KLM en VWS starten met vervoer van vaccins naar Bonaire en Aruba

Vanaf Schiphol is gister de eerste vlucht naar Bonaire en Aruba vertrokken met aan boord de eerste zending met COVID-19 vaccins bestemd voor het Caribisch deel van het Koninkrijk der Nederlanden. Het is het begin van een serie van diverse zendingen waarmee de komende weken de verschillende eilanden worden bevoorraad. Dit meldt KLM.

Het laden van de vaccins aan boord van het vliegtuig gebeurde in aanwezigheid van staatssecretaris Paul Blokhuis (VWS) – verantwoordelijk voor de zorg in het Caribisch deel van het Koninkrijk - en Pieter Elbers, president-directeur van KLM.

Veilige distributie

De vrachtdivisie Air France KLM Martinair Cargo doet meer dan 80.000 farmaceutische zendingen per jaar en is ervaren met het vervoeren van temperatuur gecontroleerde geneesmiddelen. De distributie van COVID-19-vaccins brengt hele specifieke uitdagingen met zich mee ten aanzien van onder andere transport en veiligheid en speciaal hiervoor werd een proces ontwikkeld dat zorgt voor een snelle, betrouwbare en veilige distributie.

Dry ice

Er zijn diverse vaccins met hun eigen temperatuur afhankelijkheid: +2 - +8 graden Celsius, diepgevroren op -20 graden Celsius of tussen de -70 en -80 graden Celsius. Het belangrijkste doel is om deze temperaturen gedurende het hele proces van transport te waarborgen. Het Pfizer vaccin dat gister werd vervoerd naar Bonaire en Aruba is ingepakt met toevoeging van dry ice. Hiermee blijven de vaccins meerdere dagen goed gekoeld, mits de verpakkingen worden bewaard in een omgeving van +2 tot +25 graden Celsius. Direct na aankomst op Bonaire en Aruba worden de vaccins opgeslagen in een omgeving die op deze temperatuur kan worden gecontroleerd.

Door: Nationale Transportgids