Nederland importeert goederen uit China vooral voor export

In 2018 importeerde Nederland voor 39,2 miljard euro aan goederen uit China, waarvan twee derde weer naar andere landen werd geëxporteerd. Bedrijven voeren uit China relatief vaak hightechproducten in die ze verder verwerken. Dit meldt het CBS in de publicatie “De Nederlandse importafhankelijkheid van China, Rusland en de VS”. 

De goedereninvoer uit China groeide de laatste drie decennia veel harder dan de totale goedereninvoer. Het aandeel van goederen uit China in de import steeg van 0,5 procent in 1988 naar 8,9 procent in 2018. De laatste jaren schommelde dit aandeel tussen 8 en 9 procent.

Nederland toegangspoort naar Europese markten

Van de 39,2 miljard euro aan goederen die Nederland in 2018 uit China importeerde, was 26,3 miljard euro bestemd voor wederuitvoer en bijna 12,9 miljard euro voor de Nederlandse markt. Ongeveer twee derde van de uit China geïmporteerde goederen verliet Nederland in vrijwel onbewerkte staat.

De goedereninvoer uit China bestemd voor de Nederlandse markt bestond voor 7,6 miljard euro aan directe invoer als input voor de productie van goederen en diensten door bedrijven in Nederland (intermediair verbruik). De andere 5,2 miljard euro betrof invoer van eindproducten voor finale bestedingen. Het gaat hierbij bijvoorbeeld om bestedingen aan consumptiegoederen zoals speelgoed, of aan kapitaalgoederen zoals machines.

Merendeel import voor verdere verwerking bestemd voor export

Van de import van intermediaire goederen uit China wordt 45 procent verwerkt tot producten van eigen makelij en diensten die uiteindelijk geconsumeerd worden binnen Nederland. Dat betekent dat meer dan de helft van de uit China geïmporteerde goederen voor intermediair gebruik uiteindelijk verwerkt wordt tot goederen en diensten voor de export.

In 2018 werd voor 2,8 miljard euro aan goederen uit China geïmporteerd die vervolgens werden verwerkt voor de export. Het merendeel van die import bestond uit machines, apparaten en onderdelen. In 2018 was voor bijna 2 miljard euro aan import van zulke producten nodig om de buitenlandse markt te bedienen. Het tweede belangrijkste importproduct uit China dat wordt gebruikt om exportproducten te maken betreft organische chemische producten, gevolgd door kunststoffen.

Door: Nationale Transportgids