‘Complexe en unieke operatie’ om gestrande reizigers terug te halen

Nederlandse reizigers in het buitenland die door de coronacrisis niet in staat zijn om zelf hun terugkeer te regelen, worden daarbij gesteund door het ministerie van Buitenlandse Zaken, het Verbond van Verzekeraars, de reisbrancheorganisatie ANVR en diverse andere partners uit de reiswereld. De organisaties hebben daarvoor besloten tot de versterkte aanpak bijzondere bijstand buitenland. Dit meldt de Rijksoverheid.

Kern daarvan is een regeling voor in het buitenland gestrande Nederlandse reizigers, die geen beroep kunnen doen op een reisorganisatie of luchtvaartmaatschappij. “Om deze specifieke groep mensen, die door de enorme impact van het coronavirus echt geen kant op kan, toch veilig naar huis te brengen, is een maximale inspanning noodzakelijk”, aldus minister Stef Blok van Buitenlandse Zaken. Hij benadrukt dat het om een ‘complexe en unieke’ operatie gaat.

Website

De website waarop reizigers zich vanaf vandaag kunnen melden is: bijzonderebijstandbuitenland.nl. Alarmcentrales zullen vervolgens het noodzakelijke (lucht)transport voor de terugkeer coördineren en organiseren.

Frank Oostdam, voorzitter ANVR: “Ondanks de zware en moeilijke periode waarin de reisbranche verkeert, pakken wij onze verantwoordelijkheid, om ervoor te zorgen dat geen Nederlanders achterblijven.” Nederlandse luchtvaartmaatschappijen komen als eerste in aanmerking om deze vluchten uit te voeren. Mocht terugkeer op korte termijn onverhoopt toch niet mogelijk zijn, dan zullen de alarmcentrales waar mogelijk mensen ondersteunen om ter plekke een veilig verblijf te zoeken, totdat een thuisreis wel aan de orde is.

10 miljoen euro

Voor de regeling bijzondere bijstand buitenland wordt door de drie partijen een bedrag van maximaal 10 miljoen euro vrijgemaakt. Als uitgangspunt geldt dat reizigers binnen Europa (en in aan Europa grenzende landen) zelf 300 euro en buiten Europa 900 euro bijdragen aan hun terugreis. Aan Europa grenzende landen zijn: Albanië, Algerije, Armenië, Azerbeidzjan, Bosnië en Herzegovina, Egypte, Georgië, IJsland, Libië, Liechtenstein, Marokko, Moldavië, Montenegro, Noord-Macedonië, Noorwegen, Oekraïne, Rusland, Servië, Tunesië en Turkije.

Mega-operatie

Richard Weurding, algemeen directeur van het Verbond van Verzekeraars: “We moeten beseffen dat dit een mega-operatie wordt in een moeilijke tijd. Daarbij doen wij ook een beroep op de Nederlanders zelf en verwachten wij dat die verantwoordelijkheid nemen in hun eigen reis, onderdak, alternatieve reisprogramma en transport.” De drie organisaties benadrukken dat deze voorziening er uitsluitend is voor reizigers, dus niet voor Nederlanders die permanent of semipermanent in het buitenland wonen. 

Door: Nationale Transportgids