Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Shell trekt zich vanwege oorlog Oekraïne terug uit Rusland

Door Redactie Nationale Transportgids
schedule 6 min
location_on [xx]km
Shell trekt zich vanwege oorlog Oekraïne terug uit Rusland
Olie- en gasconcern Shell trekt zich grotendeels terug uit Rusland vanwege de oorlog in Oekraïne. Daarmee volgt Shell het voorbeeld van het Britse BP en het Noorse Equinor, die ook al aankondigden afscheid te nemen van samenwerkingen met Russische staatsbedrijven. Alleen de ongeveer 400 tankstations die Shell in Rusland heeft, stoot het bedrijf niet af.

In een verklaring laat Shell weten van plan te zijn al zijn samenwerkingsverbanden met staatsgasbedrijf Gazprom te beëindigen. "We zijn geschokt door het verlies van levens in Oekraïne door een zinloze daad van militaire agressie die de Europese veiligheid bedreigt", stelt topman Ben van Beurden. "Ons besluit om te vertrekken is er een dat we met overtuiging nemen. We kunnen - en zullen - niet toekijken."

Al die aandelen in samenwerkingsverbanden stonden eind vorig jaar voor ongeveer 3 miljard dollar bij Shell in de boeken. Omgerekend is dat zo'n 2,7 miljard euro. Het olie- en gasconcern denkt dat de verkoop minder oplevert dan de boekwaarde en dat het dus een verlies erop lijdt.

Sakhalin-II

Shell telt meer dan vijfhonderd medewerkers in Rusland en is betrokken bij verschillende projecten. Zo heeft het concern een belang van 27,5 procent in een groot project voor vloeibaar gemaakt aardgas (lng) in het oosten van Rusland, genaamd Sakhalin-II. Dat project is eigendom van Gazprom. Andere aandeelhouders zijn de Japanse handelshuizen Mitsui en Mitsubishi. Vorig jaar verdiende Shell aan dit project alleen al 700 miljoen dollar, of circa 625 miljoen euro.

Daarnaast werkt Shell aan projecten in het westen en noordwesten van Siberië, eveneens via belangen. Ook is Shell geldschieter van de omstreden gaspijplijn Nord Stream 2 die loopt van Rusland naar Duitsland via de Oostzee.

Russische Revolutie

Het concern was al voor de Russische Revolutie van 1917 actief in Rusland. Ten tijde van het communistisch bewind werden de bezittingen van Shell door de staat genationaliseerd. Pas in 1983 keerde de onderneming terug, met een kantoor om de belangen van het bedrijf te vertegenwoordigen. In 1992, na de val van de Sovjet-Unie, begon Shell er weer met echt fysiek werk door een smeermiddelentak op te zetten in het land.

"Juiste beslissing"

De Britse minister van Economische Zaken Kwasi Kwarteng liet weten de beslissing van Shell te verwelkomen. "Shell heeft de juiste beslissing genomen om zijn belangen in Rusland te verkopen. Er is nu een sterke morele plicht voor Britse bedrijven om Rusland te isoleren", aldus Kwarteng. "Deze invasie moet een strategische mislukking worden voor Poetin."

Door: ANP

18 november '22 (10:11)

Steun voor Nederlands initiatief voor meer schone vrachtwagens op klimaattop

Tien nieuwe landen scharen zich achter een Nederlands initiatief voor schoon zwaar wegverkeer. Het gaat om Oekraïne, de Verenigde Staten, Aruba, België, Ierland, Curaçao, de Dominicaanse Republiek, Kroatië, Liechtenstein en Litouwen. Zij zetten vandaag op de klimaattop in Egypte hun handtekening onder de ambitie dat vanaf 2040 alle nieuwe vrachtwagens en bussen in hun land rijden zonder uitlaatgassen. Bijvoorbeeld elektrisch of op waterstof. Het is een volgende stap op weg naar volledig schoon en uitstootvrij wegvervoer in 2050. Het totaal aantal landen dat heeft getekend, staat nu op 26. Dit meldt de Rijksoverheid. 

