Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

PostNL bezorgde eind 2021 minder pakketten door logistieke problemen

Door Redactie Nationale Transportgids
schedule 4 min
location_on [xx]km
PostNL bezorgde eind 2021 minder pakketten door logistieke problemen
PostNL heeft in de laatste drie maanden van vorig jaar minder pakketten bezorgd dan een jaar eerder. Volgens de pakket- en postbezorger komt dit door het "eenmalige effect vanwege Covid-19", waardoor in dezelfde periode in 2020 uitzonderlijk veel pakketten werden verzonden. Maar het bedrijf had ook last van knelpunten in internationale logistieke ketens en nieuwe btw-regels voor kleine pakketjes van buiten de Europese Unie.

Door het snelle economische herstel is er al maandenlang een grote vraag naar ruimte om goederen te vervoeren op schepen en vliegtuigen, waardoor die steeds schaarser wordt. Dat zorgde volgens PostNL voor verstoringen bij internationale pakketbezorging. Tegelijkertijd moet sinds 1 juli ook voor kleinere pakketjes van buiten de EU btw worden betaald. Ook pakt China de handel in namaak-artikelen harder aan, wat de volumes raakt.

PostNL vervoerde in het vierde kwartaal 5,3 procent minder pakketten dan een jaar eerder, schat het bedrijf bij zijn voorlopige resultaten. Als er geen eenmalig effect was van de coronapandemie zou er juist een stijging van ruim 9 procent zijn geweest, aldus de onderneming. Ook de opbrengsten bij de divisie voor post namen af, waardoor de totale opbrengst in het slotkwartaal uitkwam op 936 miljoen euro. Dat was een jaar eerder ruim 1 miljard euro.

Groei online shoppen

In heel 2021 groeide PostNL wel stevig door dankzij de grote populariteit van online shoppen. Over heel het afgelopen jaar gemeten bezorgde het bedrijf 14 procent meer pakketten dan in 2020. De jaaromzet komt volgens nog niet gecontroleerde cijfers uit op circa 3,5 miljard euro, tegenover bijna 3,3 miljard euro een jaar eerder.

Cijfers over de nettowinst geeft PostNL pas bij de presentatie van zijn definitieve resultaten eind februari. Wel meldde het bedrijf dat de winst voor belastingen en grote eenmalige posten uitkomt op ongeveer 277 miljoen euro voor heel 2021, waar dat een jaar eerder nog 197 miljoen euro was. Aandeelhouders delen mee in die stijging. Het bedrijf gaat dit en volgend jaar voor 250 miljoen euro eigen aandelen inkopen, wat de waarde van de overgebleven stukken stuwt. Daarmee wil PostNL voorkomen dat de waarde van aandelen 'verwatert' door winstuitkeringen in aandelen.

Door: ANP

18 november '22 (10:11)

Steun voor Nederlands initiatief voor meer schone vrachtwagens op klimaattop

Tien nieuwe landen scharen zich achter een Nederlands initiatief voor schoon zwaar wegverkeer. Het gaat om Oekraïne, de Verenigde Staten, Aruba, België, Ierland, Curaçao, de Dominicaanse Republiek, Kroatië, Liechtenstein en Litouwen. Zij zetten vandaag op de klimaattop in Egypte hun handtekening onder de ambitie dat vanaf 2040 alle nieuwe vrachtwagens en bussen in hun land rijden zonder uitlaatgassen. Bijvoorbeeld elektrisch of op waterstof. Het is een volgende stap op weg naar volledig schoon en uitstootvrij wegvervoer in 2050. Het totaal aantal landen dat heeft getekend, staat nu op 26. Dit meldt de Rijksoverheid. 

06 september '22 ( 8:46)

Opstarten Nord Stream 1 hangt af van Siemens Energy

De gastransporten via de Nord Stream 1-gaspijpleiding kunnen pas worden hervat als Siemens Energy de defecte apparatuur repareert. Dat zei het plaatsvervangend hoofd van het Russische staatsgasbedrijf Gazprom. Volgens Vitali Markelov, die met journalisten van Reuters sprak tijdens het Eastern Economic Forum in de Russische havenstad Vladivostok, ligt de bal momenteel bij Siemens. "Je moet het aan Siemens vragen. Ze moeten eerst de apparatuur repareren."

