Groningse luchthaven vraagt 7 miljoen voor overbruggen crisis

Om de jaren 2021 en 2022 te overbruggen vraagt de Noordelijke luchthaven Groningen Airport Eelde zeven miljoen euro aan de aandeelhouders. Dit zijn onder andere de provincies Groningen en Drenthe. Het geld moet het verwachte verlies van de komende jaren goedmaken en wordt onder andere gebruikt om het vliegveld in stand te houden, te investeren in een nieuwe brandweerkazerne,  maar ook voor een nieuw luchthavenbesluit. Dit meldt RTV Noord.

Toch staan niet alle aandeelhouders te springen om te investeren in het behoud van de luchthaven. Zo heeft aandeelhouder gemeente Assen laten weten af te willen van wil van haar aandelen af en heeft de nieuwe aandeelhouder FB Oranjewoud bij het overnemen van de aandelen bedongen niet te gaan investeren in tekorten van Groningen Airport Eelde.

Volgens de luchthaven kan het benodigde bedrag betaald worden uit het investeringsfonds van 46 miljoen euro dat in 2016 is opgezet. De aandeelhouders wordt nu gevraagd of de luchthaven zeven miljoen uit dat fonds mag halen. Het geld was onder meer bedoeld voor het opzetten van vliegverbindingen met Kopenhagen.

Zelf broek ophouden

Eerder hoopte de  luchthaven al op een jaarlijkse structurele bijdrage van 6 tot 8 miljoen euro van het Rijk. In een antwoord liet I&W-minister Van Nieuwenhuizen weten daar niets voor te voelen omdat het om een “zelfstandige luchthaven gaat die zelf de broek moet ophouden”.

Door: Nationale Transportgids