Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Meeste omwonenden Eindhoven Airport positief over luchthaven

Door Redactie Nationale Transportgids
schedule 5 min
location_on [xx]km
De basishouding van de meeste omwonenden van Eindhoven Airport over de luchthaven blijft - gezien over de afgelopen twee jaar - positief. Dat blijkt uit onderzoek dat Motivaction in 2020 uitvoerde in opdracht van Eindhoven Airport. Dit meldt Eindhoven Airport.

Ook de meerwaarde voor de regio en de regionale economie blijft hoog scoren. Verder wordt duidelijk dat - net zoals landelijk is te zien - ook voor Eindhoven Airport de focus op een positieve bijdrage aan de leefomgeving in de Brainportregio steeds belangrijker wordt.

Belangrijk voor stad en regio

In 2020 hadden bijna drie van de vier omwonenden (74 procent) een positieve tot zeer positieve basishouding ten opzichte van de luchthaven (2018: 71 procent). Circa de helft van de omwonenden (51 procent) ervaart de nabijheid van de luchthaven als positief tot zeer positief (2018: 55 procent). Hoewel fors minder ondervraagden gebruik maakten van de luchthaven vanwege de coronapandemie, vindt een grote meerderheid (84 procent) Eindhoven Airport belangrijk voor de stad en de regio Eindhoven (2018: 85 procent). Ongeveer twee derde vindt Eindhoven Airport een visitekaartje voor de regio (65 procent).

Volgens veel omwonenden levert de luchthaven een belangrijke bijdrage aan de regionale economie, het welzijn en de welvaart. Maar de luchthaven heeft ook impact op mensen en hun leefomgeving. Hoewel de overgrote meerderheid zelf nauwelijks geluidsoverlast ervaart, vindt een derde van de ondervraagden dat Eindhoven Airport zich meer mag inspannen om geluidshinder terug te dringen (33 procent). 40 procent vindt dat Eindhoven Airport genoeg oog heeft voor haar omgeving. De andere 60 procent is meestal niet negatief maar op dit punt nog niet overtuigd, zo blijkt uit het onderzoek.

Hinder beperken

“We zijn tevreden dat de regio positief blijft over de luchthaven en deze van toegevoegde waarde vindt. We hopen daarom dat we na de pandemie de regio weer goed kunnen verbinden met onze internationale bestemmingen. Daarnaast blijven we werken aan initiatieven die hinder beperken en de impact op milieu en leefomgeving terugbrengen,” reageert Roel Hellemons, algemeen directeur van Eindhoven Airport, op het rapport.

Door: Nationale Transportgids

22 februari '24 (13:45)

Storm Louis: KLM schrapt vandaag 64 vluchten op Schiphol

KLM schrapt donderdag 64 Europese vluchten van en naar Schiphol omdat harde windstoten worden verwacht, meldt de luchtvaartmaatschappij. Nederland krijgt aan het einde van de dag te maken met storm Louis, die volgens Weeronline vanaf de middag zorgt voor harde wind, stevige buien en zware windstoten in het westen van het land.

21 februari '24 (10:48)

Zomerdienstregeling KLM vanaf eind maart

KLM vliegt komende zomer naar 155 bestemmingen: 92 in Europa en 63 intercontinentaal. KLM groeit ongeveer 7% in stoelen in vergelijking met de zomerdienstregeling van 2023 en komt daarbij nagenoeg op precoronaniveau uit. De zomerdienstregeling gaat in op 31 maart 2024 en loopt tot en met 26 oktober 2024.

20 februari '24 (14:44)

KLM laat vliegtuigen weer vliegen naar Tel Aviv

KLM vliegt vanaf 1 april weer naar de Israëlische stad Tel Aviv. De luchtvaartmaatschappij staakte die vluchten na de aanslagen van Hamas in Israël op 7 oktober en het uitbreken van de oorlog in de Gazastrook.

20 februari '24 (10:15)

Staking grondpersoneel Lufthansa: ook op Schiphol vluchten geannuleerd

De Duitse luchtvaartmaatschappij Lufthansa verwacht de meeste vluchten dinsdag te moeten schrappen door een staking van het grondpersoneel. Ook op Schiphol zijn vluchten naar Duitsland geannuleerd. Voor KLM heeft de staking vooralsnog geen gevolgen, laat een woordvoerder weten.

19 februari '24 ( 9:55)

Duitse vakbond kondigt opnieuw grote staking aan bij Lufthansa

De Duitse vakbond Verdi heeft het grondpersoneel van luchtvaartconcern Lufthansa opgeroepen tot een nieuwe grote staking op dinsdag. Door de actie zullen er waarschijnlijk weer veel vluchten uitvallen of vertragen, net als bij een soortgelijke staking eerder deze maand.

19 februari '24 ( 9:04)

Nieuw asfalt en verlichting op Kaagbaan; negen weken dicht

De Kaagbaan op Schiphol gaat vanaf maandag negen weken dicht voor onderhoud. De start- en landingsbaan krijgt in die periode onder andere een nieuwe asfaltlaag en de verlichting wordt vervangen. Gedurende de klus kan de overlast voor omwonenden toenemen, waarschuwde Schiphol eerder deze maand.

16 februari '24 (14:00)

Luchtvaart vreest op te draaien voor kostenoverschrijding Schiphol

Luchtvaartmaatschappijen zijn uiterst kritisch op de investeringsplannen die Schiphol bekend heeft gemaakt. De nationale luchthaven wil de komende jaren miljarden euro's investeren in bijvoorbeeld nieuwe bagagekelders en tilhulpen. Maar de Nederlandse branchevereniging voor luchtvaartmaatschappijen BARIN vreest vooral grote kostenoverschrijdingen waarvoor airlines via havengelden moeten opdraaien.

16 februari '24 (13:25)

Schiphol maakt zich hard voor extra beveiliging in de zomer

Schiphol zet "alles op alles" om voldoende beveiligers in huis te hebben om de zomerdrukte op de luchthaven weer aan te kunnen. "We zitten er bovenop, maar alle projecties zien er goed uit", zei financieel topman van Schiphol Robert Carsouw vrijdag in een toelichting op de jaarcijfers. De afgelopen tijd zijn veel beveiligers aangenomen om de chaos van de zomer in 2022 te voorkomen. Toen ontstonden er lange rijen op het vliegveld als gevolg van een tekort aan personeel bij de security-afdeling.

16 februari '24 (12:45)

Schiphol nog aan de rekentafel wat betreft havengelden

Schiphol weet nog niet hoeveel meer luchtvaartmaatschappijen moeten gaan betalen om de komende jaren gebruik te blijven maken van de luchthaven. Daar wordt volgens financieel topman Robert Carsouw nog aan gerekend, zei hij vrijdag in een toelichting op de jaarcijfers. De gesprekken over deze zogeheten havengelden beginnen in maart. De luchtvaartmaatschappijen moeten deels de grote investeringen van Schiphol gaan dragen, die gestopt worden in het vernieuwen en onderhoud van het vliegveld. Dat kan leiden tot hogere ticketprijzen, als maatschappijen die kosten gaan doorberekenen.

16 februari '24 ( 8:55)

Airbus produceert nieuwe vliegtuigen, waaronder een waterstoftoestel

Airbus werkt aan een generatie nieuwe vliegtuigen. Daarvoor lopen twee projecten, vertelde topman Guillaume Faury tijdens een toelichting op de jaarresultaten. Een van de toestellen moet gaan vliegen op waterstof, het andere moet het best verkochte type A320 van de vliegtuigfabrikant gaan vervangen. Tegen 2035 moet de opvolger in gebruik worden genomen.