Testcentrum voor drones opent in de Eemshaven

Onder de naam DronePort Eemshaven opent er binnenkort een testcentrum voor drones op de Heliport Eemshaven in Groningen. Vanuit hier worden dronetoepassingen onderzocht, geïnitieerd en uitgevoerd. Het gaat dan om goederenvervoer naar offshore installaties, ondersteuning bij noodsituaties en inspecties en surveillance. Dit meldt Dronewatch.nl.

Volgens mede-initiatiefnemer John Troch van DroneQ Aerial Services staat multidisciplinaire samenwerking centraal bij het nieuwe initiatief “DronePort Eemshaven zal naar een onafhankelijk en open model worden ingericht, waarbij er ruimte is voor start-ups and scale-ups die zich richten op toepasbare onbemande robottechnologie, sensors, autonomie en kunstmatige intelligentie.”

Innovatieve toepassingen

De keuze voor de Eemshaven is niet zomaar gemaakt. Trocgh legt uit:  “Eemshaven ligt aan de poort van het Waddengebied en de Noordzee. De haven speelt een grote rol op het gebied van de energieproductie voor Nederland en de ontwikkeling, bouw en onderhoud van windparken op zee. DronePort Eemshaven zal met innovatieve toepassingen van onbemande technologie deze belangrijke rol van Eemshaven gaan ondersteunen.”

Wanneer Droneport Eemshaven precies operationeel wordt is nog niet duidelijk. Het is de bedoeling dat er in de loop van 2021 gesprekken worden gevoerd met mogelijke partners en deelnemers. Het streven is om in het voorjaar de plannen toe te lichten en samenwerkingen te starten.

Door: Nationale Transportgids