KLM van start met Virtual Reality-trainingen voor piloten Cityhopper

KLM Cityhopper gaat volgende week van start met Virtual Reality-trainingen (VR) voor piloten die op de vliegtuigtypen Embraer 175 en 190 gaan vliegen. Doel is om de trainingstijd effectiever te benutten. Daarnaast levert het kostenbesparingen op. De VR-trainingen zijn in-house ontwikkeld. KLM Cityhopper is de eerste luchtvaartmaatschappij die VR integreert in het opleidingstraject van piloten op de Embraer-toestellen. Dit meldt KLM. 

KLM-dochter KLM Cityhopper voert vluchten binnen Europa uit met een vloot van Embraers. Om flexibeler te kunnen inspelen op de verschillende trainingsbehoeften van piloten, besloot KLM Cityhopper de mogelijkheden van VR te onderzoeken.

Wennen aan de cockpit

“Virtual Reality (VR) blijkt laagdrempelige trainingen mogelijk te maken. Het is on-demand en locatie-onafhankelijk, je hoeft niet op een bepaald tijdstip in een klaslokaal of een simulator te zijn. Bovendien nodigt het uit tot ontdekken, wat in een virtuele omgeving volledig veilig kan,” zegt Sebastian Gerkens, Senior Instructor Embraer van KLM Cityhopper. “Met deze VR-oplossing raken de vliegers gewend aan de cockpit en kan de simulatortijd effectiever worden benut.”

Daarnaast levert de nieuwe manier van trainen kostenbesparingen op, onder andere doordat er minder met externe leveranciers wordt gewerkt en piloten flexibeler kunnen worden ingeroosterd.

Door: Nationale Transportgids
Beeld: KLM - Roel Ovinge