Nationale Transportgids

NTG Basisnet weg

Vervoerders van gevaarlijke stoffen mogen ook op dit moment niet van alle wegen gebruikmaken. Zij moeten bijvoorbeeld in veel gevallen wegen door en langs dichtbevolkte gebieden mijden. Ook mogen zij niet door alle tunnels in Nederland.

Verkeersborden 
Welke wegen niet toegankelijk zijn voor vrachtwagens met gevaarlijke stoffen, wordt aangegeven met verkeersborden. Als tunnels of wegen verboden zijn wordt het verkeer omgeleid langs routes waar het vervoer van die stoffen wel toegestaan is. Ook dit is aangegeven met borden.

Een overzicht van de verkeersborden is te vinden in de folder Vervoer van gevaarlijke stoffen en tunnels.
 
Tunnels 
Vrachtwagens met gevaarlijke stoffen mogen niet door alle tunnels in Nederland. De gevolgen van ongelukken zouden te groot worden. Dit kan bijvoorbeeld zijn omdat er zich veel auto’s in de tunnel kunnen bevinden. Ook kan het zijn dat de gevolgen voor de omgeving van de tunnel heel groot kunnen zijn. Daarom is het bijvoorbeeld verboden om gevaarlijke stoffen te vervoeren door de tunnel van stadion Amsterdam ArenA. 

Voor tunnels is er daarom een veiligheidsindeling. Deze categorie-indeling is in heel Europa hetzelfde. Tunnels worden daarbij ingedeeld in 5 categorieën. Elke categorie heeft een letter, van A tot en met E. Tunnels in de categorie A hebben geen beperkingen voor het vervoer van gevaarlijke stoffen. Voor tunnels in de categorie E gelden de strengste beperkingen.

De tunnels in Nederland zijn als volgt ingedeeld:

  • Categorie A: Roertunnel, Schipholtunnel, Swalmentunnel.
  • Categorie B: In deze categorie zijn in Nederland geen tunnels aangewezen. 
  • Categorie C: Beneluxtunnel, Coentunnel, Drechttunnel, Kiltunnel, Noordtunnel, Sytwendetunnel, Thomassentunnel, Vlaketunnel, Westerscheldetunnel, Wijkertunnel, Zeeburgertunnel.
  • Categorie D: Botlektunnel, Heinenoordtunnel, Hubertustunnel, IJtunnel, Koningstunnel, Maasboulevardtunnel, Maastunnel, Piet Heintunnel, Velsertunnel. 
  • Categorie E: ArenAtunnel.

Welke gevaarlijke stoffen verboden zijn in de verschillende categorieën staat beschreven in de folder Vervoer van gevaarlijke stoffen en tunnels. Deze folder wordt uitgegeven door de Inspectie Verkeer en Waterstaat.

NTG Goederentransport Informatie

NTG Nieuwsoverzicht Goederentransport