Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add

Staatssecretaris Mona Keijzer uit fikse kritiek op bonus topman AF-KLM

Door Redactie Nationale Transportgids
schedule 4 min
location_on [xx]km
De aandelenbonus ter waarde van 2 miljoen euro die topman Ben Smith van Air France-KLM toegezegd heeft gekregen leidt tot onbegrip in de politiek. Staatssecretaris van Economische Zaken Mona Keijzer sprak zich in het praatprogramma WNL Op Zondag hard uit over die beloning.

Het Frans-Nederlandse luchtvaartconcern meldde in zijn financiële jaarverslag dat Smith over het afgelopen jaar een bonus van 2 miljoen euro aan aandelen in het vooruitzicht is gesteld. Dit is opvallend, want Air France-KLM kreeg van Frankrijk en Nederland samen 10,4 miljard euro aan noodleningen en kredietgaranties om overeind te blijven tijdens de crisis. Parijs wil nog eens 4 miljard in Air France steken in ruil voor een groter belang, zo werd afgelopen week bekend.

'Totaal los van de werkelijkheid'

Keijzer heeft er geen goed woord voor over dat de raad van commissarissen de bonus voor Smith na zo'n jaar in orde vindt. "In welke wereld leven deze mensen? Dat zo’n raad dit besluit neemt begrijp ik niet. Totaal los van de werkelijkheid. Ik zou dus ook zeggen: doe het niet!", zei ze in WNL Op Zondag.

Of Smith de omstreden aandelenbonus uiteindelijk krijgt, is nog maar de vraag. De variabele beloning kan pas in 2023 worden uitgekeerd. Dat hangt dan wel af van het behalen van bepaalde langetermijndoelstellingen, en daar komt het door de coronacrisis mogelijk nooit van. Verder zegt Air France-KLM de bonus niet uit te keren voordat minstens 75 procent van de ontvangen staatssteun is terugbetaald.

Onkostenvergoedingen

Het basissalaris van Smith daalde vorig jaar met een kwart tot 744.511 euro. Verder kreeg de Canadees nog eens krap 296.000 euro aan onkosten vergoed, voor het gebruik van een chauffeur en scholingsvergoedingen. Ook verhuisde Smith voor zijn baan bij Air France-KLM naar Frankrijk, waarvoor hij ook deels werd gecompenseerd.

Door: ANP

02 juli '25 (15:46)

Marechaussee: houd rekening met drukte op Schiphol door vakantie

De Koninklijke Marechaussee (KMar) waarschuwt mensen die via Schiphol reizen voor grote drukte de komende weken door de zomervakantie. Van 4 juli tot en met 31 augustus zullen in totaal ruim 5,8 miljoen reizigers de paspoortcontrole passeren, aldus de instantie. Door de grote drukte kan het zijn dat mensen wat langer dan gebruikelijk moeten wachten.

02 juli '25 (15:46)

Schiphol stopt met twee van de vijf beveiligingsbedrijven

Schiphol gaat het aantal beveiligingsbedrijven op de luchthaven terugbrengen van vijf naar drie. De luchthaven heeft de bedrijven I-Sec, Securitas en Trigion gekozen om nieuwe beveiligingscontracten mee te sluiten, maakte Schiphol woensdag bekend.

02 juli '25 (14:17)

Kort geding Schiphol tegen zonneparkeigenaar bij Polderbaan van start

Schiphol heeft een eigenaar van een zonnepanelenpark voor de rechter gesleept. Reden hiervoor is de uiterst onfortuinlijke plaatsing van de zonnepanelen bij de Polderbaan die piloten verblinden. Dit levert onacceptabele gevaren op de voor de veiligheid van vliegtuigen en iedereen die erin zit, aldus RTL.

02 juli '25 (10:30)

Grondpersoneel KLM gaat woensdag alsnog 8 uur staken, aldus CNV

Het grondpersoneel van KLM gaat volgende week woensdag alsnog staken, meldt CNV. De staking gaat acht uur duren, van 14.00 tot 22.00 uur. "We willen dat KLM met iets concreets komt voor het grondpersoneel. Voor vage toezeggingen kopen we niets", stelt de vakbond. Een woordvoerster van KLM kon nog niet direct inhoudelijk reageren.

02 juli '25 (10:14)

Nederlanders maken minder vaak intercontinentale reizen door klimaat en geopolitiek

Van alle vakantiegangers blijft 92 procent deze zomer in Europa, ziet de ANWB na onderzoek onder de Nederlandse bevolking. Vorig jaar bleef 85 procent binnen Europa. De topbestemmingen zijn Nederland, Duitsland, Frankrijk, Spanje en Italië. Klimaatverandering en geopolitieke spanningen hebben een belangrijke invloed bij het kiezen van de vakantiebestemming, gaven mensen aan in de vragenlijst.

02 juli '25 (10:13)

KLM wil gesprek met bonden om staking te voorkomen, anders mogelijk kort geding

KLM wil in gesprek met de vakbonden om een staking van grondpersoneel te voorkomen, voordat een eventueel kort geding wordt aangespannen, zegt een woordvoerster van de luchtvaartmaatschappij. Eerder gaf zij aan dat KLM naar de rechter gaat om de staking volgende week woensdag te verbieden, maar dit klopt niet. "We overwegen een kort geding te starten."

01 juli '25 (11:09)

Aantal passagiers budgetmaatschappijen verdrievoudigd in twintig jaar

Het aantal passagiers dat met een budgetvliegtuigmaatschappij zoals Ryanair en easyJet vliegt, is in twintig jaar verdrievoudigd. In 2024 reisden 27,8 miljoen passagiers van of naar een Nederlandse luchthaven met een budgetmaatschappij, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Dat is drie keer zoveel als de 9,3 miljoen passagiers in 2004.

01 juli '25 (10:11)

Aantal reizigers met budgetmaatschappij verdrievoudigd sinds 2004

Steeds meer Nederlanders stappen op het vliegtuig met een budgetmaatschappij. In 2024 vlogen 27,8 miljoen passagiers via een prijsvechter van of naar een Nederlandse luchthaven. Twintig jaar geleden waren dat er nog maar 9,3 miljoen. Dat meldt het CBS op basis van nieuwe cijfers.

28 juni '25 (11:21)

Transavia ontvangt tiende Airbus A321neo: exit voor Boeing 737

Transavia heeft de tiende Airbus A321neo in ontvangst genomen. Dit vliegtuig landde vrijdag 27 juni 2025 omstreeks 18.00 uur op Schiphol en maakte ’s avonds al de eerste commerciële vlucht naar Mallorca. Dat meldt Transavia.

27 juni '25 (22:21)

Provincie: vliegveld Maastricht Aachen Airport niet in de buurt van faillissement

Het noodlijdende Maastricht Aachen Airport (MAA) staat niet op punt van omvallen en zit daar ook niet tegenaan, zegt de Limburgse gedeputeerde Stephan Satijn. De luchthaven ten noorden van Maastricht sloot vorig jaar af met 11,5 miljoen euro verlies, fors meer dan in 2023.