Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Reinigen en desinfecteren na transport: alles over pH-meters

Door Redactie Nationale Transportgids
schedule 6 min
location_on [xx]km
pH meters transport
Net als in diverse andere sectoren, heeft ook de transportsector te maken met een aantal wettelijke verplichtingen. Eén daarvan heeft betrekking op de reiniging en het desinfecteren van de tank. Na afloop van de transport van levensmiddelen, zoals richting supermarkten en groothandels, is het van belang om de tank volledig te reinigen en desinfecteren. Dit voorkomt microbiologische groei van bacteriën en schimmels. Betrouwbaarheid speelt daarin een centrale rol. Hoe kunnen we hard maken dat het laatste spoelwater over de juiste beschikt?

pH-meters meten de zuurtegraad

Grondige reiniging en desinfectie: het ontbreekt nogal eens aan een 100% betrouwbare meting. Dat betekent dat er altijd een minieme kans is op de aanwas van bacteriën en schimmels. Een ongewenste situatie voor transportbedrijven die actief zijn in de levensmiddelenindustrie. Omdat bij problemen rondom bacteriën in voeding altijd alle schakels vanaf productie tot levering en verkoop worden doorlopen, is de kans aanwezig dat het probleem binnen de transport van levensmiddelen wordt gevonden. Daar pluk je als transportbedrijf de zure vruchten van.

Hoe verklein je het risico op microbiologische groei ten tijde van de transport van levensmiddelen? kunnen hierin als oplossing dienen. Dit instrument kennen we al binnen de levensmiddelenindustrie in de vorm van het meten van de zuurtegraad in onze voeding, maar ook bij het reinigen en desinfecteren van oppervlakken kan de pH-meter een belangrijke rol spelen. Hoe zit dat?

Waarde en concentraties spoelwater

Bij het reinigen en desinfecteren van oppervlakken, in dit geval de binnenzijde van een tank na transport, kon tot voorheen (vrijwel) geen garantie worden gegeven dat dit het gewenste effect heeft gehad. Dit heeft te maken met het gebrek aan betrouwbare meetapparatuur, waardoor concentraties bacteriën en schimmels in het laatste spoelwater niet gemeten kunnen worden. Juist die concentraties in het laatste spoelwater, ook wel afvalwater genoemd, zijn bepalend om er zeker van te zijn dat er geen sprake is van microbiologische groei.

Doel van de meting met pH-meters om vast te stellen of de concentraties bacterien of schimmels daadwerkelijk op aanvaardbaar niveau zitten. De pH-meters zorgen voor een zeer nauwkeurige meting van het laatste spoelwater, hetgeen het gewenste effect kan bevestigen, dan wel ontkennen.

Meer aandacht voor hygiëne 

Voedselveiligheid is al jaren een groot thema binnen de transport van levensmiddelen. Dit alles is vastgelegd in de hernieuwde HACCP Hygiënecode, welke stamt uit het jaar 2017. Om procedures vanuit de transport van levensmiddelen nog beter na te kunnen leven, is het reinigen en desinfecteren van de tank na transport een onmisbare schakel. Het voorkomt microbiologische groei van bacteriën en schimmels, waardoor binnen de schakel tussen producent en verkooppunt geen complicaties zullen spelen. Voor transportbedrijven kan de pH-meter dan ook gaan gelden als toonaangevende meetmethode bij het reinigen en desinfecteren van haar vervoersmiddelen. 

18 november '22 (10:11)

Steun voor Nederlands initiatief voor meer schone vrachtwagens op klimaattop

Tien nieuwe landen scharen zich achter een Nederlands initiatief voor schoon zwaar wegverkeer. Het gaat om Oekraïne, de Verenigde Staten, Aruba, België, Ierland, Curaçao, de Dominicaanse Republiek, Kroatië, Liechtenstein en Litouwen. Zij zetten vandaag op de klimaattop in Egypte hun handtekening onder de ambitie dat vanaf 2040 alle nieuwe vrachtwagens en bussen in hun land rijden zonder uitlaatgassen. Bijvoorbeeld elektrisch of op waterstof. Het is een volgende stap op weg naar volledig schoon en uitstootvrij wegvervoer in 2050. Het totaal aantal landen dat heeft getekend, staat nu op 26. Dit meldt de Rijksoverheid. 

