Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add

Aandeelhouders Shell achter klimaatplan, klimaatneutraal in 2050

Door Redactie Nationale Transportgids
schedule 7 min
Aandeelhouders Shell achter klimaatplan, klimaatneutraal in 2050
De aandeelhouders van Shell staan met meerderheid achter de plannen van het olie- en gasconcern om de eigen uitstoot te verlagen en in 2050 klimaatneutraal te worden. Een resolutie van de activistische aandeelhouder Follow This om Shell te dwingen tot nog sterkere klimaatdoelstellingen, haalde niet de meerderheid van de stemmen en kreeg minder steun dan vorig jaar. Eerder op de dag werd de vergadering in Londen nog stilgelegd vanwege een protest van klimaatactivisten in de zaal.

Op de jaarlijkse vergadering stemde circa 80 procent van de aandeelhouders in met de klimaatstrategie van Shell. Daarbij wil Shell dat de uitstoot uit eigen activiteiten in 2030 met 50 procent is verlaagd vergeleken met het niveau van 2016. Het gaat niet om de uitstoot die vrijkomt door het gebruik van de brandstofproducten van Shell door consumenten. Die uitstoot is veel groter dan die van Shell zelf.

Maar Follow This en milieugroeperingen als Milieudefensie vinden dat Shell te weinig doet om de uitstoot te verlagen en te voldoen aan de klimaatafspraken van Parijs om de opwarming van de aarde te beperken. Een resolutie van Follow This waarin Shell wordt opgeroepen nog ambitieuzer te zijn, kreeg ongeveer 20 procent van de stemmen. Vorig jaar was dat nog 30 procent.

Klimaatstrategie de juiste

Topman Ben van Beurden verklaarde dat de klimaatstrategie van het bedrijf de juiste is en dat die in het belang van aandeelhouders, maatschappij en klimaat is. Hij stelde dat de doelen om de uitstoot te verlagen volledig voldoen aan de afspraken van Parijs en dat Shell sterke vooruitgang boekt. Volgens hem speelt Shell een belangrijke rol bij de energievoorziening, zeker gezien nu door de oorlog in Oekraïne de energieprijzen sterk zijn gestegen.

Vorig jaar won Milieudefensie een rechtszaak tegen Shell. Daarbij oordeelde de rechter dat Shell de uitstoot in 2030 met 45 procent verminderd moet hebben, waarbij ook de uitstoot uit het gebruik van producten door consumenten wordt meegerekend. Shell heeft beroep aangetekend. Het bedrijf maakt vooral bezwaar tegen de eis dat het de uitstoot van gebruikers compenseert. Het Britse bedrijf vindt die opgelegde inspanningsverplichting niet haalbaar.

Vonnis

Volgens Milieudefensie houdt het bedrijf zich echter niet aan het vonnis. "Shell blijft lijnrecht tegen het vonnis van de rechter ingaan en brengt daarmee dagelijks mensenlevens in gevaar. Gevaarlijke klimaatverandering zorgt nu al voor overstromingen, bosbranden en extreme hitte", zei campagneleider Nine de Pater van Milieudefensie. "De houding van het bestuur van Shell staat in schril contrast met de luide kritiek die zowel binnen de aandeelhoudersvergadering als buiten te horen was."

Oprichter Mark van Baal van Follow This laat weten dat de aandeelhouders het bedrijf een "klimaatpauze" hebben gegeven vanwege de oorlog in Oekraïne. "Beleggers zijn gezwicht voor het verhaal van Shell dat de energiecrisis die is ontstaan als gevolg van de oorlog in Oekraïne zwaarder weegt dan de klimaatcrisis", zegt Van Baal. "Beide crises moeten tegelijkertijd worden aangepakt door investeringen te verschuiven naar hernieuwbare energiebronnen."

Door: ANP

06 september '22 ( 8:46)

Opstarten Nord Stream 1 hangt af van Siemens Energy

De gastransporten via de Nord Stream 1-gaspijpleiding kunnen pas worden hervat als Siemens Energy de defecte apparatuur repareert. Dat zei het plaatsvervangend hoofd van het Russische staatsgasbedrijf Gazprom. Volgens Vitali Markelov, die met journalisten van Reuters sprak tijdens het Eastern Economic Forum in de Russische havenstad Vladivostok, ligt de bal momenteel bij Siemens. "Je moet het aan Siemens vragen. Ze moeten eerst de apparatuur repareren."

