KLM gaat beleid voor ruilen zitplaatsen aanpassen na discriminatie

Vorige week oordeelde het College voor de rechten van de Mens dat KLM een passagier heeft gediscrimineerd op grond van haar geslacht. De vrouw moest van zitplaats ruilen vanwege haar geslacht, en dit had de luchtvaartmaatschappij anders moeten aanpakken. Nu kondigt KLM aan het beleid voor het ruilen van zitplaatsen te zullen aanpassen. Dit meldt Het Parool.

In mei 2019 werd een vrouwelijke passagier door KLM-personeel gevraagd om op een andere plek te gaan zitten omdat een groep orthodoxe Joodse mannen weigerde naast haar plaats te nemen op grond van hun geloof. Het is niet duidelijk of de mannen in kwestie eerst is gevraagd ergens anders te gaan zitten, en daarom is er volgens het College sprake van discriminatie: “Een luchtvaartmaatschappij mag bij het aanbieden en verlenen van diensten geen onderscheid maken op grond van geslacht. Ook heeft een maatschappij de plicht te zorgen voor een discriminatievrije omgeving voor al haar reizigers.” Volgens KLM zorgden de mannen voor vertraging omdat ze weigerden te gaan zitten, en ontstond daardoor een ‘grimmige’ sfeer. De vrouw voelde zich zo erg onder druk gezet dat zij en haar man verplaatsten naar een andere zitplek.

Beleid aanpassen

Naar aanleiding van de uitspraak heeft KLM nu besloten het beleid over hoe er wordt gehandeld als passagiers niet naast elkaar willen zitten aan te passen. “We zullen zorgvuldig bekijken hoe de aanbeveling van het College een basis biedt voor nadere invulling van ons beleid, met betrekking tot de instructies en de trainingen die onze medewerkers hierover al krijgen”, aldus een woordvoerder.

Door: Nationale Transportgids