tarief met onder de stoel een accessoire. Volgens KLM is dat namelijk een stuk goedkoper. Dat meldt Hart van Nederland.

03 juli '25 (14:14)

Ryanair roept op tot hervorming EU-luchtvaart na Franse stakingen

Ryanair, de grootste luchtvaartmaatschappij van Europa, roept de voorzitter van de Europese Commissie, Ursula von der Leyen, op om dringend actie te ondernemen om de EU-luchtvaartdiensten te hervormen. De oproep volgt op de nieuwe stakingen van de Franse luchtverkeersleiding op donderdag en vrijdag. Door de werkonderbreking moet Ryanair 170 vluchten annuleren en worden meer dan 30.000 passagiers getroffen.

03 juli '25 (14:14)

Schiphol verwacht drukkere zomervakantie dan vorig jaar

Schiphol verwacht een drukkere zomervakantie. Tot eind augustus rekent de luchthaven op 13 miljoen reizigers, ruim 7 procent meer dan vorig jaar. Dagelijks gaat het om meer dan 200.000 passagiers, zowel vertrekkende, aankomende als overstappende reizigers.

02 juli '25 (15:46)

Marechaussee: houd rekening met drukte op Schiphol door vakantie

De Koninklijke Marechaussee (KMar) waarschuwt mensen die via Schiphol reizen voor grote drukte de komende weken door de zomervakantie. Van 4 juli tot en met 31 augustus zullen in totaal ruim 5,8 miljoen reizigers de paspoortcontrole passeren, aldus de instantie. Door de grote drukte kan het zijn dat mensen wat langer dan gebruikelijk moeten wachten.

02 juli '25 (15:46)

Schiphol stopt met twee van de vijf beveiligingsbedrijven

Schiphol gaat het aantal beveiligingsbedrijven op de luchthaven terugbrengen van vijf naar drie. De luchthaven heeft de bedrijven I-Sec, Securitas en Trigion gekozen om nieuwe beveiligingscontracten mee te sluiten, maakte Schiphol woensdag bekend.

02 juli '25 (14:17)

Kort geding Schiphol tegen zonneparkeigenaar bij Polderbaan van start

Schiphol heeft een eigenaar van een zonnepanelenpark voor de rechter gesleept. Reden hiervoor is de uiterst onfortuinlijke plaatsing van de zonnepanelen bij de Polderbaan die piloten verblinden. Dit levert onacceptabele gevaren op de voor de veiligheid van vliegtuigen en iedereen die erin zit, aldus RTL.

02 juli '25 (10:30)

Grondpersoneel KLM gaat woensdag alsnog 8 uur staken, aldus CNV

Het grondpersoneel van KLM gaat volgende week woensdag alsnog staken, meldt CNV. De staking gaat acht uur duren, van 14.00 tot 22.00 uur. "We willen dat KLM met iets concreets komt voor het grondpersoneel. Voor vage toezeggingen kopen we niets", stelt de vakbond. Een woordvoerster van KLM kon nog niet direct inhoudelijk reageren.