30 augustus '22 ( 9:29)

Olieprijs vandaag daalt licht na sterkste stijging in maand tijd

De olieprijzen gingen dinsdag een dag na de sterkste stijging in een maand tijd licht omlaag. De zorgen over de hoge inflatie overschaduwden daarbij het vooruitzicht van mogelijke productieverminderingen door oliekartel OPEC en bondgenoten. Door de hoge inflatie zullen de centrale banken naar verwachting de rentes blijven verhogen. Dat zal de economie en mogelijk ook de vraag naar olie afremmen.

16 augustus '22 (11:22)

Eurozone importeerde in eerste halfjaar vooral meer energie

De eurozone heeft in de eerste helft van dit jaar fors meer geïmporteerd vanuit de rest van de wereld dan een jaar eerder. De stijging overtreft de toename van de export naar gebieden buiten de eurozone, becijferde het Europese statistiekbureau Eurostat. Dat komt vooral door de import van relatief dure energie. Ook het verdere herstel na corona droeg bij aan toename van de invoer en uitvoer.

16 augustus '22 ( 9:47)

Kabinet praat met GasTerra over verder vullen gasopslag Norg

Het kabinet onderhandelt met GasTerra, de handelstak van gasbedrijf NAM, over het verder vullen van de gasopslag in Norg. Het bedrijf wil gezien de hoge gasprijs nu niet verder gaan dan de eerder afgesproken vulgraad van 80 procent als daar geen nieuwe financiële afspraken over worden gemaakt.

26 juli '22 (12:18)

Gasprijs naar niveau maart door dreiging minder Russisch gas

De gasprijs is dinsdag voor het eerst sinds maart boven de 190 euro per megawattuur gestegen op de toonaangevende Amsterdamse gasbeurs. Gashandelaren reageerden op de aankondiging dat de gastoevoer via de Nord Stream-pijplijn vanaf woensdag gehalveerd wordt tot 20 procent van het normale volume. Daardoor kunnen Europese landen zoals Duitsland de gasvoorraden vermoedelijk niet voldoende aanvullen voor de komende winter.

26 juli '22 ( 9:08)

Gazprom gaat gaslevering via Nord Stream nog meer verlagen

Het Russische staatsgasconcern Gazprom gaat woensdag de gaslevering via de belangrijke pijplijn Nord Stream 1 verder verlagen, naar 20 procent van de maximale capaciteit. Volgens Gazprom is dat vanwege onderhoud aan een turbine. Momenteel ligt de doorvoer door de gaspijpleiding tussen Rusland en Duitsland via de Oostzee op 40 procent van de capaciteit.

26 juli '22 ( 8:51)

EU-lidstaten bereiken akkoord over noodplan gasvoorziening winter

De lidstaten van de Europese Unie hebben een akkoord bereikt over de gasvoorziening komende winter, meldt persbureau DPA op basis van anonieme diplomaten. Het noodplan voorziet erin dat de lidstaten tussen augustus en maart vrijwillig 15 procent minder gas verbruiken.

19 juli '22 ( 9:45)

Albert Heijn bezorgt vanwege hitte geen boodschappen vanmiddag

Supermarktconcern Albert Heijn schrapt dinsdagmiddag vanaf 14.00 uur alle boodschappenbezorgingen. Dat bevestigt het bedrijf na eerdere berichtgeving van het AD. Albert Heijn laat weten het vanwege de verwachte hoge temperaturen niet verantwoord te vinden om bezorgers op pad te sturen.

16 juni '22 (12:48)

Morgen hitteprotocol op wegen in zuiden van het land

Rijkswaterstaat neemt vrijdag en mogelijk zaterdag extra maatregelen op de wegen vanwege de verwachte hoge temperaturen. Vanaf vrijdagochtend 10.00 uur wordt daarom het hitteprotocol in werking gesteld. Dat betekent dat weggebruikers die tussen 10.00 en 20.00 uur met pech langs de weg komen te staan direct worden geholpen en door een berger naar een tankstation of parkeerplaats worden gebracht.