Normal_matrixian_public_verkeersbordendatabase

In Nederland zijn er per kilometer weg zoveel verkeersborden te vinden dat dit gevaarlijke situaties op kan leveren. Matrixian Public, dat door middel van data gemeenten en logistieke bedrijven helpt met het verbeteren van de mobiliteit, gaat een publieke database samenstellen van alle verkeersborden in Nederland. Dit meldt Matrixian Public.

Drie miljoen verkeersborden

In Nederland staan op het moment ongeveer drie miljoen verkeersborden. Dit betekent dat – over het hele Nederlandse wegennet genomen – er bijna 22 borden per kilometer weg staan. Dit oerwoud van verkeersborden leidt tot veel verkeerschaos met alle daarbij horende gevolgen. Zo schat Veilig Verkeer Nederland dat 600.000 van deze borden overbodig zijn en zelfs tot gevaarlijke situaties kan leiden. De reden hiervoor is dat verkeersdeelnemers door de bomen het bos niet meer zien en verward raken door alle keuzemomenten. Ter illustratie; in Culemborg bevindt zich een rotonde waar alleen al meer dan 70 verkeersborden staan.

Noodzaak

“Er is dus een noodzaak om in te grijpen” aldus Luke Liplijn, CEO van Matrixian Group. “Er spelen op dit moment een aantal thema’s die ervoor zorgen dat er een groot aantal borden verwijderd of vervangen worden. De stikstofproblematiek zorgt ervoor dat op korte termijn de ‘130km/u’ borden vervangen moeten worden voor ‘100km/u’ borden. Daarnaast hebben steeds meer gemeenten de wens om duurzame materialen te gebruiken, de intreding van de bamboe verkeersborden is hier een voorbeeld van. Last but not least: Veel verkeersborden zijn nu geplaatst zonder een verkeersbesluit. Zo worden jaarlijks tienduizenden boetes succesvol aangevochten omdat er geen officieel verkeersbesluit aan een gebod of verbod hangt. Wanneer er geen officieel verkeersbesluit te vinden is voor een verkeersteken is de verkeersregel niet meer sanctioneerbaar. Dat kost de Nederlandse schatkist veel geld en is frustrerend voor veel weggebruikers.”

Verkeersborden op de kaart

De data over de verkeersborden zal beschikbaar zijn op de Matrixian Kaart. Aanvankelijk komen alleen de verkeersborden van vier steden online, waaronder Amsterdam. Later in 2020 volgt de rest van Nederland en Matrixian Public wil alle verkeersborden op de Kaart hebben voor het einde van 2020.

Door: Nationale Transportgids