Marechaussee weigerde sinds december 470 reizigers toegang tot Nederland

De afgelopen twee maanden is 470 reizigers de toegang tot Nederland geweigerd door de Koninklijke Marechaussee. Het gaat om arriverende passagiers van buiten de Europese Unie en het Schengengebied.

Ze hadden geen geldige reden om naar ons land te reizen, meldt minister Cora van Nieuwenhuizen (Infrastructuur). Sinds maart 2020 geldt een inreisverbod vanwege corona voor mensen van buiten de EU en het Schengengebied.

Het overgrote deel (388) werd tegengehouden op de luchthaven Schiphol. Nog eens 52 reizigers werden geweigerd in de haven van Hoek van Holland.

Britten

De meeste mensen die de toegang werd ontzegd zijn Britten (138). Vanaf 1 januari vallen inwoners van het Verenigd Koninkrijk vanwege de brexit niet meer onder EU-regels en mogen zij vanwege de coronabeperkingen alleen als dat strikt noodzakelijk is Nederland nog in.

Na de Britten vormen Brazilianen (55) de grootste groep gevolgd door Amerikanen (51) en Filipijnen (43). Dat er veel Filipijnen zijn geweigerd heeft te maken met twee gevallen van met corona besmette bemanningsleden van ferryboten.

Door: ANP