Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add

TUI krijgt 1,8 miljard euro coronasteun, ook Nederlandse medewerkers gered

Door Redactie Nationale Transportgids
schedule 4 min
location_on [xx]km
Reisconcern TUI heeft een akkoord gesloten met de Duitse staat en aandeelhouders over 1,8 miljard euro aan extra coronasteun. Die financiële injectie is nodig nu door de coronacrisis een groot deel van alle inkomsten is weggevallen voor de Duitse touroperator.

Een speciaal coronasteunfonds van Duitse overheid schiet TUI te hulp met 700 miljoen euro aan kapitaal. Een deel van die investering kan worden omgezet in aandelen. Dat belang kan oplopen tot maximaal 25 procent plus één aandeel. Het gaat om een zogeheten "stille deelneming" waarbij de aandeelhouder geen noemenswaardige invloed krijgt op het beleid van het bedrijf.

De overheid komt TUI ook nog tegemoet met een kredietfaciliteit van 200 miljoen euro en een garantie op 400 miljoen euro aan noodleningen. Daarnaast wil het bedrijf 500 miljoen euro ophalen bij bestaande aandeelhouders met een emissie van nieuwe stukken.

Aandelenemissie

TUI belegt in januari een buitengewone aandeelhoudersvergadering waarbij gestemd moet worden over de plannen. De grootste aandeelhouder van het concern, Unifirm met een belang van bijna 25 procent, heeft al ingestemd met de aandelenemissie.

Het reisconcern is door de coronacrisis hard geraakt. Het Duits-Britse vakantiebedrijf exploiteert onder andere hotels, voert vluchten uit en verkoopt pakketreizen. Bijna al die inkomstenbronnen vielen weg door reisbeperkingen die sinds de wereldwijde virusuitbraak gelden. Een tweede golf van besmettingen in Europa heeft de vooruitzichten verder verslechterd.

Nederland

TUI kreeg wegens de crisis al 3 miljard euro aan steun van de Duitse overheid. Het ging daarbij om noodkredieten. Het afgelopen voorjaar kondigde TUI aan circa 8000 banen te schrappen. Het bedrijf is ook in Nederland actief met ongeveer 2800 medewerkers.

Door: ANP

03 juli '25 (14:14)

Schiphol verwacht drukkere zomervakantie dan vorig jaar

Schiphol verwacht een drukkere zomervakantie. Tot eind augustus rekent de luchthaven op 13 miljoen reizigers, ruim 7 procent meer dan vorig jaar. Dagelijks gaat het om meer dan 200.000 passagiers, zowel vertrekkende, aankomende als overstappende reizigers.

03 juli '25 (14:14)

Ryanair roept op tot hervorming EU-luchtvaart na Franse stakingen

Ryanair, de grootste luchtvaartmaatschappij van Europa, roept de voorzitter van de Europese Commissie, Ursula von der Leyen, op om dringend actie te ondernemen om de EU-luchtvaartdiensten te hervormen. De oproep volgt op de nieuwe stakingen van de Franse luchtverkeersleiding op donderdag en vrijdag. Door de werkonderbreking moet Ryanair 170 vluchten annuleren en worden meer dan 30.000 passagiers getroffen.

02 juli '25 (15:46)

Marechaussee: houd rekening met drukte op Schiphol door vakantie

De Koninklijke Marechaussee (KMar) waarschuwt mensen die via Schiphol reizen voor grote drukte de komende weken door de zomervakantie. Van 4 juli tot en met 31 augustus zullen in totaal ruim 5,8 miljoen reizigers de paspoortcontrole passeren, aldus de instantie. Door de grote drukte kan het zijn dat mensen wat langer dan gebruikelijk moeten wachten.

02 juli '25 (15:46)

Schiphol stopt met twee van de vijf beveiligingsbedrijven

Schiphol gaat het aantal beveiligingsbedrijven op de luchthaven terugbrengen van vijf naar drie. De luchthaven heeft de bedrijven I-Sec, Securitas en Trigion gekozen om nieuwe beveiligingscontracten mee te sluiten, maakte Schiphol woensdag bekend.

02 juli '25 (14:17)

Kort geding Schiphol tegen zonneparkeigenaar bij Polderbaan van start

Schiphol heeft een eigenaar van een zonnepanelenpark voor de rechter gesleept. Reden hiervoor is de uiterst onfortuinlijke plaatsing van de zonnepanelen bij de Polderbaan die piloten verblinden. Dit levert onacceptabele gevaren op de voor de veiligheid van vliegtuigen en iedereen die erin zit, aldus RTL.

02 juli '25 (10:30)

Grondpersoneel KLM gaat woensdag alsnog 8 uur staken, aldus CNV

Het grondpersoneel van KLM gaat volgende week woensdag alsnog staken, meldt CNV. De staking gaat acht uur duren, van 14.00 tot 22.00 uur. "We willen dat KLM met iets concreets komt voor het grondpersoneel. Voor vage toezeggingen kopen we niets", stelt de vakbond. Een woordvoerster van KLM kon nog niet direct inhoudelijk reageren.

02 juli '25 (10:14)

Nederlanders maken minder vaak intercontinentale reizen door klimaat en geopolitiek

Van alle vakantiegangers blijft 92 procent deze zomer in Europa, ziet de ANWB na onderzoek onder de Nederlandse bevolking. Vorig jaar bleef 85 procent binnen Europa. De topbestemmingen zijn Nederland, Duitsland, Frankrijk, Spanje en Italië. Klimaatverandering en geopolitieke spanningen hebben een belangrijke invloed bij het kiezen van de vakantiebestemming, gaven mensen aan in de vragenlijst.

02 juli '25 (10:13)

KLM wil gesprek met bonden om staking te voorkomen, anders mogelijk kort geding

KLM wil in gesprek met de vakbonden om een staking van grondpersoneel te voorkomen, voordat een eventueel kort geding wordt aangespannen, zegt een woordvoerster van de luchtvaartmaatschappij. Eerder gaf zij aan dat KLM naar de rechter gaat om de staking volgende week woensdag te verbieden, maar dit klopt niet. "We overwegen een kort geding te starten."

01 juli '25 (11:09)

Aantal passagiers budgetmaatschappijen verdrievoudigd in twintig jaar

Het aantal passagiers dat met een budgetvliegtuigmaatschappij zoals Ryanair en easyJet vliegt, is in twintig jaar verdrievoudigd. In 2024 reisden 27,8 miljoen passagiers van of naar een Nederlandse luchthaven met een budgetmaatschappij, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Dat is drie keer zoveel als de 9,3 miljoen passagiers in 2004.

01 juli '25 (10:11)

Aantal reizigers met budgetmaatschappij verdrievoudigd sinds 2004

Steeds meer Nederlanders stappen op het vliegtuig met een budgetmaatschappij. In 2024 vlogen 27,8 miljoen passagiers via een prijsvechter van of naar een Nederlandse luchthaven. Twintig jaar geleden waren dat er nog maar 9,3 miljoen. Dat meldt het CBS op basis van nieuwe cijfers.