Nationale Transportgids

NTG 750 hectare natuur- en recreatiegebied

Om de leefomgeving in de regio Rijnmond te verbeteren, laat de provincie Zuid-Holland 3 nieuwe natuur- en recreatiegebieden rond Rotterdam aanleggen.

Zuid-Holland werkt hierbij samen met onder meer de stadsregio Rotterdam en de gemeenten Rotterdam Albrandswaard. In totaal gaat het om een oppervlakte van 750 hectare. De 3 projecten worden in fases opgeleverd. De afronding staat gepland voor 2021.

Het Buijtenland van Rhoon en Groene verbinding
Ten zuiden van Rotterdam (het eiland Midden-IJsselmonde) wordt het traditionele polderlandschap herontwikkeld tot een uniek natuur- en recreatiegebied met landelijke uitstraling: Het Buijtenland van Rhoon (600 hectare). Bewoners kunnen hier in een landelijke omgeving fietsen, wandelen, hutten bouwen en paardrijden. Het park is straks ook voor bezoekers uit Rotterdam goed bereikbaar via een wandel- en fietsbrug over de A15 en het tracé van de Betuweroute (de zogeheten Groene Verbinding).

Vlinderstrik en Schiezone
Ten noorden van Rotterdam komen 2 kleinere natuur- en recreatiegebieden.

  • In het gebied dat bestaat uit de Berkelse Zuidpolder en het Rotterdamse Schiebroekse Polder (door de vorm ook wel Vlinderstrik genoemd) wordt een natuur- en recreatiegebied gerealiseerd waarmee het gebied definitief als groen gebied tussen Lansingerland en Rotterdam behouden blijft.
  • Voor de Schiezone geldt dat het gebied de overgang tussen het open Midden-Delfland en de stedelijke bebouwing van regio Rotterdam typeert. Het risico bestond dat het gebied zou dichtslibben met bebouwing. Door een duurzame groene ontwikkeling van de Schiezone worden de huidige karakteristieken behouden.

NTG Goederentransport Informatie

NTG Nieuwsoverzicht Goederentransport