06 september '22 ( 8:46)

Opstarten Nord Stream 1 hangt af van Siemens Energy

De gastransporten via de Nord Stream 1-gaspijpleiding kunnen pas worden hervat als Siemens Energy de defecte apparatuur repareert. Dat zei het plaatsvervangend hoofd van het Russische staatsgasbedrijf Gazprom. Volgens Vitali Markelov, die met journalisten van Reuters sprak tijdens het Eastern Economic Forum in de Russische havenstad Vladivostok, ligt de bal momenteel bij Siemens. "Je moet het aan Siemens vragen. Ze moeten eerst de apparatuur repareren."

30 augustus '22 ( 9:29)

Olieprijs vandaag daalt licht na sterkste stijging in maand tijd

De olieprijzen gingen dinsdag een dag na de sterkste stijging in een maand tijd licht omlaag. De zorgen over de hoge inflatie overschaduwden daarbij het vooruitzicht van mogelijke productieverminderingen door oliekartel OPEC en bondgenoten. Door de hoge inflatie zullen de centrale banken naar verwachting de rentes blijven verhogen. Dat zal de economie en mogelijk ook de vraag naar olie afremmen.

16 augustus '22 (11:22)

Eurozone importeerde in eerste halfjaar vooral meer energie

De eurozone heeft in de eerste helft van dit jaar fors meer geïmporteerd vanuit de rest van de wereld dan een jaar eerder. De stijging overtreft de toename van de export naar gebieden buiten de eurozone, becijferde het Europese statistiekbureau Eurostat. Dat komt vooral door de import van relatief dure energie. Ook het verdere herstel na corona droeg bij aan toename van de invoer en uitvoer.

16 augustus '22 ( 9:47)

Kabinet praat met GasTerra over verder vullen gasopslag Norg

Het kabinet onderhandelt met GasTerra, de handelstak van gasbedrijf NAM, over het verder vullen van de gasopslag in Norg. Het bedrijf wil gezien de hoge gasprijs nu niet verder gaan dan de eerder afgesproken vulgraad van 80 procent als daar geen nieuwe financiële afspraken over worden gemaakt.

26 juli '22 (12:18)

Gasprijs naar niveau maart door dreiging minder Russisch gas

De gasprijs is dinsdag voor het eerst sinds maart boven de 190 euro per megawattuur gestegen op de toonaangevende Amsterdamse gasbeurs. Gashandelaren reageerden op de aankondiging dat de gastoevoer via de Nord Stream-pijplijn vanaf woensdag gehalveerd wordt tot 20 procent van het normale volume. Daardoor kunnen Europese landen zoals Duitsland de gasvoorraden vermoedelijk niet voldoende aanvullen voor de komende winter.

26 juli '22 ( 9:08)

Gazprom gaat gaslevering via Nord Stream nog meer verlagen

Het Russische staatsgasconcern Gazprom gaat woensdag de gaslevering via de belangrijke pijplijn Nord Stream 1 verder verlagen, naar 20 procent van de maximale capaciteit. Volgens Gazprom is dat vanwege onderhoud aan een turbine. Momenteel ligt de doorvoer door de gaspijpleiding tussen Rusland en Duitsland via de Oostzee op 40 procent van de capaciteit.

26 juli '22 ( 8:51)

EU-lidstaten bereiken akkoord over noodplan gasvoorziening winter

De lidstaten van de Europese Unie hebben een akkoord bereikt over de gasvoorziening komende winter, meldt persbureau DPA op basis van anonieme diplomaten. Het noodplan voorziet erin dat de lidstaten tussen augustus en maart vrijwillig 15 procent minder gas verbruiken.

19 juli '22 ( 9:45)

Albert Heijn bezorgt vanwege hitte geen boodschappen vanmiddag

Supermarktconcern Albert Heijn schrapt dinsdagmiddag vanaf 14.00 uur alle boodschappenbezorgingen. Dat bevestigt het bedrijf na eerdere berichtgeving van het AD. Albert Heijn laat weten het vanwege de verwachte hoge temperaturen niet verantwoord te vinden om bezorgers op pad te sturen.

16 juni '22 (12:48)

Morgen hitteprotocol op wegen in zuiden van het land

Rijkswaterstaat neemt vrijdag en mogelijk zaterdag extra maatregelen op de wegen vanwege de verwachte hoge temperaturen. Vanaf vrijdagochtend 10.00 uur wordt daarom het hitteprotocol in werking gesteld. Dat betekent dat weggebruikers die tussen 10.00 en 20.00 uur met pech langs de weg komen te staan direct worden geholpen en door een berger naar een tankstation of parkeerplaats worden gebracht.