Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add

Univé komt met 'solidariteitspot' voor gedupeerde reizigers

Door Redactie Nationale Transportgids
schedule 3 min
location_on [xx]km
Coöperatieve verzekeraar Univé heeft een 'solidariteitspot' in het leven geroepen. Die is bedoeld voor zijn leden die hun reis door coronamaatregelen in het land van bestemming moesten annuleren of afbreken en met kosten blijven zitten. Vakantiegangers met een annuleringsverzekering bij Univé, kunnen - onder voorwaarden - een tegemoetkoming krijgen. De verzekeraar weet niet hoeveel mensen een beroep daarop gaan doen. In de pot zitten evenwel "enkele miljoenen euro's".

Verzekeraars sluiten in hun annuleringsverzekering een pandemie veelal uit als reden om schade te claimen. Veel mensen krijgen daarvoor in de coronacrisis wel compensatie via hun reisorganisatie of luchtvaartmaatschappij. "Maar voor reizigers die zelfstandig hun reis hebben geboekt en ondanks dezelfde onmacht een tegemoetkoming mislopen, zijn de druiven zuur", aldus Etienne de Cooker, directeur Univé Schade. Voor leden die zelf met de kosten blijven zitten, is er deze coulanceregeling.

Annuleringsverzekering

Die geldt voor mensen die voor 13 maart een reis hadden geboekt die gepland was tussen 13 maart en 1 oktober 2020 en die in het water is gevallen, door code oranje of rood in het land van bestemming. Die moeten dan wel een annuleringsverzekering bij Univé hebben afgesloten, en niet al op een andere manier zijn gecompenseerd.

Alle 160.000 leden met zo'n annuleringsverzekering krijgen dezer dagen bericht. De Cooker: "Elke claim gaan we bekijken en uiteindelijk hoort iedereen in oktober of en zo ja, hoeveel hij terugkrijgt. Als er niet genoeg in de pot zit, gaan we het bedrag eerlijk verdelen."

De Cooker zegt niet verplicht te zijn om toch te vergoeden, maar wil graag iets doen voor de leden van de coöperatie van wie de vakantie buiten eigen schuld nu niet doorgaat en die met kosten blijven zitten.

Door: ANP

15 juli '25 (13:52)

KLM verslagen door dood collega bij vliegtuigongeluk London Southend

KLM laat weten diep verslagen te zijn door de vliegtuigcrash van zondag 13 juli bij het vliegveld Londen Southend. Eén van de omgekomen personen was een medewerker van KLM. Dat meldt RTL Nieuws.

14 juli '25 (15:07)

Bij ongeluk met Nederlands vliegtuigje in Londen zijn vier mensen om het leven gekomen

Er zijn vier mensen omgekomen bij het vliegtuigongeluk met een Nederlands vliegtuigje op luchthaven Londen Southend, meldt Sky News. Op het vliegveld in het Verenigd Koninkrijk is er de hele dag onderzoek gedaan. Dat meldt Hart van Nederland.

14 juli '25 (13:26)

Nog weinig bekend over Nederlands vliegtuig dat neerstortte bij Londen

Er is nog veel onduidelijkheid over het Nederlandse vliegtuigje dat is neergestort bij de luchthaven Londen Southend in het Verenigd Koninkrijk. Het vliegtuig stortte zondagmiddag 13 juli vrij snel na het opstijgen neer. Dat meldt Hart van Nederland.

11 juli '25 ( 8:10)

Retro Airbus Transavia getest tijdens eerste vlucht

Woensdag 9 juli 2025 heeft de retrostijl Airbus A321neo, die Transavia ontvangt in het kader van haar zestigjarig jubileum, de eerste vlucht gemaakt. Deze F1-vlucht (First Flight) is een belangrijke test die Airbus uitvoert voordat het toestel wordt overgedragen. Dat meldt Transavia.

10 juli '25 ( 8:51)

KLM vliegt deze zomer naar 161 bestemmingen

Vanaf deze zomer vliegt KLM naar 161 bestemmingen wereldwijd. De stoelcapaciteit groeit met 4% en KLM vervoert in juli en augustus ongeveer 6,4 miljoen passagiers. Vooral Noord-Amerika (+9% vluchten) en Zuid-Europa tonen sterke groei, met 25% meer stoelen naar Portugal en Kroatië. Dat meldt KLM.

08 juli '25 (14:00)

Eindhoven Airport gaat parkeerterrein fors uitbreiden

Eindhoven Airport breidt parkeerterrein P3 op de luchthaven fors uit. Er komt een extra parkeergarage met 1125 parkeerplaatsen bij, is in een persbericht naar buiten gebracht.

08 juli '25 (14:00)

Problemen met afhandeling luchtvracht op Schiphol

De wachttijden voor vrachtwagens om goederen te laden of lossen op Schiphol zijn "onacceptabel lang" geworden. Vrachtwagens wachten soms vier tot acht uur voordat ze kunnen lossen, stelt managing director Maarten van As van brancheorganisatie Air Cargo Nederland (ACN). De afhandeling van luchtvracht op Schiphol kampt volgens hem al langer met problemen.

08 juli '25 ( 9:00)

KLM-piloten gaan ook gevechtsvliegtuigen besturen

KLM geeft piloten ruimte om als reservist verbonden te blijven aan Defensie. Het betreft vliegers die vanuit de luchtmacht overstapten naar de luchtvaartmaatschappij. Die kunnen zo hun vaardigheden op bijvoorbeeld de F-35 op peil houden, waardoor ze snel inzetbaar zijn voor de krijgsmacht. Staatssecretaris Gijs Tuinman en Marjan Rintel (president-directeur van KLM) ondertekenden hiervoor maandag 7 juli 2025 op Schiphol een overeenkomst. Daarover bericht het ministerie van Defensie.

07 juli '25 (13:22)

Nederland stuurt weer F-35's voor bewaking Poolse luchtruim

Nederlandse F-35's gaan van september tot en met december helpen het Poolse luchtruim te bewaken. De inzet van de gevechtsvliegtuigen moet bijdragen aan de militaire afschrikking van Rusland aan de oostkant van het NAVO-grondgebied. Dat schrijft demissionair defensieminister Ruben Brekelmans (VVD) aan de Tweede Kamer. Hij brengt maandag een bezoek aan Polen, samen met premier Dick Schoof.

04 juli '25 (12:56)

Topman Air France-KLM stelt vakbonden gerust over overname SAS

Medewerkers van bijvoorbeeld KLM hoeven niet te vrezen voor hun baan door de overname van de Scandinavische luchtvaartmaatschappij SAS. Volgens topman Ben Smith van Air France-KLM streeft het luchtvaartconcern juist naar verdere groei met de toevoeging van SAS.