Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Grote problemen voor KLM door coronatestverplichting

Door Redactie Nationale Transportgids
schedule 5 min
location_on [xx]km
De dubbele coronatestverplichting die geldt voor reizigers die naar Nederland willen vliegen, maar ook voor transferpassagiers, zadelt luchtvaartmaatschappij KLM op met grote problemen. KLM-topman Pieter Elbers ziet tot zijn afgrijzen klanten bij andere maatschappijen inchecken en heeft het liefst dat de maatregel zo snel mogelijk wordt aangepast. Hij noemt de terugloop van passagiers als gevolg van de dubbele testverplichting de grootste zorg van de maatschappij op dit moment.

Elbers zegt in een toelichting op de jaarcijfers van KLM dat hij dagelijks contact heeft met Den Haag, waar hij de problemen meer dan eens heeft aangekaart. De testverplichting is niet alleen voor reizigers onplezierig, ook personeel van KLM heeft eronder te lijden. Vliegend personeel krijgt in sommige gevallen tot wel veertien keer per week verplicht een wattenstaafje in zijn of haar neus en keel gestopt.

Uit de jaarcijfers komt volgens Elbers nadrukkelijk naar voren dat tot de dubbele testverplichting KLM "minder slecht" presteerde dan veel sectorgenoten. Maar door de maatregelen loopt het aantal passagiers nu heel hard terug. "Weggejaagd", aldus de KLM-baas. 2021 is volgens hem ook veel minder goed gestart dan eerder voorzien.

Vrachtdivisie

De crisis heeft KLM hard geraakt. De omzet daalde met 54 procent tot 5 miljard euro. Van het recordaantal passagiers van 35 miljoen in jubileumjaar 2019 bleven er een jaar later nog 11 miljoen over. Het operationele verlies kwam uit op 1,2 miljard euro. De maatschappij nam noodgedwongen afscheid van 5000 medewerkers. Dat komt neer op een op de zes medewerkers.

Positieve uitschieter was de vrachtdivisie. Daarbij heeft KLM zich weten te ontpoppen tot een prominente transporteur van onder andere coronavaccins. Volgens Elbers is het vervoer van medicijnen en de vrachttak als geheel nog een belangrijke bron van inkomsten. "Ook om de operatie op gang te houden", legt hij uit. Het herstel zal in de tweede helft van dit jaar aan vaart winnen.

Steun

Dankzij de steun van de Nederlandse overheid heeft KLM volgens Elbers nog wel wat "vaste grond onder de voeten". De steun vanuit Den Haag via leningen en garanties is volgens Elbers essentieel geweest. Maar ook personeel van KLM moest inleveren.

Momenteel wordt over extra steun gesproken door de Nederlandse en Franse overheid, grootaandeelhouders van moederconcern Air France-KLM. Elbers wilde niet zeggen of die gesprekken ook gaan over eventuele beperkingen van KLM op Schiphol op last van de Europese Commissie. Een dergelijke regeling hangt voor Air France bij de Parijse luchthaven Orly boven het hoofd. Lufthansa moest van Brussel eerder slots opgeven op Frankfurt.

Door: ANP

16 april '24 (10:00)

Door perikelen op Schiphol 1500 tot 2000 passagiers getroffen

De combinatie van een storing in het luchtverkeersleidingssysteem en onstuimig weer heeft maandagavond en -nacht op Schiphol tussen de 1500 en 2000 passagiers getroffen. Zij moesten de nacht doorbrengen op de luchthaven of in een hotel, zegt een woordvoerster van Schiphol. In totaal zijn tot dinsdagochtend 76 vluchten geannuleerd.

16 april '24 ( 7:32)

Turkse badplaats Alanya in meivakantie weer populaire bestemming

Voor de meivakantie ziet reisaanbieder Corendon een opvallende toename van het aantal vakantieboekingen naar Turkije. Het gaat om een stijging van 23% ten opzichte van 2023. Dat meldt Corendon.

16 april '24 ( 6:15)

Vanochtend opnieuw tientallen vluchten geschrapt op Schiphol

Vanwege onstuimig weer worden dinsdagochtend opnieuw tientallen vluchten geannuleerd. Dat meldt een woordvoerster van Schiphol. Naar verwachting heeft de luchthaven tot ongeveer het middaguur last van vertragingen en uitval.

16 april '24 ( 6:00)

Nauwelijks vliegverkeer van en naar Nederland vanwege storing

Door een storing aan het luchtverkeersleidingssysteem is er sinds maandagavond laat bijna geen vliegverkeer mogelijk van en naar Nederlandse vliegvelden. Dat meldt Luchtverkeersleiding Nederland (LVNL). De storing ontstond rond 23.00 uur en treft onder meer Schiphol en Rotterdam The Hague Airport.

15 april '24 (16:15)

Schiphol en Groningen Airport Eelde gaan samenwerken

Schiphol en Groningen Airport Eelde (GAE) gaan samenwerken, onder meer om de regionale luchthaven verder te helpen op het gebied van duurzaamheid. Ook gaan de twee vliegvelden kennis uitwisselen over het ontwikkelen van routes. Zo willen Schiphol en de Groningse luchthaven de "beperkte luchthavencapaciteit in Nederland" beter gebruiken, maken ze bekend.

15 april '24 (12:45)

Zware windstoten: tientallen vluchten op Schiphol geannuleerd

Tientallen vluchten op luchthaven Schiphol worden maandagmiddag en -avond geannuleerd in verband met zware windstoten. Dat laat een woordvoerder van Schiphol weten. Het gaat in totaal om negentig retourvluchten die komen te vervallen, het merendeel van KLM.

12 april '24 (12:00)

Defensie wil in gesprek met omwonenden vliegbasis Leeuwarden

Defensie wil praten met omwonenden van vliegbasis Leeuwarden over de geluidsoverlast die F-35 gevechtsvliegtuigen veroorzaken, zegt demissionair minister Kajsa Ollongren. Maar volgens haar blijft er ook altijd overlast in de buurt van een vliegbasis.

09 april '24 (16:30)

ILT ziet meer geluidsmeldingen Schiphol terwijl vloot stiller is

Vliegtuigen worden stiller, terwijl het aantal meldingen over geluidshinder rond Schiphol toeneemt. Dat schrijft de Inspectie Leefomgeving en Transport dinsdag in een rapport.

09 april '24 (10:00)

Boete voor Transavia vanwege oneerlijke behandeling stagiairs

Transavia heeft van de Arbeidsinspectie een boete van ruim 46.000 euro gekregen omdat het in 2021 stagiairs als volwaardige medewerkers inzette. Ook moet de luchtvaartmaatschappij de zestig stagiairs met terugwerkende kracht loon en vakantiebijslag betalen. Dat kost de luchtvaartmaatschappij in totaal 623.000 euro.

04 april '24 (14:30)

Voor het eerst sinds coronapandemie meer vraag naar vliegreizen

De wereldwijde vraag naar vliegreizen is in februari voor het eerst boven het niveau van voor de coronapandemie uitgekomen, maakt de internationale brancheorganisatie voor de luchtvaart IATA bekend.