Werkgelegenheid haven Moerdijk gestegen

De werkgelegenheid op haven- en industrieterrein Moerdijk is in 2019 gegroeid met 4,8 procent. Op het terrein werken nu 10.029 mensen, waarvan 92,6 procent in vaste dienst. Dit meldt de provincie Noord-Brabant. 

De groei in banen is mede dankzij de komst van elf nieuwe bedrijven. Het Havenbedrijf Moerdijk meldt dit op basis van een jaarlijks onderzoek onder alle bedrijven die zijn gevestigd  op het terrein.

Belangrijke werkgever

De haven biedt werk via de bedrijven die op het terrein zijn gevestigd, maar stimuleert ook bedrijvigheid bij bedrijven die diensten of producten leveren aan de haven. In 2019 gaat dat om ongeveer 8.930 werknemers. In totaal bood het haven- en industrieterrein daarmee werk aan 18.959 mensen.

De haven is daarmee een belangrijke werkgever voor West-Brabant. 19,8 procent van alle medewerkers woont in Moerdijk en 41,3 procent woont verspreid over de regio. De overige werknemers wonen in de Drechtsteden, regio Rijnmond en andere gebieden buiten Brabant. 25 procent van de werknemers werkt in de techniek, 25 procent in de logistiek en 15 procent is leidinggevende.

Economisch sterke regio

Havendirecteur Ferdinand van den Oever reageert verheugt op de nieuwe cijfers: “Hoewel de groei van ons haven- en industrieterrein niet is toegenomen, zien we de directe en indirecte werkgelegenheid stijgen. De cijfers benadrukken onze positie als economisch sterke speler. Na Brainport Eindhoven zijn we goed voor de meeste banen in Noord Brabant. Ook in 2020 verwachten we een lichte groei, onder andere door de vestiging van nieuwe bedrijven.”

Het bedrijf Frigo Breda, transporteur en distributeur van levensmiddelen, kondigde onlangs aan zich in juni 2020 in de haven te vestigen. Het bedrijf bouwt nu een nieuw kantoor en een koel- en vrieshuis met een capaciteit van 70.000 pallets.

Door: Nationale Transportgids