Beslissing over groei Schiphol naar volgend kabinet

Volgens minister Van Nieuwenhuizen (Infrastructuur en Waterstaat) is het aan een volgend kabinet om te bepalen of luchthaven Schiphol vanaf volgend jaar mag groeien. Dat heeft zij gister tegen de Tweede Kamer gezegd. Dit meldt NH Nieuws.

Afgaand op het regeerakkoord wil het kabinet dat het aantal vluchten vanaf volgend jaar omhoog moet van maximaal 500.000 dit jaar naar 540.000 vluchten in 2021. Dat het aantal vluchten dit jaar door de coronacrisis nauwelijks de 500.000 bereikt, is voor de minister geen reden om van het regeerakkoord af te zien.

Veilige afhandeling

Voorwaarde van de groei is wel dat omwonenden niet nog meer last van vlieglawaai moeten gaan krijgen. Bovendien moet de luchthaven de extra vluchten wel veilig kunnen verwerken. Volgens de Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) lukt dat nog niet goed genoeg. In 2017 en 2018 kreeg de luchthaven een berisping. Volgens de Raad waren de grenzen van een veilige afhandeling op de luchthaven bereikt, een mening die ze anno 2020 nog steeds hebben.

Onervaren personeel

Vakbond FNV onderschrijft de woorden van de OVV. Zelfs ondanks de forse afname van vluchten vanwege de coronacrisis is het relatief onveiliger geworden op de luchthaven. Reden is het vaak onervaren grondpersoneel dat onder een hoge druk staat.

Door: Nationale Transportgids
Beeld: Schiphol