Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add

'Langzaam herstel coronacrisis zit luchtvaart nog dwars'

Door Redactie Nationale Transportgids
schedule 3 min
location_on [xx]km
Luchtvaartmaatschappijen lijden dit jaar aanzienlijk minder verlies dan tijdens coronajaar 2020, maar het herstel verloopt niet zo voorspoedig als brancheorganisatie IATA eerder verwachtte. Onder meer vertragingen bij de vaccinaties in veel landen, internationale reisbelemmeringen en aarzeling bij reizigers om naar het buitenland te vliegen terwijl corona nog niet onder controle is spelen de het herstel parten. Binnenlands vliegverkeer in landen zoals de Verenigde Staten en China herstelt zich wel goed.

Dit jaar komt het verlies van de mondiale luchtvaartbranche uit op zo'n 48 miljard dollar, omgerekend zo'n 40 miljard euro, schat de branchevereniging. Eerder ging IATA nog uit van een verlies van de mondiale luchtvaartsector van ongeveer 38 miljard dollar. Vorig jaar leed de sector een verlies van 126,4 miljard dollar. De Europese luchtvaartbranche lijdt dit jaar een verlies van 22,2 miljard dollar, verwacht IATA. Dat is ongeveer een derde minder dan in 2020.

Kostenbesparingen zijn essentieel

Volgens de branchevereniging zijn kostenbesparingen essentieel om weer gezond te worden. Veel luchtvaartmaatschappijen zijn daar al mee bezig, bijvoorbeeld door reorganisaties, loonoffers van personeel of het van de hand doen van vliegtuigen. "Overheden en partners moeten ook zo denken. Het kan niet zo zijn dat zij de hoofdprijs blijven vragen voor voor gebruik van infrastructuur en noodzakelijke diensten om hun eigen verliezen op te vangen", aldus IATA-voorman Willie Walsh.

Meer vrijheden

IATA wil ook dat er een einde komt aan de hoge kosten voor door overheden verplichte coronatesten. Ook zouden overheden daar geen belasting meer op moeten heffen. Walsh wil ook dat landen duidelijkheid verschaffen onder welke voorwaarden ze hun burgers weer meer vrijheid gaan geven. Dat biedt de sector de mogelijkheid om zich voor te bereiden. Tot het zover is lopen 88 miljoen banen gevaar, benadrukt de IATA-directeur.

Door: ANP

02 juli '25 (14:17)

Kort geding Schiphol tegen zonneparkeigenaar bij Polderbaan van start

Schiphol heeft een eigenaar van een zonnepanelenpark voor de rechter gesleept. Reden hiervoor is de uiterst onfortuinlijke plaatsing van de zonnepanelen bij de Polderbaan die piloten verblinden. Dit levert onacceptabele gevaren op de voor de veiligheid van vliegtuigen en iedereen die erin zit, aldus RTL.

02 juli '25 (10:30)

Grondpersoneel KLM gaat woensdag alsnog 8 uur staken, aldus CNV

Het grondpersoneel van KLM gaat volgende week woensdag alsnog staken, meldt CNV. De staking gaat acht uur duren, van 14.00 tot 22.00 uur. "We willen dat KLM met iets concreets komt voor het grondpersoneel. Voor vage toezeggingen kopen we niets", stelt de vakbond. Een woordvoerster van KLM kon nog niet direct inhoudelijk reageren.

02 juli '25 (10:14)

Nederlanders maken minder vaak intercontinentale reizen door klimaat en geopolitiek

Van alle vakantiegangers blijft 92 procent deze zomer in Europa, ziet de ANWB na onderzoek onder de Nederlandse bevolking. Vorig jaar bleef 85 procent binnen Europa. De topbestemmingen zijn Nederland, Duitsland, Frankrijk, Spanje en Italië. Klimaatverandering en geopolitieke spanningen hebben een belangrijke invloed bij het kiezen van de vakantiebestemming, gaven mensen aan in de vragenlijst.

02 juli '25 (10:13)

KLM wil gesprek met bonden om staking te voorkomen, anders mogelijk kort geding

KLM wil in gesprek met de vakbonden om een staking van grondpersoneel te voorkomen, voordat een eventueel kort geding wordt aangespannen, zegt een woordvoerster van de luchtvaartmaatschappij. Eerder gaf zij aan dat KLM naar de rechter gaat om de staking volgende week woensdag te verbieden, maar dit klopt niet. "We overwegen een kort geding te starten."

01 juli '25 (11:09)

Aantal passagiers budgetmaatschappijen verdrievoudigd in twintig jaar

Het aantal passagiers dat met een budgetvliegtuigmaatschappij zoals Ryanair en easyJet vliegt, is in twintig jaar verdrievoudigd. In 2024 reisden 27,8 miljoen passagiers van of naar een Nederlandse luchthaven met een budgetmaatschappij, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Dat is drie keer zoveel als de 9,3 miljoen passagiers in 2004.

01 juli '25 (10:11)

Aantal reizigers met budgetmaatschappij verdrievoudigd sinds 2004

Steeds meer Nederlanders stappen op het vliegtuig met een budgetmaatschappij. In 2024 vlogen 27,8 miljoen passagiers via een prijsvechter van of naar een Nederlandse luchthaven. Twintig jaar geleden waren dat er nog maar 9,3 miljoen. Dat meldt het CBS op basis van nieuwe cijfers.

28 juni '25 (11:21)

Transavia ontvangt tiende Airbus A321neo: exit voor Boeing 737

Transavia heeft de tiende Airbus A321neo in ontvangst genomen. Dit vliegtuig landde vrijdag 27 juni 2025 omstreeks 18.00 uur op Schiphol en maakte ’s avonds al de eerste commerciële vlucht naar Mallorca. Dat meldt Transavia.

27 juni '25 (22:21)

Provincie: vliegveld Maastricht Aachen Airport niet in de buurt van faillissement

Het noodlijdende Maastricht Aachen Airport (MAA) staat niet op punt van omvallen en zit daar ook niet tegenaan, zegt de Limburgse gedeputeerde Stephan Satijn. De luchthaven ten noorden van Maastricht sloot vorig jaar af met 11,5 miljoen euro verlies, fors meer dan in 2023.

27 juni '25 (22:21)

KLM wil met loonbod vakbonden tegemoetkomen

Luchtvaartmaatschappij KLM wil met een loonbod de vakbonden tegemoetkomen. KLM zegt de nullijn los te zullen laten en nodigt alle tien vakbonden uit voor een zogenoemd multi-overleg op 2 juli waar over vier cao's gesproken wordt. Dat overleg zal dan gaan over loon en looptijd, twee onderwerpen die voor al deze cao's relevant zijn, aldus KLM.

26 juni '25 ( 1:59)

Rechter verbiedt 24 uursstaking KLM-personeel op Schiphol

Grondpersoneel van KLM mag zaterdag niet 24 uur lang staken, oordeelt de rechtbank in Haarlem. Vakbonden FNV en CNV kondigden de actie op Schiphol aan om hun eisen voor koopkrachtbehoud kracht bij te zetten. KLM spande een kort geding aan omdat de luchtvaartmaatschappij de actie te ver vindt gaan. De rechter oordeelt dat de staking te ingrijpend is door alle mogelijke veiligheidsproblemen die op Schiphol kunnen ontstaan.