30 augustus '22 ( 9:29)

Olieprijs vandaag daalt licht na sterkste stijging in maand tijd

De olieprijzen gingen dinsdag een dag na de sterkste stijging in een maand tijd licht omlaag. De zorgen over de hoge inflatie overschaduwden daarbij het vooruitzicht van mogelijke productieverminderingen door oliekartel OPEC en bondgenoten. Door de hoge inflatie zullen de centrale banken naar verwachting de rentes blijven verhogen. Dat zal de economie en mogelijk ook de vraag naar olie afremmen.

16 augustus '22 (11:22)

Eurozone importeerde in eerste halfjaar vooral meer energie

De eurozone heeft in de eerste helft van dit jaar fors meer geïmporteerd vanuit de rest van de wereld dan een jaar eerder. De stijging overtreft de toename van de export naar gebieden buiten de eurozone, becijferde het Europese statistiekbureau Eurostat. Dat komt vooral door de import van relatief dure energie. Ook het verdere herstel na corona droeg bij aan toename van de invoer en uitvoer.

16 augustus '22 ( 9:47)

Kabinet praat met GasTerra over verder vullen gasopslag Norg

Het kabinet onderhandelt met GasTerra, de handelstak van gasbedrijf NAM, over het verder vullen van de gasopslag in Norg. Het bedrijf wil gezien de hoge gasprijs nu niet verder gaan dan de eerder afgesproken vulgraad van 80 procent als daar geen nieuwe financiële afspraken over worden gemaakt.

26 juli '22 (12:18)

Gasprijs naar niveau maart door dreiging minder Russisch gas

De gasprijs is dinsdag voor het eerst sinds maart boven de 190 euro per megawattuur gestegen op de toonaangevende Amsterdamse gasbeurs. Gashandelaren reageerden op de aankondiging dat de gastoevoer via de Nord Stream-pijplijn vanaf woensdag gehalveerd wordt tot 20 procent van het normale volume. Daardoor kunnen Europese landen zoals Duitsland de gasvoorraden vermoedelijk niet voldoende aanvullen voor de komende winter.

26 juli '22 ( 9:08)

Gazprom gaat gaslevering via Nord Stream nog meer verlagen

Het Russische staatsgasconcern Gazprom gaat woensdag de gaslevering via de belangrijke pijplijn Nord Stream 1 verder verlagen, naar 20 procent van de maximale capaciteit. Volgens Gazprom is dat vanwege onderhoud aan een turbine. Momenteel ligt de doorvoer door de gaspijpleiding tussen Rusland en Duitsland via de Oostzee op 40 procent van de capaciteit.

26 juli '22 ( 8:51)

EU-lidstaten bereiken akkoord over noodplan gasvoorziening winter

De lidstaten van de Europese Unie hebben een akkoord bereikt over de gasvoorziening komende winter, meldt persbureau DPA op basis van anonieme diplomaten. Het noodplan voorziet erin dat de lidstaten tussen augustus en maart vrijwillig 15 procent minder gas verbruiken.

19 juli '22 ( 9:45)

Albert Heijn bezorgt vanwege hitte geen boodschappen vanmiddag

Supermarktconcern Albert Heijn schrapt dinsdagmiddag vanaf 14.00 uur alle boodschappenbezorgingen. Dat bevestigt het bedrijf na eerdere berichtgeving van het AD. Albert Heijn laat weten het vanwege de verwachte hoge temperaturen niet verantwoord te vinden om bezorgers op pad te sturen.

16 juni '22 (12:48)

Morgen hitteprotocol op wegen in zuiden van het land

Rijkswaterstaat neemt vrijdag en mogelijk zaterdag extra maatregelen op de wegen vanwege de verwachte hoge temperaturen. Vanaf vrijdagochtend 10.00 uur wordt daarom het hitteprotocol in werking gesteld. Dat betekent dat weggebruikers die tussen 10.00 en 20.00 uur met pech langs de weg komen te staan direct worden geholpen en door een berger naar een tankstation of parkeerplaats worden gebracht.

01 juni '22 ( 9:29)

'Europa wordt een hub voor cocaïnehandel'

Europa wordt een knooppunt in de wereldwijde cocaïnehandel, volgens een analyse van de Europese politiesamenwerkingsorganisatie Europol. Er wordt meer cocaïne vanuit Zuid-Amerika naar Europa verscheept dan ooit en vanuit daar verder vervoerd.