Nationale Transportgids

NTG Verpakkingen van gevaarlijke stoffen

De wet schrijft voor in welke verpakkingen en tanks gevaarlijke stoffen vervoerd moeten worden. Hierbij wordt rekening gehouden met de eigenschappen van de stof.

Verpakkingsgroepen
Bij het verpakken van de meeste gevaarlijke stoffen wordt onderscheid gemaakt tussen drie verpakkingsgroepen:

  • verpakkingsgroep I is voor zeer gevaarlijke stoffen;
  • verpakkingsgroep II  is voor gevaarlijke stoffen;
  • verpakkingsgroep III is voor minder gevaarlijke stoffen.

Verpakking per gevaarlijke stof
Vervoerders kunnen aan de hand van het UN-nummer en de verpakkingsgroep nagaan welke verpakkingsvoorschriften gelden. Het gaat daarbij onder andere om het materiaal waarvan de verpakking is gemaakt. Daarnaast is aangeven hoeveel van de stof een verpakking maximaal mag bevatten en voor welke stoffen de verpakkingen zijn goedgekeurd. Voor iedere vervoerwijze geeft de specifieke wetgeving de verpakkingsinstructies en overige vervoersvoorschriften aan.
 
Goedgekeurde verpakkingen voor gevaarlijke stoffen
Vervoerders mogen alleen gebruik maken van verpakkingen met een UN-kenmerk. Daarvoor wordt het prototype van de verpakking getest. Hoe zwaar die tests zijn is afhankelijk van de verpakkingsgroep waarvoor deze getest wordt. De testen voor verpakkingsgroep I zijn zwaarder dan voor verpakkingsgroep III.

Goedgekeurde verpakkingen zijn te herkennen aan het UN-kenmerk. In dit kenmerk staat onder andere welke fabrikant de verpakking heeft gemaakt en het jaar van productie.

NTG Goederentransport Informatie

NTG Nieuwsoverzicht Goederentransport