Vliegverboden India, Zuid-Afrika en Zuid-Amerika blijven langer gelden

Het kabinet heeft besloten de vliegverboden voor vluchten uit India, Zuid-Afrika en heel Zuid-Amerika te verlengen tot 15 mei. Dit is gebeurd na een advies van het Outbreak Management Team (OMT). De deskundigen geven aan dat het advies om in quarantaine te gaan slecht wordt nageleefd. Van een quarantaineplicht is nog geen sprake.

Het gaat specifiek om een verbod op vliegverkeer uit Zuid-Afrika, Dominicaanse Republiek, Brazilië, Argentinië, Bolivia, Chili, Colombia, Ecuador, Frans-Guyana, Guyana, Panama, Paraguay, Peru, Suriname, Uruguay en Venezuela en India. Dat verbod gold al tot 1 mei, maar wordt dus twee weken verlengd. Sinds afgelopen maandag geldt ook een vliegverbod voor India, dat eveneens wordt verlengd.

Quarantaineplicht 

Vanaf 15 mei hoopt het kabinet de quarantaineplicht na aankomst uit een hoogrisicogebied wel politiek geregeld te hebben, hoewel minister van Infrastructuur Cora van Nieuwenhuizen zei dat de vliegverboden altijd een optie blijven om bijvoorbeeld gevaarlijke coronavarianten buiten de deur te houden.

Door: ANP