Mogelijke heffing op vrachtvluchten baart ondernemers zorgen

In de begroting voor het nieuwe parlementaire jaar maakt het kabinet niet duidelijk of de geplande vliegbelasting ook zal gelden voor vrachtvluchten. Ondernemersvereniging evofenedex wil hier gauw opheldering over omdat heffingen op vrachtvluchten grote gevolgen zouden hebben voor de handel en transport in Nederland. Dit meldt Transport Online. 

Volgens evofenedex zou een heffing op vrachtvluchten een flinke negatieve impact hebben op het vestigingsklimaat voor handels- en productiebedrijven in Nederland. “Onderzoeksbureau SEO geeft aan dat, naast een daling van het aanbod aan vrachtvluchten op Schiphol door deze heffing, ook 6.500 banen verloren gaan”, aldus algemeen directeur van evofenedex Machiel van der Kuijl. “Het aanbod van full freighters verplaatst zich naar het buitenland want daar is zo’n heffing niet. Die beweging heeft invloed op investeringsbeslissingen van bedrijven. Daarom is duidelijkheid belangrijk.”

Verduurzaming van de luchtvaart

De gevolgen van een eventuele heffing op vrachtvluchten zullen dus groot zijn, en daar tegenover staat dat de opbrengsten te verwaarlozen zijn, aldus evofenedex. De ondernemersvereniging is van mening dat er betere maatregelen verzonnen kunnen worden voor het verduurzamen van de luchtvaart en het verminderen van de CO2-uitstoot, zoals een internationale belasting op kerosine of een uitbreiding van het Europese emissiehandelssysteem (ETS).

Door: Nationale Transportgids