Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add

Luchtverkeersleiding op afstand straks mogelijk vanaf Groningen Airport Eelde

Door Redactie Nationale Transportgids
schedule 7 min
Luchtverkeersleiding Nederland (LVNL) en Groningen Airport Eelde hebben gister het startsein gegeven voor de bouw van de cameramast voor het geven van luchtverkeersleiding op afstand. Over ongeveer twee jaar begeleiden luchtverkeersleiders het vliegverkeer op Groningen Airport Eelde vanuit het nieuwe remote tower center in het LVNL-gebouw op Schiphol Oost. Dit meldt Groningen Airport Eelde.

LVNL zet deze technologie in om Groningen Airport Eelde ook de komende jaren van veilige en efficiënte luchtverkeersleiding te voorzien. De remote tower technologie garandeert het kunnen blijven uitvoeren van luchtverkeersleiding en een kostenverlaging op de lange termijn.

 Remote tower technologie

"Het toepassen van de remote tower technologie past binnen de visie en strategie van LVNL om te blijven innoveren”, zegt Malou van der Pal, General Manager Regional Unit bij LVNL. “Met deze innovatieve technologie zetten we een eerste stap in de digitalisering van de luchtverkeersleiding en zorgen we ervoor dat we onze operatie zo efficiënt mogelijk kunnen uitvoeren. Veiligheid is en blijft hierbij de belangrijkste factor. De start van de bouw is een belangrijk moment. De ontwikkeling naar een remote tower operatie doen we samen met Groningen Airport Eelde, KLM Flight Academy en de andere luchthavengebruikers, waarbij we de omgeving actief informeren. Op deze manier kunnen we onze klanten en partners ook in de toekomst kwalitatief hoogstaande service bieden."

Primeur van luchtverkeerleiding op afstand

Meiltje de Groot, directeur Groningen Airport Eelde: "Wij zijn verheugd met de komst van de remote tower technologie op Groningen Airport Eelde en dat wij daarmee de Nederlandse primeur van luchtverkeersleiding op afstand hebben. Dit initiatief sluit aan bij onze ambities op het gebied van innovaties en duurzaamheid. Dat Groningen Airport Eelde hiermee wederom een pioniersrol mag vervullen, is voor ons een prachtige mijlpaal binnen de actuele thema’s."

Uitgebreid testen

Naast de cameramast komt een shelter met technische apparatuur te staan. De bouwwerkzaamheden van Heijmans staan gepland tot juli 2021. De komende weken legt LVNL de fundering voor de cameramast en wordt de shelter gebouwd. Over enkele maanden wordt de cameramast geplaatst. Na een uitgebreide test- en validatieperiode toetst de Inspectie Leefomgeving en Transport de veiligheidsonderbouwing. Ook krijgen luchtverkeersleiders een uitgebreide training. Na goedkeuring op alle onderdelen worden de cameramast en het remote tower center in gebruik genomen.

Door: Nationale Transportgids

Lees meer: Groningen Airport Eelde 'proeftuin' voor duurzame projecten in de luchtvaart

20 september '22 (16:24)

Elektrische vliegtoestellen naar Groningen Airport Eelde?

Volgens directeur Meiltje de Groot van Groningen Airport Eelde vliegen over enkele jaren elektrische vliegtuigen op de regionale luchthaven. Dat meldt Groninger Internet Courant.

29 september '22 ( 9:28)

KLM vliegt voorlopig nog beperkt naar China toe

KLM vliegt voorlopig nog in beperkte mate naar China. In het winterschema is plaats voor drie vluchten per week naar Shanghai/Hangzhou met tussenstop in Seoul, zo meldde de luchtvaartmaatschappij bij de presentatie van haar winterdienstregeling.

27 september '22 ( 8:42)

Aantal vluchten worden verplaatst van Schiphol naar vliegveld Brussel

Reisorganisatie TUI gaat in oktober een aantal vluchten verplaatsen van Amsterdam naar Brussel vanwege de beperkingen van de vluchtcapaciteit door Schiphol. Volgens TUI gaat het om vakanties met vertrek in de periode 10 tot en met 31 oktober naar de bestemmingen Tenerife, Kos, Mallorca, Kreta en Gambia.

22 september '22 ( 9:31)

Luchtvaartindustrie waarschuwt voor hogere prijzen tickets

De ticketprijzen voor vliegreizen zullen mogelijk flink stijgen nu de sector te kampen heeft met de gevolgen van de coronapandemie, hoge olieprijzen en geopolitieke spanningen. Daarvoor waarschuwen bestuurders in de sector.

21 september '22 (13:10)

KLM annuleert weer tientallen vluchten op Schiphol

KLM moet de komende dagen weer vele tientallen vluchten annuleren om aan de nieuwe beperkingen van Schiphol te voldoen. Tot vrijdag gaat het dagelijks om gemiddeld vijftien vluchten die niet doorgaan, in het weekend zijn dit er volgens een woordvoerster "naar verwachting iets meer". Voor de periode daarna is de luchtvaartmaatschappij nog bezig "de puzzel compleet te krijgen".

20 september '22 (16:59)

Schiphol hoeft niet te rekenen op hulp van Eindhoven Airport

Schiphol hoeft niet te rekenen op hulp van Eindhoven Airport bij het aanpakken van de drukte. Tot eind oktober kan de luchthaven namelijk slechts een aantal vluchten overnemen. Dit meldt Studio 040.

20 september '22 (16:06)

Forse loonsverhoging bij Schiphol moet daar werken aantrekkelijker maken

Schiphol gaat een samenwerking aan met belangenorganisatie Nederlandse Veiligheidsbranche. Dit vanwege het personeelstekort dat nog lang niet is verholpen. Dit meldt Up in the Sky.

19 september '22 (10:46)

Vanwege drukte op Schiphol helpt het kantoorpersoneel mee in vertrekhallen

Onder meer de inzet van kantoorpersoneel moet de drukte op Schiphol maandag beheersbaar houden. Voor maandag verwacht de luchthaven namelijk opnieuw een "piekdag". Volgens een woordvoerder is het vooralsnog relatief rustig en staan de rijen voor de beveiliging binnen in de vertrekhallen.

19 september '22 ( 9:15)

KLM schrapt vandaag 42 vluchten vanwege drukte op Schiphol

Vanwege de drukte en personeelskrapte op Schiphol heeft KLM voor maandag 42 vluchten uit de dienstregeling gehaald. Die ingreep deed de maatschappij na een eerdere oproep van de luchthaven om minder passagiers vanaf Schiphol te vervoeren om de drukte het hoofd te bieden.

15 september '22 (17:07)

“Bij elke activiteit zetten we de Bèta&TechMentality-bril op”

Een wereld die er door corona heel andersuitziet: dat vraagt om een andere aanpak van techniekpromotie. NetwerkbedrijfAlliander ontwikkelt nieuwe vormen van kennismaken met techniek. Na het volgenvan een workshop bij Jet-Net & TechNet doen zij dit langs de meetlat vanhet Bèta&TechMentality-model.