Britten treffen voorbereidingen voor grenscontroles voor goederen uit EU

Vorige week werd al bekend dat de Britse premier Boris Johnson wil dat er nu de Brexit heeft plaatsgevonden volledige douane- en grenscontroles voor goederen uit de Europese Unie worden ingesteld. Nu blijkt uit informatie die vrijgegeven is door de Britse overheid dat het Verenigd Koninkrijk al druk bezig is met de voorbereidingen hiervoor. Dit meldt Nu.nl.

Het Verenigd Koninkrijk maakt sinds 1 februari geen deel meer uit van de Europese Unie, maar momenteel heeft dit nog niet tot veel wezenlijke veranderingen geleid. Dit komt doordat we ons momenteel nog in de overgangsperiode bevinden. Tijdens deze overgangsperiode gelden voor het Verenigd Koninkrijk nog dezelfde import- en exportregels als voor de rest van de Europese Unie. Aan het einde van het jaar, als de overgangsperiode voorbij is, komt daar echter een einde aan.

Douaneprocedures

Na de overgangsperiode wil het Verenigd Koninkrijk een vrijhandelsakkoord sluiten met de gehele Europese Unie, de grootste handelspartner van de Britten. Het Verenigd Koninkrijk maakt dan geen deel meer uit van de douane-unie en de interne markt, en dat betekent dat er ook weer douaneprocedures geïntroduceerd zullen worden. Momenteel is het Verenigd Koninkrijk bezig de oude douanecontroles nieuw leven in te blazen.

Door: Nationale Transportgids