Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

'Europa wordt een hub voor cocaïnehandel'

Door Redactie Nationale Transportgids
schedule 2 min
location_on [xx]km
'Europa wordt een hub voor cocaïnehandel'
Europa wordt een knooppunt in de wereldwijde cocaïnehandel, volgens een analyse van de Europese politiesamenwerkingsorganisatie Europol. Er wordt meer cocaïne vanuit Zuid-Amerika naar Europa verscheept dan ooit en vanuit daar verder vervoerd.

Recordhoeveelheden in beslag genomen drugs wijzen op toename van de handel. Volgens voorlopige gegevens is vorig jaar zeker 240 ton cocaïne in beslag genomen. Ter vergelijking: in 2020 werd ongeveer 214 ton cocaïne in beslag genomen.

Havens in België, Nederland en Spanje staan ​​volgens Europol bovenaan de lijst. Maar ook de haven van Hamburg, in het noorden van Duitsland, wordt steeds vaker gebruikt door criminele bendes. Vorig jaar werd daar de recordhoeveelheid van 19,1 ton in beslag genomen.

Vanuit Europa verscheept

Hoeveel cocaïne Europa bereikt, is moeilijk te zeggen. "We gaan ervan uit dat alleen al in Colombia jaarlijks 2000 ton cocaïne wordt geproduceerd", zei een woordvoerder van Europol. "En meer dan 60 procent daarvan wordt naar Europa verscheept."

Slechts een fractie van de drugs wordt in de EU geconsumeerd, aldus Europol. Het grootste deel van de cocaïne wordt vanuit de EU naar Oost-Europa, Azië en Australië vervoerd.

Door: ANP

18 november '22 (10:11)

Steun voor Nederlands initiatief voor meer schone vrachtwagens op klimaattop

Tien nieuwe landen scharen zich achter een Nederlands initiatief voor schoon zwaar wegverkeer. Het gaat om Oekraïne, de Verenigde Staten, Aruba, België, Ierland, Curaçao, de Dominicaanse Republiek, Kroatië, Liechtenstein en Litouwen. Zij zetten vandaag op de klimaattop in Egypte hun handtekening onder de ambitie dat vanaf 2040 alle nieuwe vrachtwagens en bussen in hun land rijden zonder uitlaatgassen. Bijvoorbeeld elektrisch of op waterstof. Het is een volgende stap op weg naar volledig schoon en uitstootvrij wegvervoer in 2050. Het totaal aantal landen dat heeft getekend, staat nu op 26. Dit meldt de Rijksoverheid. 

06 september '22 ( 8:46)

Opstarten Nord Stream 1 hangt af van Siemens Energy

De gastransporten via de Nord Stream 1-gaspijpleiding kunnen pas worden hervat als Siemens Energy de defecte apparatuur repareert. Dat zei het plaatsvervangend hoofd van het Russische staatsgasbedrijf Gazprom. Volgens Vitali Markelov, die met journalisten van Reuters sprak tijdens het Eastern Economic Forum in de Russische havenstad Vladivostok, ligt de bal momenteel bij Siemens. "Je moet het aan Siemens vragen. Ze moeten eerst de apparatuur repareren."

30 augustus '22 ( 9:29)

Olieprijs vandaag daalt licht na sterkste stijging in maand tijd

De olieprijzen gingen dinsdag een dag na de sterkste stijging in een maand tijd licht omlaag. De zorgen over de hoge inflatie overschaduwden daarbij het vooruitzicht van mogelijke productieverminderingen door oliekartel OPEC en bondgenoten. Door de hoge inflatie zullen de centrale banken naar verwachting de rentes blijven verhogen. Dat zal de economie en mogelijk ook de vraag naar olie afremmen.

16 augustus '22 (11:22)

Eurozone importeerde in eerste halfjaar vooral meer energie

De eurozone heeft in de eerste helft van dit jaar fors meer geïmporteerd vanuit de rest van de wereld dan een jaar eerder. De stijging overtreft de toename van de export naar gebieden buiten de eurozone, becijferde het Europese statistiekbureau Eurostat. Dat komt vooral door de import van relatief dure energie. Ook het verdere herstel na corona droeg bij aan toename van de invoer en uitvoer.

16 augustus '22 ( 9:47)

Kabinet praat met GasTerra over verder vullen gasopslag Norg

Het kabinet onderhandelt met GasTerra, de handelstak van gasbedrijf NAM, over het verder vullen van de gasopslag in Norg. Het bedrijf wil gezien de hoge gasprijs nu niet verder gaan dan de eerder afgesproken vulgraad van 80 procent als daar geen nieuwe financiële afspraken over worden gemaakt.

26 juli '22 (12:18)

Gasprijs naar niveau maart door dreiging minder Russisch gas

De gasprijs is dinsdag voor het eerst sinds maart boven de 190 euro per megawattuur gestegen op de toonaangevende Amsterdamse gasbeurs. Gashandelaren reageerden op de aankondiging dat de gastoevoer via de Nord Stream-pijplijn vanaf woensdag gehalveerd wordt tot 20 procent van het normale volume. Daardoor kunnen Europese landen zoals Duitsland de gasvoorraden vermoedelijk niet voldoende aanvullen voor de komende winter.

26 juli '22 ( 9:08)

Gazprom gaat gaslevering via Nord Stream nog meer verlagen

Het Russische staatsgasconcern Gazprom gaat woensdag de gaslevering via de belangrijke pijplijn Nord Stream 1 verder verlagen, naar 20 procent van de maximale capaciteit. Volgens Gazprom is dat vanwege onderhoud aan een turbine. Momenteel ligt de doorvoer door de gaspijpleiding tussen Rusland en Duitsland via de Oostzee op 40 procent van de capaciteit.

26 juli '22 ( 8:51)

EU-lidstaten bereiken akkoord over noodplan gasvoorziening winter

De lidstaten van de Europese Unie hebben een akkoord bereikt over de gasvoorziening komende winter, meldt persbureau DPA op basis van anonieme diplomaten. Het noodplan voorziet erin dat de lidstaten tussen augustus en maart vrijwillig 15 procent minder gas verbruiken.

19 juli '22 ( 9:45)

Albert Heijn bezorgt vanwege hitte geen boodschappen vanmiddag

Supermarktconcern Albert Heijn schrapt dinsdagmiddag vanaf 14.00 uur alle boodschappenbezorgingen. Dat bevestigt het bedrijf na eerdere berichtgeving van het AD. Albert Heijn laat weten het vanwege de verwachte hoge temperaturen niet verantwoord te vinden om bezorgers op pad te sturen.

16 juni '22 (12:48)

Morgen hitteprotocol op wegen in zuiden van het land

Rijkswaterstaat neemt vrijdag en mogelijk zaterdag extra maatregelen op de wegen vanwege de verwachte hoge temperaturen. Vanaf vrijdagochtend 10.00 uur wordt daarom het hitteprotocol in werking gesteld. Dat betekent dat weggebruikers die tussen 10.00 en 20.00 uur met pech langs de weg komen te staan direct worden geholpen en door een berger naar een tankstation of parkeerplaats worden gebracht.