Testvluchten medisch transport per drone van start

Tussen locaties Isala ziekenhuis Meppel en Zwolle starten de komende maanden testvluchten voor medisch spoedtransport per drone. Dronetransport kan sneller, veiliger en schoner dan via de weg en moet bijdragen aan het ondersteunen van de juiste zorg op de juiste plek. Het is voor het eerst in Nederland dat een medische drone over een lange afstand vliegt boven dunbevolkt gebied. Dit meldt Isala.

 

De ontwikkeling rondom de inzet van drones voor medisch transport is in volle gang. Met het initiatief Medical Drone Service onderzoeken ANWB, PostNL samen met medische partners Erasmus MC, Isala, Sanquin, Certe en technologiepartners Avy en KPN de inzet van drones bij het vervoer van medische spoedzendingen, zoals bloed, medicijnen en diagnostische monsters, naar patiënten en zorglocaties. De snelheid van dronetransport moet de zorg en service naar de patiënt verbeteren. De komende drie jaar wordt onderzocht hoe er veilig en betrouwbaar gevlogen kan worden.

Wat gaat er gebeuren?

Tot medio 2021 worden er delen van het beoogde traject Meppel-Zwolle getest. Voor deze testvluchten zijn ontheffingen verleend door de Inspectie Leefomgeving en Transport.Er wordt alleen tijdens werkdagen gevlogen in de buurt van Isala locatie Meppel naar Zwolle, waarbij geland wordt in een weiland ten Noorden van Zwolle. Er wordt gevlogen over dun bevolkt, agrarisch gebied over een afstand van 15 km. Het laatste deel van het traject naar het ziekenhuis in Zwolle ligt in bebouwd gebied en wordt in een later stadium uitgevoerd.

Informatie verzamelen

Tijdens deze vluchten worden er nog geen medische goederen vervoerd. Deze vluchten dienen vooral om belangrijke informatie te verzamelen voor de doorontwikkeling van deze dienstverlening voor de medische sector. Dit maakt in de toekomst de realisatie van een veilig netwerk van drones mogelijk.

75 km/uur

De speciaal door Avy ontwikkelde drone - met een spanwijdte van 2,4 meter - wordt op afstand bestuurd door een piloot op de grond en vliegt over het mobiele netwerk van KPN. De ANWB, die ook de traumahelikopters en ambulancehelikopter vliegt, voert de vliegoperatie uit. De drone stijgt verticaal op en zet de vlucht horizontaal voort. Hij vliegt op een hoogte van ongeveer 100 meter met een snelheid van 75 km/uur. Een vlucht tussen Meppel en Zwolle duurt 15 tot 20 minuten. De drone is elektrisch aangedreven en geluidsarm.

Door: Nationale Transportgids