Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add

Leden pilotenbond stemmen in met loonoffer, maar kritisch op KLM

Door Redactie Nationale Transportgids
schedule 3 min
location_on [xx]km
De KLM-ledenraad van pilotenvakbond VNV is onder protest akkoord met de aanpassingen in de cao, waaronder een langduriger loonsverlaging zodat KLM zich verzekerd weet van miljarden aan overheidssteun. Wel zetten de bondsleden vraagtekens bij de totstandkoming van het akkoord. Ook hebben ze kritiek op de gang van zaken en de opstelling van KLM.

Het kabinet stemde begin november in met het herstructureringsplan van KLM om de komende jaren een verlaging in de kosten van 15 procent te realiseren. Daardoor kan de luchtvaartmaatschappij een steunpakket van in totaal 3,4 miljard euro krijgen dat de overheid en banken beschikbaar hebben gesteld als lening.

Om toegang te krijgen tot die miljarden moesten loonmatigingen van onder meer de vliegers net zo lang in stand blijven als de noodsteun liep, dus tot 2025 en niet tot in 2022. Daarmee werden de piloten naar eigen zeggen voor het blok gezet omdat de langere termijn pas op het laatste moment werd geëist. Het gaat om een korting op de lonen, oplopend tot 20 procent voor de meest verdienende KLM'ers.

Passieve opstelling

De VNV-leden betreuren de houding van het KLM-management in deze kwestie en de "passieve opstelling" binnen het bedrijf en in de media "om polarisatie te voorkomen of terug te dringen". Veelal werd in de KLM-kwestie met een beschuldigende vinger naar de piloten gewezen toen een overeenkomst uitbleef en de deadline naderde.

De VNV-leden namen unaniem een motie aan die stelt dat het vertrouwensbeginsel en de beginselen van goed werkgeverschap zijn geschaad. De komende dagen wordt in het bestuur van VNV besproken op welke manier er eventuele vervolgstappen kunnen worden genomen.

Door: ANP

23 april '25 (11:45)

Madlener heeft Brusselse kritiek op geluidsplannen niet opgelost

Minister Barry Madlener (Infrastructuur) heeft kritiek van de Europese Commissie op zijn plannen om geluidshinder rond Schiphol te verminderen nog niet opgelost. Eurocommissaris Apostolos Tzitzikostas van Duurzaam Transport heeft vorige week een brief naar Madlener gestuurd met de opdracht om "tekortkomingen" in zijn plannen aan te pakken, meldt een van zijn woordvoerders.

16 april '25 ( 7:12)

Drukke meivakantie op Schiphol: tips voor een vlot vertrek

Op Schiphol begint vrijdag 19 mei 2025 de meivakantie. Vanaf dan vertrekken gedurende twee weken elke dag tienduizenden vakantiegangers vanaf de luchthaven. Komende vrijdag belooft een van de drukste dagen te worden. 86.000 reizigers beginnen dan hun reis. Dat meldt Schiphol.

15 april '25 (12:10)

Schiphol rekent op drukkere meivakantie

Schiphol rekent dit jaar op een drukkere meivakantie dan vorig jaar. De luchthaven gaat uit van een kleine 3,5 miljoen reizigers in deze vakantieperiode. "We zijn voorbereid op alle reizigers die gaan komen", laat een woordvoerder weten.

15 april '25 ( 7:02)

NAVO-top Den Haag: aangepaste bereikbaarheid Schiphol

Dinsdag 24 juni en woensdag 25 juni 2025 vindt de NAVO-top in Den Haag plaats. Schiphol is aangewezen als ontvangstluchthaven voor tientallen internationale delegaties. Dat leidt tot extra veiligheidsmaatregelen en een aangepaste werkwijze op en rond het vliegveld. Schiphol bereidt zich intensief voor op de komst van alle regeringsleiders en hun delegaties. Dat meldt Schiphol.

14 april '25 (18:27)

Luchtvaart en Staat nog altijd oneens over krimpplannen Schiphol

Luchtvaartmaatschappijen en de Staat liggen nog altijd ver uiteen als het om de krimp op Schiphol gaat om geluidshinder terug te dringen. Dat werd duidelijk tijdens een kort geding dat de rechtbank in Haarlem maandag behandelde. De ondernemingen willen daarmee voorkomen dat vanaf november het maximumaantal vluchten van en naar Schiphol wordt verlaagd van 500.000 naar 478.000.

12 april '25 (19:27)

KLM-vlucht keert terug naar Schiphol om 'vervelende geur'

Een KLM-vlucht die vanaf Schiphol onderweg was naar de Peruaanse hoofdstad Lima is zaterdagmiddag teruggekeerd naar Schiphol. Volgens een woordvoerster van de luchtvaartmaatschappij roken mensen aan boord een "vervelende geur". Alle inzittenden van het toestel zijn in orde, aldus KLM.

11 april '25 (13:59)

Reisbranche wil dat Den Haag verbod fossiele reclames schrapt

Den Haag moet het verbod op fossiele reclames schrappen, stellen reisorganisaties voor de rechtbank in Den Haag. Sinds 1 januari geldt in de gemeente een reclameverbod voor producten die fossiele brandstoffen gebruiken. Daaronder vallen ook vliegreizen. Den Haag is de eerste gemeente die zo'n verbod heeft doorgevoerd.

11 april '25 ( 8:29)

Eerste paal nieuwe hangaar Transavia geslagen

Transavia-CEO Marcel de Nooijer heeft de eerste paal voor de nieuwe hangaar van Transavia op Schiphol-Oost geslagen. Deze handeling markeert het startschot van de bouw van een nieuwe, slimme en duurzame werkplek voor de Transavia-medewerkers. Dat meldt Transavia.

10 april '25 ( 7:19)

Corendon onthult eerste volledig getatoeëerde vliegtuig ter wereld

Corendon heeft het eerste volledig ‘getatoeëerde’ vliegtuig ter wereld onthuld. Ter ere van haar 25-jarig jubileum werkte de reisorganisatie samen met tattookoning Henk Schiffmacher aan dit kunstproject. Hij ontwierp een tattoo die nagenoeg de hele romp van een Boeing 737-MAX9 beslaat: circa tweehonderd vierkante meter. Dat meldt Corendon.

08 april '25 ( 8:32)

Negende Airbus A321neo voor Transavia

Afgelopen zaterdag is de negende Airbus A321neo voor Transavia geland op Amsterdam Airport Schiphol. Komende zomer start de verdere uitfasering van de Boeing 737. Daardoor wordt de vloot van Transavia steeds jonger, moderner, schoner, stiller en zuiniger. Dat meldt Transavia.