Boeing voert nog eens twee software-updates door voor 737 MAX

Vliegtuigfabrikant Boeing moet nog eens twee software-updates uitvoeren voor zijn geplaagde toestel 737 MAX. Dat type toestel staat al sinds maart 2019 aan de grond nadat er in korte tijd twee dodelijke crashes mee waren gebeurd.

Een update moet mogelijke problemen voorkomen met een chip in het besturingssysteem van de vliegtuigen. Die mankementen, die volgens Boeing nog puur hypothetisch zijn, kunnen het toestel moeilijker bestuurbaar maken. Met de andere update wil Boeing voorkomen dat de automatische piloot ongewild wordt uitgeschakeld.

Het bedrijf weet niet wanneer de aanpassingen gereed zijn. De fabrikant houdt ondanks de nieuwe updates vast aan de verwachting dat de 737 MAX medio 2020 weer toestemming krijgt van luchtvaartautoriteiten om te vliegen.

Software

Geen van de mogelijke problemen waarvoor de updates zijn bedoeld hebben zich voorgedaan tijdens vluchten met de 737 MAX, stelt Boeing. De nieuwe updates hebben ook niet te maken met de software die een grote rol speelde bij de twee vliegrampen met de 737 MAX. Bij die crashes in Indonesië en Ethiopië, waarbij 346 doden vielen, drukte een haperend veiligheidssysteem de neus van de vliegtuigen telkens naar beneden.

Door: ANP