06 september '22 ( 8:46)

Opstarten Nord Stream 1 hangt af van Siemens Energy

De gastransporten via de Nord Stream 1-gaspijpleiding kunnen pas worden hervat als Siemens Energy de defecte apparatuur repareert. Dat zei het plaatsvervangend hoofd van het Russische staatsgasbedrijf Gazprom. Volgens Vitali Markelov, die met journalisten van Reuters sprak tijdens het Eastern Economic Forum in de Russische havenstad Vladivostok, ligt de bal momenteel bij Siemens. "Je moet het aan Siemens vragen. Ze moeten eerst de apparatuur repareren."

30 augustus '22 ( 9:29)

Olieprijs vandaag daalt licht na sterkste stijging in maand tijd

De olieprijzen gingen dinsdag een dag na de sterkste stijging in een maand tijd licht omlaag. De zorgen over de hoge inflatie overschaduwden daarbij het vooruitzicht van mogelijke productieverminderingen door oliekartel OPEC en bondgenoten. Door de hoge inflatie zullen de centrale banken naar verwachting de rentes blijven verhogen. Dat zal de economie en mogelijk ook de vraag naar olie afremmen.

16 augustus '22 (11:22)

Eurozone importeerde in eerste halfjaar vooral meer energie

De eurozone heeft in de eerste helft van dit jaar fors meer geïmporteerd vanuit de rest van de wereld dan een jaar eerder. De stijging overtreft de toename van de export naar gebieden buiten de eurozone, becijferde het Europese statistiekbureau Eurostat. Dat komt vooral door de import van relatief dure energie. Ook het verdere herstel na corona droeg bij aan toename van de invoer en uitvoer.

16 augustus '22 ( 9:47)

Kabinet praat met GasTerra over verder vullen gasopslag Norg

Het kabinet onderhandelt met GasTerra, de handelstak van gasbedrijf NAM, over het verder vullen van de gasopslag in Norg. Het bedrijf wil gezien de hoge gasprijs nu niet verder gaan dan de eerder afgesproken vulgraad van 80 procent als daar geen nieuwe financiële afspraken over worden gemaakt.

26 juli '22 (12:18)

Gasprijs naar niveau maart door dreiging minder Russisch gas

De gasprijs is dinsdag voor het eerst sinds maart boven de 190 euro per megawattuur gestegen op de toonaangevende Amsterdamse gasbeurs. Gashandelaren reageerden op de aankondiging dat de gastoevoer via de Nord Stream-pijplijn vanaf woensdag gehalveerd wordt tot 20 procent van het normale volume. Daardoor kunnen Europese landen zoals Duitsland de gasvoorraden vermoedelijk niet voldoende aanvullen voor de komende winter.

26 juli '22 ( 9:08)

Gazprom gaat gaslevering via Nord Stream nog meer verlagen

Het Russische staatsgasconcern Gazprom gaat woensdag de gaslevering via de belangrijke pijplijn Nord Stream 1 verder verlagen, naar 20 procent van de maximale capaciteit. Volgens Gazprom is dat vanwege onderhoud aan een turbine. Momenteel ligt de doorvoer door de gaspijpleiding tussen Rusland en Duitsland via de Oostzee op 40 procent van de capaciteit.

26 juli '22 ( 8:51)

EU-lidstaten bereiken akkoord over noodplan gasvoorziening winter

De lidstaten van de Europese Unie hebben een akkoord bereikt over de gasvoorziening komende winter, meldt persbureau DPA op basis van anonieme diplomaten. Het noodplan voorziet erin dat de lidstaten tussen augustus en maart vrijwillig 15 procent minder gas verbruiken.

19 juli '22 ( 9:45)

Albert Heijn bezorgt vanwege hitte geen boodschappen vanmiddag

Supermarktconcern Albert Heijn schrapt dinsdagmiddag vanaf 14.00 uur alle boodschappenbezorgingen. Dat bevestigt het bedrijf na eerdere berichtgeving van het AD. Albert Heijn laat weten het vanwege de verwachte hoge temperaturen niet verantwoord te vinden om bezorgers op pad te sturen.

16 juni '22 (12:48)

Morgen hitteprotocol op wegen in zuiden van het land

Rijkswaterstaat neemt vrijdag en mogelijk zaterdag extra maatregelen op de wegen vanwege de verwachte hoge temperaturen. Vanaf vrijdagochtend 10.00 uur wordt daarom het hitteprotocol in werking gesteld. Dat betekent dat weggebruikers die tussen 10.00 en 20.00 uur met pech langs de weg komen te staan direct worden geholpen en door een berger naar een tankstation of parkeerplaats worden gebracht.