Normal_tractor__trekker

Vanmiddag debatteert de Tweede Kamer over de kentekenplicht voor tractoren. Een meerderheid in de Kamer wil dat tractoren in de toekomst alleen nog de openbare weg op mogen als zij een kenteken hebben. De discussie hierover laaide weer op naar aanleiding van de boerenprotesten. Dit meldt de NOS.

Volgens meerdere partijen draait het om veiligheid op de weg. De PvdA zegt altijd al voor een kentekenplicht te zijn voor tractoren en alleen maar meer overtuigd te zijn geraakt door boerenprotesten, waar veel verkeersregels bij werden overtreden, wat tot gevaarlijke situaties leidde. Hiervoor konden geen boetes worden uitgedeeld vanwege het gebrek aan kentekens. D66-Kamerlid Sienot zegt dat het raar is dat er nog geen kentekenplicht is voor tractors: “Als je met een snelle e-bike of scooter de weg op wilt, heb je een kenteken nodig, maar met een enorme tractor niet.”

Instemmende partijen

Regeringspartijen VVD en D66 zullen zijn in ieder geval voor de kentekenplicht, evenals GroenLinks, PvdA en de Partij voor de Dieren bij de oppositie. CDA heeft aangegeven zijn standpunt nog niet te hebben bepaald.

Als de Tweede en Eerste kamer allebei instemmen met de kentekenplicht is het de bedoeling dat deze per 1 januari 2025 wordt ingevoerd.

Door: Nationale Transportgids