Nederlandse vrachtwagenchauffeur betrokken bij ernstig ongeluk Beverentunnel

Gistermiddag vond er een ernstig ongeluk plaats bij een file in de Beverentunnel in Antwerpen, waarbij één dode viel, vijf zwaargewonden en 44 lichtgewonden. Eén van de betrokkenen bij het ongeval is een Nederlandse trucker, die vertelt dat het tunneldoseringssysteem van de tunnel niet was geactiveerd terwijl dat tijdens files normaal gesproken wel zo is. Dit meldt De Gelderlander.

In de Beverentunnel vinden vaak kop-staartaanrijdingen plaats en om te zorgen dat dit minder vaak gebeurt is vorig jaar een systeem van tunneldosering ingevoerd. Dit systeem zorgt ervoor dat er bij filevorming minder rijstroken beschikbaar zijn zodat de staart van de file niet in de tunnel komt te staan. Volgens de Nederlandse vrachtwagenchauffeur die betrokken was bij het zware ongeval was dit systeem gisteren echter niet geactiveerd, terwijl er wel een file in de tunnel stond.

“Mijn voet schoot van de rem”

De vrachtwagenchauffeur legt uit dat hij achter een vrachtwagen met een ADR-lading (een gevaarlijke stof) reed. Gezien deze lading hield de trucker veilig afstand, maar ineens zag hij de remlichten van de wagen voor hem aangaan, waarna ze tot stilstand kwamen in de tunnel. “Luttele seconden daarna volgde een enorme klap. Mijn voet schoot van de rem waarna ik tegen de vrachtwagen voor mij reed.”

Kop-staartaanrijding

Uiteindelijk raakten er twee bussen, drie vrachtwagens en een auto betrokken bij de kop-staartaanrijding. Het is nog niet veel duidelijk over de toedracht van het ongeval, maar getuigen hebben aangegeven dat ze een Bulgaarse vrachtwagenchauffeur met hoge snelheid op een in de tunnel stilstaande auto zagen inrijden. De auto werd vervolgens geplet tussen de truck en één van de betrokken bussen, waarna die bus weer op een voorliggende bus botste. Daarvoor stonden de twee vrachtwagens die ook werden geraakt. De bestuurder van de auto is ter plekke overleden.

Het is nog onduidelijk waarom de tunneldosering niet actief was tijdens de file.

Door: Nationale Transportgids